banner marshal garden
Femei de 10

Poate fi dureros, dar vei învăța multe lucruri până la 40 de ani

Îţi mai aminteşti cum îţi imaginai că va fi viaţa ta la 40 de ani? Pentru mulţi este încă o perioadă de schimbări şi incertitudini. Poate lucrurile nu au mers aşa cum te aşteptai. Dar partea bună este că încă mai ai timp să îţi pui ordine în viaţă.

Iată câteva lecţii pe care le vei învăţa pe parcursul primilor 40 de ani:

1. Vei învăţa că prieteniile se schimbă 
Relaţiile de prietenie vor suferi modificări în decursul anilor. Oamenii se căsătoresc, au copii, îşi schimbă casa sau serviciul, ceea ce inevitabil va produce modificări şi în relaţiile interumane. Vei descoperi prieteni pe care îi cunoşti de ani buni care nu mai sunt interesaţi în a păstra legătura cu tine. Sau poate tu nu mai ai nimic în comun cu prietenii din copilărie. Chiar dacă este greu să accepţi, unele persoane nu sunt menite să rămână în viaţa. În schimb, vor apărea oameni noi în viaţa ta, iar vestea bună este că prietenii pe care îi ai la această vârstă, îţi vor rămâne prieteni pe viaţă.

i.huffpost.com2. Vei învăţa să iei decizii importante
O dată ce te apropii de 40 de ani, vei realiza că marile decizii pe care le-ai tot amânat, nu mai pot aştepta la nesfârşit. Decizii legate de carieră, familie, situaţia financiară şi prieteni – toate trebuie rezolvate la această vârstă. Oricât de dificile ar fi alegerile pe care trebuie să le faci, ele trebuie luate. Ele îţi vor schimba viaţa, şi de obicei, în bine.

3. Vei afla ce înseamnă durerea  
Divorţ, probleme de fertilitate, decese în familie – sunt probleme pe care multe persoane aflate la această vârstă le întâmpină. Adevărul este că această călătorie prin viaţă nu este întotdeauna uşoară şi lipsită de încercări, dar pentru a ajunge sus trebuie să mai şi cazi. Important este să te ridici şi să continui.

4. Vei afla ceea ce este cu adevărat important

eharmony.comO dată cu înaintarea în vârstă se schimbă şi priorităţile. Ceea ce era important la 20 de ani, cum ar fi banii sau achiziţionarea ultimilor gadget-uri nu mai par acum aşa de importante. La 40 de ani vei găsi mult mai important să călătoreşti, să obţii o slujbă mai bună sau să îţi întemeiezi o familie.

5. Vei afla ce este compromisul 
Viaţa este plină de compromisuri şi până la 40 de ani va trebui să faci compromisuri cum ar fi să accepţi un salariu mai mic pentru meseria pe care ţi-o doreşti sau să te muţi în alt oraş de dragul partenerului. Este foarte important să ştii ce compromisuri nu poţi face. Dacă tu îţi doreşti copii iar partenerul tău, nu, este aproape imposibil de făcut un compromis. Va trebui să iei decizia dificilă de a pune capăt relaţiei pentru a avea viaţa pe care ţi-o doreşti.

6. Vei învăţa să ai grijă de corpul tău. 
Alcool, zahăr, nopţi pierdute – toate au rolul lor. Dacă la 20 de ani te poţi bucura de viciile tale fără a provoca mari stricăciuni, la 40 de ani, toate aceste alegeri vor avea un imens impact. Când te uiţi în oglindă şi vezi pentru prima oară cearcăne, fire albe, riduri, este un şoc. Şi dacă nu poţi întoarce timpul, poţi măcar încetini procesul de îmbătrânire prin alegeri inteligente.

femeie7. Vei învăţa să investeşti în viitor 
“Gândeşte-te doar la ziua de astăzi!” este un motto pentru 20 de ani. Acum este momentul să te organizezi şi să încerci să repari din greşelile făcute. La 40 de ani vei realiza că este important să trăieşti clipa dar trebuie să îţi planifici, cu atenţie, viitorul. Dacă investeşti în sănătate, prieteni şi ai grijă de economiile tale vei avea un viitor mai sănătos şi mai fericit.

8. Vei înţelege că viaţa este scurtă 
La 20 de ani te bucuri de luxul de a avea toată viaţa înainte. Între timp, la 40 de ani ai senzaţia că timpul curge prea repede. Vei aprecia fiecare secundă şi vei face doar lucrurile care îţi plac sau de care ai nevoie.

9. Vei învăţa despre regrete
Îţi doreai ca la 40 de ani să fii multimilionară? Sau să călătoreşti în jurul lumii? Conştientizezi că planurile de la 20 de ani nu se pot materializa şi este greu să renunţi la visurile tale. Dar, cu înţelepciunea acumulată vei reuşi să îţi faci altele.

10. Vei descoperi copiii
Dacă ai deja copii, îţi doreşti sau nu – realitatea este că toţi în jurul tău vorbesc despre copii.

faboverforty.com11. Vei învăţa să îţi creezi propriul stil  

Este foarte important să ştii cum să te îmbraci. Eşti prea matură pentru hainele tinereşti, dar şi prea tânără pentru a te îmbrăca precum părinţii tăi. Este foarte important să îţi creezi propriul stil şi să nu fi o victimă a modei.

12. Vei socializa diferit
Dacă la 20 de ani totul se reduce la petreceri şi la cluburile la modă, la 40 de ani lucrurile se schimbă radical. Vei prefera să ieşi la o cafea decât în club, să mergi la film decât să îţi pierzi nopţile prin oraş. La vârsta asta, îţi permiţi luxul de a face ceea ce îţi place, nu ceea ce crezi că ar trebui.

13. Vei învăţa să nu te mai consumi pentru lucruri mărunte 

Îţi aminteşti când te îngrijorai pentru absolut orice? Cu ce te îmbraci, cum să te tunzi, ce părere au colegii despre tine etc? Vestea bună este că la 40 de ani nu te vor mai interesa aceste detalii. Este trist când îţi dai seama de timpul preţios pierdut cu lucruri lipsite de importanță. Când vei renunţa să te mai consumi pentru astfel de detalii, vei avea mai multă energie pentru lucrurile cu adevărat importante.

14. Vei învăţa să îţi drămuieşti banii. 
Fie că faci economii, investeşti într-o afacere sau îţi cumperi o proprietate – este timpul să pui la punct un plan financiar.

aifs.gov.au15. Vei descoperi importanţa familiei. 
Dacă la tinereţe îţi doreşti libertate, la 40 de ani redescoperi importanţa familiei. Faptul că ai proprii copiii te poate apropia de părinţi și vei petrece momente de neuitat în mijlocul familiei.

16. Vei învăţa să te iubeşti
La 20 de ani eşti într-o permanentă concurenţă cu celelalte fete şi te întrebi adesea dacă eşti suficient de bună. Acestă nesiguranţă dispare la 40 de ani. Poate nu ai viaţa perfectă, dar cel puţin nu iţi mai pasă de ce cred alţii, îţi cunoşti valoarea şi înveţi să te iubeşti aşa cum eşti.

Sursa: lifehack.org
Foto: faboverforty.com, eharmony.com, huffingtonpost.com, i.huffpost.com

Femei de 10 pe Facebook