Nutriție

Hai să ne înfometăm și vom fi frumoase! ….oare?!?

 

De acord, înfometarea poate avea si beneficii, atata timp cat nu depaseste o anumita limita. Desi nu s-au facut studii extinse pe oameni, cele realizate cu ajutorul animalelor arata ca indivizii care mananca putin traiesc mai mult, au un risc redus de cancer, diabet, boli cardiovasculare, au o imunitate mai buna si se mentin tineri pentru mai mult timp.

Pana acum, studiile pe oameni au aratat doar ca infometarea controlata este o cură de slăbire eficientă , atata timp cat se face sub supravegherea medicului. Anumite ramuri ale medicinei alternative considera infometarea un proces natural si sigur, care permite corpului sa se detoxifice si sa se vindece.

In unele tari exista chiar centre speciale unde oamenii se pot infometa sub supraveghere medicala pentru slabire, detoxifiere si vindecarea unor afectiuni pe care medicina alternativa la asociaza cu alimentatia gresita sau excesele alimentare.

Dar, haideți să vorbim puțin despre înfometare și înfometați! Un om cu adevarat infometat v-ar manca și pe voi, cu fulgi cu tot! 

Într-o lume in care “a obtine mancare” inseamna, cel mai adesea,  un drum pana la frigider sau măcar pana la supermarket, putini stiu ce este foamea adevarata, aceea care te-ar aduce in stare sa mananci orice sau sa colectionezi poze cu mancare.

Un sofer care a ramas captiv timp de o luna in masina lui inghitita de o avalansa a supravietuit pentru ca si-a mancat hainele. A inceput cu pantofii de piele, apoi a trecut la sosetele si caciula de lana, mestecandu-le bine, iar la final a mancat si tricoul din bumbac.

El a spus ca s-a inspirat din povestea „omului care si-a mancat cizmele”, un explorator american din anii 1800 care, in cursul unei expeditii a devenit atat de infometat incat a incercat sa se hraneasca cu cizmele din piele pe care le purta. Au existat si suspiciuni de canibalism asupra exploratorului si a oamenilor lui.

Acestea s-au confirmat in cazul grupului Donner, niste pionieri americani care s-au mancat intre ei dupa ce au ramas izolati in munti, iarna, fara hrana sau posibilitati de scapare. Iar membrii unei echipe de rugby al caror avion s-a prabusit iarna, in munti, au fost nevoiti sa manance din cadavrele celor decedati in accident.

Se pare ca si in lagarele naziste au existat cazuri de canibalism din cauza infometarii si probabil ca astfel de intamplari au loc si astazi, caci instintul de a supravietui este mai puternic decat orice sentiment sau norma sociala.

Ce s-ar fi intamplat cu acesti oameni daca nu ar fi recurs la gesturi extreme? In primul rand ca nu ar fi supravietuit probabil mai mult de 30-45 de zile. Atat poate trai un on normal fara mancare, dar au fost si persoane care au supravietuit mai mult. Totul depinde de starea sanatatii, cantitatea de muschi si de grasime corporala, conditiile in care trebuie sa supravietuiesti – temperatura, efortul pe care il depui.

Cand este lipsit de glucoză, principala sursa de energie, corpul incepe sa foloseasca depozitele de glicogen don ficat. Acestea ii ajung pana la 12 ore, dupa care va incepe sa se hraneasca cu sine insusi, folosind glicogenul stocat in muschi. Daca in cateva zile nu vine prima masa, corpul face economie de masa musculara si incepe sa foloseasa depozitele de grasime.

Dar si grasimea joaca rolul ei in organism, un procent de aproximativ 10% fiind esential pentru supravietuire. Cand ajunge in acest punct, organismul anunta ca are nevoie imediata de mancare printr-o senzatie de foame mai accentuata.

Daca nici acum nu primeste mancare incepe din nou sa se hraneasca din muschi.

  Inaniția, adica suma efectelor pe care le produce infometarea consta in atrofierea muschilor, constipație, insomnie, slăbiciune, hipotermie, scaderea metabolismului bazal si scaderi in productia hormonilor sexuali, ceea ce micsoreaza libidoul  si opreste menstruatia in cazul femeilor. Infometarea inseamna si deficiente de vitamine, care pot declansa afectiuni ca beri-beri, ane ia, pelagra, scorbutul.  

Aceste boli combinate duc la diaree, eruptii cutanate, edeme, insuficientă cardiacă și renală. 

sursa foto : vrn.aif.ru 

Publicitate