Călătorii Timp liber

La Xi’an, fără Facebook… – Jurnal de călătorie (IX)

Mi-e rușine să recunosc, dar n-am mai intrat într-un magazin de cărți cam de când și-a lansat Mircea Radu, toamna trecută, inedita sa carte de bucate…(să nu folosiți asta împotriva mea!). Așa că astăzi am fost chiar încântată, când gazdele mi-au propus să ne oprim, în drumul nostru spre vestitul Tang Paradise Parc, într-un “book store” din noul cartier cultural QuJiang.
Astfel că, după ce ne-am făcut o partidă de fotografii cu statuile întâlnite pe traseu (la Xi’an pare că statuile au apărut precum ciupercile după ploaie! …ceea ce, în actualele condiții meteorologice n-ar fi chiar o concluzie deplasată!), ajungem în… nu știu dacă cel mai mare, dar cu siguranță cel mai spectaculos și modern magazin de carte din Xi’an. O clădire monumentală, nou-nouță, împarte pe trei etaje volume de toate felurile, amestecând raioanele bine delimitate de carte cu altele, specifice, de regulă, acestui gen de magazine.

Cumpărăm souveniruri dintr-un raion nesfârșit, admirăm florile unei florării de basm, ne reamintim de rechizitele chinezești din vremea copilăriei noastre, într-un raion de profil, filmăm câțiva copii zbenguindu-se într-un colțișor de povești, dedicat lor, vizităm raioane în care se vând felurite căni, termosuri și servicii de ceai, și , peste toate acestea, regretăm că nu știm limba chineză, pentru a ține pasul cu domnul Luo, care, cu curiozitatea-i proverbială, aleargă de la un etaj la altul, luând la rând fiecare raft și răsfoind best-seller-urile propuse de comercianți. “Citind 10.000 de cărți, poți străbate 10.000 de kilometri”- îmi transmite prietenul nostru chinez unul din proverbele ințelepte ale țării sale. Magazinul e plin de cumpărători, de unde deduc că îndeletnicirea cititului nu le este străină locuitorilor din Xi’an. Și, firește, că prețul cărtilor este unul… prietenos!
… Înainte de plecare, cotrobăi puțin prin cărțile de la raionul de traduceri. Nu, niciun titlu românesc…😪

… Parcul Tang Paradise își merită numele. Cădem de acord, eu și Marian, că filmarea de azi are mireasmă de Paradis. Dacă așa e pe lumea cealaltă, merită să fim cuminți și buni, pentru a ajunge în Rai! Peisajele sunt divine, parcul își merită reclama!
Tang Paradise este primul parc tematic la scară macro “reconstituit” în stilul grădinilor regale din timpul dinastiei Tang. Are la vest Pagoda Cocorul cel Mare (despre care v-am vorbit deja) , la nord – Muzeul Marinei (nu, nu al meu!😁), iar la sud, Zidul Tang al Orașului.
Pentru că v-am mărturisit, într-una din paginile trecute ale jurnalului meu, că mă dau în vânt după recorduri, am fost fericită azi să mai aflu câteva: Parcul Tang Paradise le propune vizitatorilor săi cel mai amplu show de apă din lume, apoi, tot la nivel mondial este primul parc tematic “al celor 5 simțuri” (văz, auz,miros,pipăit și gust), are cel mai puternic sistem de aromatizare “outdoor” din lume și este cel mai amplu obiectiv din seria construcțiilor în stilul dinastiei Tang. În anul 2011, Administrația de Turism a Chinei a validat zona Pagoda “Cocorul mare” – Parcul Tang Paradise ca fiind atracție turistică de tip A. Adică – de top!
Afară plouă mocănește, dar ploaia mocănească a ajuns să fie o binefacere, în raport cu torențialele din zilele trecute! Apropo! Deși mi-am pus pantaloni albi (repet: bagajul meu a fost unul total neinspirat!) constat că ploaia și caldarâmul sunt într-atât de curate, încât nu reușesc să-mi planteze nicio pată de murdărie pe gambe, lucru care la București se întâmplă întotdeauna!)
Străbatem voinicește o mică parte din parc. Sunt pe post de port-umbrelă pentru Marian, ca să protejăm camera, dar și ca să-mi arăt buna colegialitate! Din păcate, din cauza ploii și a orelor de dimineață, parcul e prea puțin populat, ceea ce nu știrbește cu nimic frumusețea sa. Spațiile verzi de diferite forme, amplitudini și nuanțe de verde, combinate cu lacul nesfârșit, presărat cu lotuși și bărcuțe de agrement, apoi construcțiile în stil Tang împrăștiate din loc în loc, podețe peste ape, o cascadă uriașă în fața căreia puținii vizitatori își caută poziția cea mai favorabilă pentru selfie-uri, apoi tot din loc în loc, mici chioscuri de la care poți închiria costume de epocă, pentru a-ți face inspirate fotografii în superbele peisaje. Pe lateralele parcului, muzeele de artă tradițională sau de istorie alternează cu restaurante și cafenele cochete, cu săli de spectacol în aer liber și cu spații de joacă pentru copii.. Ni se spune că vara și în weekenduri, aici lumea se calcă pe picioare. Acum parcul se află însă într-o cvasi-nemișcare, cu excepția unui colț de unde răzbate, spre înalt, un sunet de tobe. Ce să fie?…
Parcă pentru a ne premia pentru rezistența de a filma în ciuda ploii, Cel de Sus ne face o surpriză de proporții: la “doi pași” de noi (în China, “doi pași” pot să însemne kilometri!😁) are loc o demonstrație de tobe: o formație de tineri, înveșmântați în costume roșii, tradiționale, au umplut platforma din fața unei construcții de talia unui templu uriaș și lovesc cu forță în niște tobe uriașe ce le stau în față. Este un moment superb, pe care îl filmează și fotografiază simultan câteva zeci de privitori. Și, firește, Marian.

