Ea și El

Ești ceea ce gândești

alice nastase

Sunt sigură că nu ești ceea ce îmbraci, nici ceea ce conduci, nici ceea ce ai înăuntrul portofelului, nici ceea ce ai scrijelit sub formă de titlu nobiliar ori profesional pe cartea de vizită… Nici măcar ceea ce mănânci nu ești, așa cum s-a spus multă vreme. Și categoric, pot să-mi bag mâna în foc că nu ești ceea ce cred ceilalți despre tine, așa că degeaba ne măsurăm reciproc după deșteptăciunea citatelor împrumutate de la alții și postate pe Facebook sau după echilibrul coloristic al mozaicului de poze retușate de pe Instagram.

Știu că trăim – încă – într-o lume care recompensează gras aparențele, dar noi, cei adevărați, miezul acela de lumină și de frumusețe care rămâne din noi atunci când ne dăm înapoia cuvântului care ne exprimă voința sau neputința, suntem, de fapt, doar gând. Doar iubire. Și doar credință.

Suntem ceea ce gândim despre alții. Dacă în oamenii din jurul nostru vedem urâțenia, frica, defectele, grozăviile, nimicniciile, atunci asta suntem și noi. Suntem urâțenie, frică, nimicnicie, defecte, grozăvii, porcării… Iar dacă reușim să vedem în ceilalți frumusețea și puterea de a răzbi mai departe, omenia, sensibilitatea, noblețea, atunci asta suntem și noi, căci ne oglindim pe noi privindu-ne semenii.

Suntem, negreșit, și ceea ce gândim despre noi înșine și, deopotrivă, ceea ce avem puterea să credem cu adevărat despre propriul destin. Dacă ne iubim pe noi, dacă ne prețuim în mod autentic, toți cei din jur vor face asemenea nouă, arătându-ne iubire și respect. Iar dacă în sinea noastră ne-am însușit mustrările, ironiile, batjocurile sau poreclele date de cei de lângă noi, disprețuindu-ne și considerându-ne, în taină, nevrednici de iubire și respect, tot așa ni se va așeza viața la picioare, scoțându-ne în cale lecțiile umilinței. (Nu la infinit, ci doar până când vom găsi taina vindecării…)

Dar dacă credem în măreția destinului nostru cu atâta tărie, încât ne putem vedea în viața, în lumea, în miezul realizărilor pe care le dorim și merităm, atunci acestea sunt, deja, împlinite, căci universul ne dă înapoi ceea ce credem cu adevărat, iar materializările vor veni firesc, drept cele mai la îndemână și mai generoase răspunsuri ale sorții.

E clar.

Dar nu e simplu deloc. Citește mai departe…

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.