Femei de 10

Gândurile doamnei doctor ALICE FLORESCU, medicul care a adus pe lume mii de suflete

Alice Florescu ( numele din buletin este mult mai lung!) este medic obstetrician-ginecolog. Unul dintre cei mai buni din țară. O carieră de peste 4 decenii, în care a salvat vieți și a adus pe lume mii de suflete. Alice Florescu este nu numai un medic de nota 10, ci și un om minunat, o persoană solară, cu un suflet mare cât…marea de paciente, care-i datorează viața, sănătatea, copiii veniti pe lume cu ajutorul domniei sale. În plus, Alice este implicată într-o mulțime de acțiuni umanitare. Este genul de om care nu are liniște, dacă vede în jurul său oameni nefericiți.
Am cunoscut-o cu vreo 10 ani în urmă și ne-a fost, în repetate rânduri, oaspete in emisiuni. Căci Alice are ce povesti și o face într-un mod atât de plăcut și pătimaș, că nu poți sa n-o asculți și să n-o îndrăgești. În plus, admirația mea față de medici este, se știe, uriașă, așa că în aceste zile mi-am sunat toți prietenii și cunoscuții din această categorie, pentru a mă asigura că sunt bine și pentru a le transmite gandul meu bun.
Pe Alice Florescu am descoperit- o la Nancy, în Franța, la reședința soțului său, acolo unde a prins-o asediul coronavirusului. Am rugat-o să participe la sondajul nostru cu personalități și să ne transmită câteva “ rânduri din izolare”. Astăzi dimineață le-am primit, electronic, și mă bucur să vi le împărtășesc, laolaltă cu toată dragostea nesfârșită a frumoasei doamne doctor:

“ Sondaje…opinii…exemple…experiențe…trăiri !
Nu de mult, doi- trei ani în urmă, am primit o scrisoare din partea unei paciente (Roxana C.), care ajunsese la noi in Ambulatoriul de Specialitate, intr-o urgență, într-o zi de vineri, mult după programul meu afișat pe ușa cabinetului ( nu plecasem încă). Ce era să fac?! Am abandonat tot planul de weekend, dinainte stabilit cu familia și, m-am ocupat de “caz” – eu si nu alt coleg/ colegă – la rugămintea expresă a pacientei. Până spre seară, totul era rezolvat, iar in continuare, evoluția imediată și la distanță s-a situat in parametrii scontați. Am rămas intr-o relație amicală, iar intr-o bună zi am primit o scrisoare, pe al cărei plic era atașată o inimioară roșie. Scrisoarea începea așa:
“Stimată Doamnă Doctor,
Mulțumesc Bolii că v-am cunoscut!……..”
…..a fost un anume fel de a-și exprima recunoștința, in mod uimitor, inedit.
Virusul agresiv, care ne-a împins în case spre izolare, a sosit pe neașteptate, insidios, deși avertismente au fost de-a lungul vremurilor, ultimele cu SARS CoV, COVID-19 fiind legat de SARS- Cov-2, undeva ca un blestem al Pământului și al Universului, pentru că noi, oamenii, nu am știut să prețuim ceea ce ni s-a dat!
Pornind de la ideea că boala este o tulburare a armoniei energetice a organismului in relația sa cu mediul înconjurator, avem acum un anume timp să medităm, să ne facem “curățenie” nu numai în case, dar și in suflete, să ne ordonăm gândurile, să dăruim iubirea noastră toată și tot ceea ce avem mai frumos și bun în noi, prin Credință, să găsim strategia prin care să recuperăm somnul pierdut, relaxarea abandonată, dozarea elementului”muncă”(eu însămi mă lăudam cu munca”25 de ore din 24!” și nu e bine), eliminarea, pe cât posibil a stresului, angoaselor, fricii, traumelor, relațiilor nesănătoase, nemulțumirilor….factori care reprezintă atacuri energetice foarte puternice.
Conjunctural, departe de țară, unde avem al doilea domiciliu ( și unde toate interdicțiile s-au emis cu cel puțin o săptămână mai înainte decât la noi, in Romania) unde am sosit pentru doar 7-10 zile, suntem nevoiți( eu și sotul meu) să ne adaptăm restricțiilor, ca de altfel toți ceilalți. Am început să ne bucurăm de lucrurile”mici”, atât de benefice sufletului, inimii, ochiului, auzului, mirosului și, chiar și simțului tactil! Avem timp să ne privim mai des, să ne ținem de mână in mod prelungit,
fără grabă, să facem lucruri împreună…pentru că nu mai sună alarma pentru încă o zi de muncă matinală.
Avem o grădină. Nu foarte mare, dar destul de generoasă ca spațiu. Ne-am “apucat” de grădinărit! Ce îndeletnicire minunată! Mâinile lucrează, iar mintea face conexiuni și coroborează date deja stocate, care așteptau de mult rezoluția finală. De când nu ne-am mai permis sa “gândim” in mod firesc, fără de stres, fără cronometru?
Avem o mică sală de sport, cu câteva aparate și, le folosim intr-un anumit program, ca nu cumva trupul să uite că trebuie să se mențină sănătos, ca și mintea de altfel! …
“ Mens sana in corpore sano!”
Am afectat 2 ore pe zi consultațiilor online(obstetrică-ginecologie).Ca urmare a telefoanelor și mesajelor primite, am stabilit cu pacientele mele un anumit orar, de luni până vineri, iar dacă apare o urgență, chiar dacă nu sunt prezentă in țară, am verigile necesare pentru a nu le lăsa fără rezolvare și “în așteptare”!
Știrile actuale, o oră pe zi! Altfel, mintea o ia razna! Cum spuneam, teama, frica, angoasa…trebuie să le ținem departe de noi! Acestea aduc o vibrație joasă, sub cea a Pământului, iar noi oamenii, devenim și mai vulnerabili in fața bolilor! Deci, dragii mei….”De-o fi una, de-o fi alta…Ce e scris și pentru noi….”( Scrisoarea a III-a, M.Eminescu).
Alte activități neglijate până acum, din cauza vieții tumultuoase, plină de responsabilități și obligații, dar care- mi fac plăcere și pe care doresc să le reintroduc în circuitul meu cotidian….exercițiul zilnic la pian (chiar și numai 30’-1h) și atingerea performanței de demult, de odinioară, pentru anumite partituri care mi-au adus bucurii indescriptibile(Chopin, Beethoven, Mozart, Kuhlau,Czerny etc). Biblioteca cochetează cu noi, ce cărți să ne alegem, nu doar pentru lectura dinaintea somnului, dar și pentru interes și studiu. Ne-am programat o Operă pe săptămână, pentru că muzică clasică audiem zilnic, aproape fără întrerupere( chiar și “la grădinărit, cu I-padul”Radio classique”….noi suntem melomani). De asemenea, vizionăm un film pe săptămână( îmi doresc să revăd “Avatar” și “Al cincilea element”….se potrivesc vremurilor). Lucrurile serioase, in sensul de responsabilitate, nu lipsesc nici la noi.
Conversațiile zilnice cu copiii noștri rămași in țară sau cu cei de la Paris, cu prietenii și cu membrii organizațiilor pe care le prezidăm( conferințe online, prin ZOOM Cloud Meetings), astfel activitatea
nu rămâne în repaus și ne putem conecta la nevoile imediate ale membrilor asociațiilor noastre, raportate la nivel internațional.
Ca membru al mai multor Organizații naționale și internaționale de specialitate (obstetrică și ginecologie) , am ocazia sa particip, tot online, la conferințele de profil, dar și in legătură cu ultimele noutăți in legătura cu evoluția COVID-19( Gravida și infecția cu coronavirusul, COVID-19, SOGR sau, The COVID-19 pandemic, JOINT SOCIETY STATEMENT ON ELECTIVE SURGERY DURING COVID-19 PANDEMIC, issued by AAGL etc)
Constat că ar fi timp, dar nici acela îndeajuns! Paradoxal,nu?
Tehnologia ne permite sa continuam anumite activități (mijlocite) și sa nu ne simțim in afara preocupărilor majore.
Fie ca Înțelepciunea, Frumusețea și Armonia să ne călăuzească pașii și să ne lumineze mintea! Un proverb românesc spune: “În tot răul e și un bine! Sau, tot răul spre bine!”
Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi toți și să aștearnă Linistea, Pacea și Sănătatea pe Pământ!
Iar noi, umilii pământeni, să nu uităm: -SĂ MULȚUMIM!
-SĂ NE RUGĂM!
-SĂ IERTĂM!
-SĂ AJUTĂM! -SĂ IUBIM!
IUBIRE! CREDINȚĂ!
IERTARE!
CURAJ!
Homo sum et humani nihil a me alienum puto! (Sunt om și nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este străin)
Așteaptă și speră!
Cu drag,
MD PhD Tatiana-Alice Florescu Bleotu Philippot

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.