… Pentru că următorul obiectiv – Centrul de film și televiziune QuJiang – se află tot în zonă, hotărâm să ciugulim ceva prin împrejurimi. Fetele de la Asociație ne invită la un restaurant tradițional, unde bifez o nouă premieră culinară: supă de curmale uriașe, cu ciuperci albe. Mențiune: supa este dulce și, dacă nu mi s-ar fi spus că are în ea și ciuperci (care oricum nu seamănă cu ciupercile clasice!) aș fi putut jura că mi s-a servit, de fapt, o porție de compot!

… Dezvoltarea provinciei Shaanxi s-a făcut, după cum v-am mai spus, în toate direcțiile. Iar domeniul cultural a fost și el în centrul atenției liderilor politici. Având în frunte un regizor renumit (Wu Tianming), noul centru de film și televiziune din QuJiang, parte a unui puternic grup cultural la nivel de provincie, a umplut deja cu premii și trofee o bibliotecă întreagă din modernul său sediu. Domnișoara Li Ting, general manager, ni le prezintă, foarte mândră, după care ne invită într-o sală de proiectie unde vom urmări o prezentare a Centrului și a producțiilor sale.

Din 2006 și până acum, Centrul a produs peste 1300 de filme artistice, seriale și filme documentare, cu precădere având tematică istorică: chinezii pun mare accent pe valorificarea subiectelor atât de generoase, oferite de bogata lor istorie. Premiate pe la festivaluri, difuzate în cinematografe, apoi de către CCTV (omologul TVR) și alte televiziuni din China și de peste hotare. Filmele produse la Xi’an au fost urmărite de spectatori din peste 40 de țări ale lumii, canale prestigioase, precum National Geografic și BBC, având la activ colaborari multiple cu echipa celor 200 de lucrători ai Centrului. În sala de protocol în care suntem așezați, având în față plăcuțe purtându-ne numele, ne simțim foarte importanți, ba trăim chiar un mic moment de bucurie lăuntrică, atunci când gazdele pomenesc de cele câteva filme românești, prezente la un recent festival, organizat de Centrul de film și televiziune Qujiang.
Și, ca o informație “de culoare” – cum ne place nouă să spunem – vă voi spune în final că cel mai de succes film realizat aici, a fost „Kung Fu – Yoga”, avându-l ca regizor pe celebrul Jackie Chan, producția înregistrând încasări de peste 1,75 miliarde yuani (aproximativ 230 milioane USD) numai în primele săptămâni de la lansare. Ambiția celor din Xi’An este ca producțiile lor să depășească granițele țării și să trezească interes la nivel internațional.

Cu câteva filme istorice, primite cadou, însă netitrate și nedublate 😁, bifăm incheierea zilei de muncă și, cel puțin eu și Marian, alegem să ne întoarcem la hotel nu cu microbuzul oficial, ci… cu ricșa! Este și ieftin, și plăcut, și… culmea! este și foarte rapid: ricșa se strecoară dibaci prin traficul turbat al serii, așa că ajungem la hotel mult înaintea colegilor noștri!

Călătorie oferita de Asociația de Prietenie a Chinei cu Popoarele Lumii, filiala Shaanxi
Mulțumim pentru sprijin Ambasadei Chinei la București și Companiei Paralela 45

Uscatoare rufe