Femei de 10 FIICELE EVEI

FIICELE EVEI : Femeile de 10 din Armata Română

Autor : lector univ. dr. FLORIAN OLTEANU


Ieri a fost
Ziua Armatei, iar armata a fost apanajul bărbaților se zice. Totuși, femeile au avut partea lor de glorie, nu de puține ori plătind cu viața eroismul lor.

Aș începe cu Marița, tânăra din Războiul de la 1877, româncă din Bulgaria, ucisă de turci pentru că ducea apă soldaților români.

La 1917, în contextul luptelor de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Maria Zaharia, o copilă de 12 ani, îngropată azi la Mausoleul din Mărărșești, a dat jertfa supremă, murind cu binoclul la ochi, în nucul bunicului, în timp ce transmitea datele artileriei române care să oprească un atac german. Ea ducea mâncare soldatului de la postul de observație și a decis să transmită ea, când, venind „la bădița cu demâncare”, l-a găsit împușcat iar telefonul de campanie suna într-una.

Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer, gorjeancă de origine (de curând are un monument în București la intersecția 13 Septembrie cu Panduri), a dat jerta supremă, în fruntea plutonului ei, la Muncelu, la 22 august 1917, strigând „Înainte, băieți, sunteți cu mine!”.

Călugărița Marina Hociotă a fost soră medicală și sublocotenent în Primul Război Mondial, revenind la rasa monahală, după trecerea războiului.

În Al Doilea Război Mondial, Mariana Drăgescu (pe care comuniștii au făcut-o dactilografă în policlinca din fața Gării de Nord, ca dușman de clasă), Virginia Duțescu, Irina Burnaia, Nadia Russo (prințesa rusoaică fugită în România, jurând să lupte cu bolșevicii până la moarte) au făcut parte din Escadrila Albă, salvând vieți la manșa avionului pe Frontul de Vest, unele dintre ele, luptând și pe Frontul de Vest.

Celebra parașutistă Smaranda Brăescu a fost vânată efectiv de organele de represiune pentru convingerile anticomuniste murind undeva la Cluj, mormântul ei fiind încă necunoscut pentru că a fost operată de un medic care risca plutonul de execuție, pe un nume fals și internată pentru convalescență la fel.

Mă gândesc că în ciuda faptului că bărbații merg la război, acasă rămân mamele, soțiile, iubitele, fiicele eroilor de pe front. Sute de mii de femei au lucrat în producția de război, au fost surori medicale.

Unele au devenit orfane sau văduve de război, ori mame de eroi căzuți pe front.

Important este că ele au avut curaj. Azi, unii le mai trimit pe femei la cratiță, dar nu mai au loc femeile la saloanele de cosmetică de băieți care merg la pensat și la fardat, epilat.

Le zicea cumva o creatoare de modă. Mă apucă o stare de dezgust când aud că un infractor a scăpat fiindcă a fost ratat flagrantul pentru că polițistul care trebuia să-l fileze avea programare la… pensat..

Asta este, trăim vremuri interesante, dar măcar să fim mândri că de acum peste un secol și ceva, am avut femei de 10, eroine de război. Și, din păcate, atât de puțin știm despre ele, sau auzim la televizor spunându-se ceva…

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate