Bombănelile Marinei Editoriale

Învățămintele mele, la despărțirea de Anul Vechi

 

…Privindu-ne în oglindă, acum, în preajma Anului Nou, sigur vom avea, fiecare din noi,  nemulțumirile sale. Unele se vor vedea prea grase ( cozonacul de Crăciun abia acum începe să atârne greu!). Altele își vor descoperi, brusc, ridurile pe care li le-a așezat pe chip 2018. Perfecționistele își vor pierde ceva timp, numărându-si firele albe și constatând , întristate, că numărul lor…este departe de a fi scăzut! 

Puține însă dintre noi  vor încerca să descopere, prin oglinzile din jur, urmele “nevăzute” ale anului care a trecut. Căci niciun an nu poate deveni Trecut , fără să-și marcheze, într-un fel sau altul,  trecerea prin noi. Amprenta anilor trecuți va zăbovi destulă vreme ( poate va fi perenă, chiar) în sufletul nostru, în mintea noastră, în amintirile noastre. Si, să recunoaștem, nu întotdeauna anii trec “cu folos”. Deseori, ei lasă, îndărătul lor, mormane de lacrimi, dâre de neputință și dezamăgiri, acea senzație că nimic nu mai are rost și că nimic nu mai poate fi schimbat…

Însă, la fiecare început de nou an, fiecare femeie care se vrea puternică, trebuie să țină cont de câteva…să le spunem “Reguli de supraviețuire”. Ceea ce mă legitimează pentru a le formula, mai jos,  este numai și numai experiența propriei vieți. De aici, dorința de a o împărtăși altor femei, care, poate, la cumpăna dintre ani, nu reușesc să-și găsească puterea de a merge, zâmbind,  mai departe. 

   Rețineți, așadar, dragile mele, că multe din cele ce vi s-au întâmplat în anul ce a trecut, sunt cât se poate de firești și nu trebuie să vă autocondamnați dacă vă veți descoperi într-una din situațiile de mai jos: 

  • Este perfect normal să nu știți întotdeauna ce vreți de la viață. Asta vine, de cele mai multe ori, odată cu vârsta. Se poate întâmpla să credeți că , iată, cutare om sau cutare lucru vă sunt cele mai potrivite, însă, la un moment dat, totul să se năruie, să ajungeți la concluzia că ați ales greșit și să nu mai știți încotro s-o luați și pentru ce să optați în continuare. 
  • Este în regulă să NU fiți tot timpul fericite. Nu disperați, dacă lucrurile nu vă ies așa cum ați fi vrut : nefericirea face parte din viața noastră , iar credința mea este că nu poți fi, cu adevărat, fericit, dacă nu ai gustat,  puțin măcar,  și din oala cu nefericire. Abia atunci vei putea s-o apreciezi cum se cuvine pe prima. Și să lupți pentru ea. 
  • Este absolut normal să încerci,  și să eșuezi. Povestea cu “încercarea moarte n-are” face parte din învățămintele copilăriei noastre. Și, se știe, nu toate încercările sunt reușite. Eșecul, brodat cu lacrimi și suferință,  nu trebuie să vă îngenuncheze : stergeți lacrimile și mai încercați o dată! Vorba exploratorului Nansen : “Ai reușit, continuă. N-ai reușit, continuă”.
  • Este în regulă să fiți singure ( voi, cele ce sunteti încă singure!), chiar dacă toate din jurul vostru au parteneri! Nu catalogați anul care a trecut ca fiind “lipsit de noroc”, din punctul ăsta de vedere. Vă asigur că jumătate din femeile pe care le invidiați sunt, de fapt, mult mai nefericite decât voi, dar joacă foarte bine teatru! Singurătatea nu este un blestem : este doar o etapă de tranziție către o fericire pe care sigur o veți cunoaște și voi! Principiul “ce-i al tău, e pus deoparte!” nu a fost inventat degeaba…
  • Nu e nimic anormal în a rămâne, uneori, în urmă. Credeți-mă, veți recupera! Nu disperați, dacă lumea din jur e cu un pas înaintea voastră. Probabil, ați avut motivele voastre, să relaxați, la un moment dat, ritmul. Nu vă simtiți frustrate că sunteți cu un pas în urma celorlalți. Dacă vă doriți, sigur veți recupera, căci nebănuite vă sunt resursele! Iar dacă ambiția vă este pe măsură, veți ajunge, cu siguranță, cu un pas înaintea celor din jur! 
  • Este absolut normal să fiți vulnerabile, uneori. Nu-i motiv de rușine, nici de frustrare. Puteți plânge liniștite, vă puteți chiar simți înfrânte,la un moment dat,  dar …trageți aer în piept și reconfigurați-vă! Soarele va răsări și pe ulița voastră! Nici nu stiți cât de puternice sunteți, de fapt!

….Nu sunt nici înțeleaptă și nici nu mă dau mare. Sunt, pur și simplu, un om trecut prin viață. Printr-o viață nici foarte ușoară, nici din cale-afară de grea. Din care însă am încercat să învăț câte ceva. Iar acum, la cumpăna dintre ani, vreau să vă șoptesc si vouă câteva din concluziile mele. Poate vă vor prinde bine! 

La mulți ani, dragile mele femei de 10! 

Rubrică oferită de :