Desigur că iubim soarele! Căldura e de preferat frigului, zilele cu soare ne cresc pofta de viața, alunga gândurile pesimiste. In plus, soarele verii este asociat cu ideea de vacanță și…cui nu-i plac vacanțele?!?
Cu toate acestea, trebuie să ramânem realiști și să admitem că soarele are și destule efecte negative asupra sănătății noastre.
Cauza majoră a ridurilor, îmbătrânirii premature a pielii, melasmei, decolorării pielii, uscării excesive şi a cancerului de piele este el, soarele, prin radiațiile solare şi cu cât înaintăm în vârstă, cu atât se văd mai mult efectele nocive ale soarelui.
Înainte de a învăţa cum să ne protejăm de soare, este bine să cunoaștem impactul său asupra pielii noastre. Este evident că într-o zi însorită, razele solare sunt prezente și le vedem “cu ochiul liber”, dar ele există şi într-o zi noroasă, când soarele nu se vede pe cer. Aflați deci că razele solare sunt prezente și atunci şi sunt dăunătoare.
Puțină fizică. Razele soarelui sunt compuse din IR (infrared) care au rolul important de a încălzi şi lumina Pământul şi UVR (ultraviolete) care au rol important pentru piele şi ochi. În ultimul timp, aceste ultraviolete au devenit tot mai puternice, atât de puternice încât au devenit chiar nocive, fiind cauza numărul 1 a cancerului de piele , alături de poluare şi fumat. Expunerea la soare fără protecție, sau şi mai rău, folosirea diferitelor aparate care imită razele soarelui – lămpi cu ultraviolete, solar – este echivalentă cu expunerea la un mediu toxic.
Aceste ultravioletele (UVR) de care tot auzim, în stânga și-n dreapta, se împart în 3 lungimi de undă: UVA, UVB şi UVC.
În mod normal, radiaţiile UVC sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung la suprafaţa Pământului . Dar asta numai în condițiile in care stratul de ozon rămâne intact, ceea ce , in ultima vreme nu se prea întâmplă. UVB sunt filtrate într-o anumită măsură de ozon, dar multe ajung pe Pamânt, iar UVA nu sunt filtrate deloc.
Radiaţiile UVB sunt cele care provoacă arsuri şi ne deteriorează pielea instantaneu , deşi lucrul acesta , de multe ori, nu se vede. Ele modifică structura genetică a pielii cauzând mutaţii şi generează modele de creştere anormale a celulelor.
Radiaţiile UVA sunt radiaţiile tăcute, nu se simt, dar sunt omniprezente, iar reacţia alergică a pielii datorită contactului cu ele este hiper-pigmentarea . Adică, se numește că “ne bronzăm”. Oricât de atractivă n-ar fi pielea bronzată, trebuie să fim conştienţi de faptul că acesta este o reacţie a pielii la un iritant şi că distrugerea pielii are loc, chiar dacă nu se vede pe moment.
Chiar dacă radiaţiile UVB sunt mult mai puternice decât cele UVA, periculoase pentru piele sunt cele UVA, pentru că Pământul este bombardat cu de 100 de ori mai multe UVA. În combinaţie, aceste două tipuri de radiaţii pot cauza cancer de piele, cataractă, alte probleme ale ochilor, scăderea sistemului imunitar al corpului şi pielii. Neprotejarea de soare sau expunerea prelungită la soare chiar şi cu protecţie solară face ca stratul superior al pielii să devină mai gros, să apară riduri, decolorări, hiper-pigmentări, în timp ce straturile inferioare ale pielii sunt distruse încet, dar sigur, cauzând ridurile profunde şi spargerea capilarelor.
Și încă ceva : radiațiile UVA pătrund şi prin sticlă, deci nici măcar în maşină sau în casă în faţa unei ferestre nu suntem protejaţi de soare.
Iubiți soarele, dar cu prudență, așadar!
Comentează