Ea și El La psiholog

Legătura dintre lipsa somnului și pofta de mâncare

Din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume au probleme cu somnul. Dorm insuficient sau calitatea somnului lasă de dorit. Lipsa somnului este nu doar un inconvenient minor. Un somn suficient și de calitate are un rol esențial în menținerea sănătății fizice și mintale. Recent s-a constatat însă că problemele cu somnul ne influențează chiar și alegerile alimentare.

Ce se întâmplă în corpul nostru și în mintea noastră când nu dormim suficient

Un studiu recent din jurnalul american Sleep publicat de Sleep Research Society arată că persoanele private de un somn sănătos au ales la micul dejun mai multe alimente cu zahăr adăugat și bogate în calorii față de persoanele care au beneficiat de un somn normal și care au ales mai multe fructe și legume. Mai mult, lipsa somnului îngreunează procesarea alimentelor de către organism, provocând creșteri ale nivelului glucozei în sânge pe perioade mai lungi de timp. Lipsa somnului influențează pofta de mâncare, numărul de calorii consumate, numărul mai mare al meselor, mărimea porțiilor și în final, desigur, greutatea corporală. Pare că organismul încearcă să suplinească energia deficitară din cauza privării de somn cu energia oferită de carbohidrați. Totuși, organismul nu funcționează așa. Tot ce vom obține este o senzație de plăcere pe moment, apoi apare vinovăția că am mâncat prea mult și, cu timpul, un plus de greutate nedorit.

Printre principalele cauze care influențează pofta de mâncare poate fi prezența unui hormon al apetitului eliberat de sistemul digestiv, grelina, al cărei nivel crește atunci când organismul este privat de somn. Alte cercetări arată că lipsa somnului produce în cortexul prefrontal, parte a creierului nostru unde se formează deciziile, inclusiv cele alimentare, diverse tulburări care ne pot afecta autocontrolul. Cercetările arată că lipsa somnului este un factor de risc pentru obezitate, atât pentru adulți cât și pentru copii, peste tot în lume, devenind un motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică la nivel global.

Clinica de psihologie Renia din București te invită să îți rezolvi tulburările de somn, inclusiv consecințele ce vin la pachet cu acestea.

Câteva idei pentru un somn mai bun

Bunele obiceiuri referitoare la igiena somnului ne pot ajuta să avem parte de o odihnă de noapte care să ne ofere o formă bună a doua zi. Iată ce poți face pentru a avea un somn sănătos:

  • Mergi la culcare în fiecare seară la aceeași oră și trezește-te la aceeași oră, inclusiv în weekend.
  • Asigură-te că în dormitorul tău este liniște, întuneric și o temperatură adecvată.
  • Un pat confortabil, o pernă potrivită și o saltea bună îți asigură un somn odihnitor.
  • Nu ține în dormitor aparatură electronică, cum ar fi televizor, telefon, calculator.
  • Evită mesele consistente înainte de culcare precum și băuturile cu cofeină și alcoolul.
  • Fă mișcare în cursul zilei, dar nu înainte de culcare, vei adormi mai ușor și vei dormi mai bine.
  • Fă o baie relaxantă sau un duș înainte de somn.
  • Nu te gândi la probleme, lasă-ți mintea să se relaxeze.
  • Nu bea niciun fel de lichide cu 1-2 ore înainte de culcare.

Ceea ce se petrece în mintea noastră este un proces deosebit de complex pe care ne străduim permanent să îl înțelegem, iar apetitul crescut este doar o parte a consecințelor lipsei de somn, la care se adaugă oboseala, lipsa puterii de concentrare și o proastă dispoziție. Acestea sunt motive suficiente ca să facem din odihna de noapte o prioritate și să apelăm la ajutor specializat.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate