Arhitecții de frumos Femei de 10

Floarea Națională a României la ea acasă

 

România a avut nevoie de mai bine de 100 de ani pentru a concretiza o idee născută în perioada Regalității și finalizată abia în urmă cu doi ani, atunci când, în sfârșit, bujorul a fost desemnat Floarea Națională a țării noastre.

 

Pentru că România are, în acest moment o floarea națională se cuvine să mulțumim pentru inițiativă și reușită atât domnului Florin Toma, Prof. Univ. Dr. la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București  dar și Majestăților Sale Margareta, Custodele Coroanei României, împreună cu Prințul consort, ASR Radu.

Se cuvine să cunoaștem că desemnarea unei flori naționale este un proces complex, iar alegerea unei anumite flori presupune, de fapt, o congruență economică, ornamentală și tradițională. Bujorul este o floare larg răspândită pe teritoriul țarii, fiind extrem de îndrăgită de floriști, nelipsită din parcuri și grădini dar și din creația artistică tradițională, florile de bujor regăsindu-se pe costume populare ori pe covoare tradiționale. Nu în ultimul rând, bujorul este simbolul veteranilor Armatei Române.

Povestea merge și mai departe și vă poartă către floarea mică, purpurie a bujorului de stepă din localitatea Zau de Câmpie. Unică în S-E Europei, rezervația de bujori de stepă de la Zau de Câmpie se spune că are o vechime de 10.000 de ani, apărând chiar în perioada postglaciară, însă primele semnalări despre bujorul de stepă de la Zau de Câmpie au fost făcute în anul 1846, când floarea a fost expusă la Viena.

Mai aproape de zilele noastre, în anul 1932 academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică, înființa actuala rezervație situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie. În vremuri istorice vitrege,  în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, omul care a salvat rezervația a fost  Marcu Sâncrăianu care, vreme de 60 de ani și-a devotat viața acestei rezervații, pregătindu-l pe ucenicul  său, Octavian Călugăr să continue misiunea de îngrijire și dezvoltare a rezervației, fapt ce a continuat  până în  septembrie 2017 când domnul Ciprian Cenan a preluat rolul de custode.  Acestor oameni extraordinari le datorăm existența actualei rezervații de bujori de stepă, unică în lume prin faptul că este situată la cea mai mare altitudine – la peste 450 m – unde regăsim această lume de basm,  adică 3,5 hectare cu peste 50.000 de exemplare de bujori de stepă.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, și, în funcție de temperatură si succesiunea fazelor de înflorire, se ajunge la o perioada în care îl putem vedea de 2-3 săptămâni, maxim o luna. Au o înălțime de 10-30 de centimetri și au florile de culoarea roșu aprins, fiind plante extrem de firave, care mor imediat dacă sunt culese pentru a fi pusă în vază. Pentru a o înmulți este nevoie de o atenție specială.

Iar cum am să vă spun o poveste contemporană.

Satele și comunele României ascund comori inestimabile de patrimoniu! Un astfel de loc binecuvântat, chiar cu două obiective unice pentru Europa, este comuna Zau de Câmpie din județul Mureș. Castelul Ugron, cunoscut drept Castelul Calendar și Rezervația de Bujori de Stepă, de un veac se privesc ca doi frați de sânge, de peste dealurile aceluiași plai. Laolaltă, Castelul și Rezervația sunt inima unui loc în care Bujorul, Floarea Națională a României, poate fi admirată la ea acasă.

An de an, mii de turiști vin de peste tot să vadă cu ochii lor delicatele flori purpurii care alcătuiesc singura rezervație de bujori de stepă din Sud-Estul Europei. Acest adevărat “pelerinaj” se întâmplă primăvara.

Un eveniment care să urce pe scenă frumusețea bujorului de stepă și fascinanta poveste a castelului Ugron nu a avut loc până acum. Tocmai de aceea, a venit timpul să aducem laolaltă florile, istoria și gastronomia locală.

Festivalul Bujorului la Castel este primul eveniment care va invita vizitatorii rezervației de bujori să poposească în curtea castelului pentru o experiență locală fără precedent. Îi vom aștepta cu degustări delicioase ale produselor locale, cu ateliere ale meșterilor artizani, ateliere pentru copii, cu o piesă de teatru, proiecție de film, expoziție fotografică, exponate de costume populare si cu o cină aristocratică la castel.

Festivalul Bujorului la Castel va avea loc în zilele de 27-28 Aprilie 2024, între orele 10:00 – 19:00.

Acolo și atunci veți găsi standuri ale producătorilor cu produse traditionale si specifice zonei de campie dar și  meșteri populari și artizani cu care ne mândrim!

  1. Tezaur Uman Viu – Chirteș Ioan – meșter dulgher din Dulcea, Comuna Ibănești.
  2. Negruţi Persida Mihaela meșter artizan – Pictură pe coji ouă – icoane, peisaje, bijuterii pictate manual, artă decorativă
  3. Meșter artizan Roşca Mariana- macrameuri, împletituri sfoară
  4. Meșter popular Pascal Daniela Teodora – cusături tradiționale
  5. Mester artizan Maria Kulcsar – Podoabe din mărgele (coliere, brățări, cercei, mini broșe).
  6. Fine Textil Art – obiecte textile personalizate (genti, bijuterii)
  7. Expoziție de costume populare din zona Mureșului
  8. Expoziție fotografică cu vânzare

Pentru că cei mici vor veni, cu siguranță să vadă bujorii purpurii dar și castelul de poveste, festivalul îi așteaptă cu ateliere unul și unul. 

  1. Atelier de pictura pe hartie si panza
  2. Atelier cu podoabe din margele, executate manual din margelute, cu ata, ace, elastic si sarmulita

Iar pe cei mari, dormici să pășească puțin în timp, festivalul îi așteaptă cu momente minunat alese. 

  1. Cina aristocratica – Un cuplu aflat in public va castiga, prin concurs, o cina aristocratica.
  2. Piesa de teatru
  3. Proiectie de film
  4. Recital de pricesne

Evenimentul este organizat in parteneriat de către Visit Mures, Primaria Zau de Câmpie si Asociația Manifest pentru Patrimoniu.

Agenda evenimentului poate fi acceastă aici: https://florilacastel.ro/festivalul-bujorului-la-castel/

Sunteți cu toții așteptați, cu mult drag, la acest eveniment în premieră atât pentru Castelul Calendar cât și pentru Rezervația de Bujori de Stepă – un patrimoniu local inestimabil! 

Publicitate