Ea și El La psiholog

Așteptările sunt dezamăgiri cu premeditare

… este o zicală dureroasă, dar înțeleaptă.

Cum apar așteptările?

Faptul că te aștepți să se întâmple ceva nu va face ca lucrul acela chiar să se întâmple.

Dificil este când așteptările noastre implică alte persoane. Ne dorim ca acele persoane să se comporte cum vrem noi și ne închipuim în mod greșit că asta chiar se va petrece. Dar ce se întâmplă când acele persoane nu ne îndeplinesc așteptările? Ne simțim șocați, indignați și plini de resentimente. Iar sursa acestor resentimente este, desigur, faptul că există acele așteptări. Toți am trăit această dezamăgire. Ia să vedem:

  • Ți s-a întâmplat vreodată să-ți rogi partenerul să spele vasele până te întorci de la cumpărături, dar să revii și să vezi vasele cum le-ai lăsat?
  • Ți s-a întâmplat să comanzi la restaurant o friptură în sânge și să ți-o aducă aproape arsă?
  • Ți s-a întâmplat să ceri copilului să-și facă lecțiile până te întorci de la job și să îl găsești cu lecțiile nefăcute?

Așteptând ca lucrurile să se întâmple așa cum le-am gândit este calea sigură spre dezamăgire. Iar dacă așteptările noastre neîmplinite implică și alte persoane care nu se comportă așa cum ne-am imaginat, dezamăgirea duce la resentimente.

De ce avem așteptări?

Cercetările asupra psihologiei morale spun că așteptările între oameni sunt adesea bazate pe un contract social implicit. Dar atât timp cât nu sunt verbalizate așteptările despre ce dai și ce primești într-o relație, oamenii își construiesc în capul lor povești despre legitimitatea așteptărilor de la ceilalți. Astfel, cei aflați într-o relație simt că au o înțelegere cu partenerul, deși de fapt ei n-au vorbit niciodată despre asta. Este greu pentru partenerul tău să se ridice la așteptările tale atâta vreme cât nu știe care sunt acestea. În timpul acesta, tu simți dezamăgirile ca pe o încălcare a contractului social.

Cum să renunțăm la așteptări

Toți dorim să facem ceea ce este mai bine pentru propriul obiectiv. Când noi ne dorim ca alții să facă ceea ce nu este în interesul lor, probabil vom întâmpina rezistență, iar noi vom dezvolta resentimente. Mai mult, și persoana cealaltă va simți resentimente față de noi. Dar ia gândește-te, tu cum te simți când cineva se așteaptă să faci lucruri care nu sunt în concordanță cu scopurile și valorile tale?

Renunță la așteptări și găsește ceva pentru care să fii recunoscător chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum ai sperat, și vei simți mai degrabă împăcare decât resentimente.

“ Eu îmi fac treaba mea, iar tu îți faci treaba ta.

Nu sunt în această lume ca să-ți îndeplinesc așteptările.

Iar tu nu ești în această lume ca să trăiești conform așteptărilor mele.

Tu ești tu, și eu sunt eu, și dacă din întâmplare ne-am găsit unul pe celălalt, este minunat.

Dacă nu, n-avem ce face.“

 (Fritz Perls, “Terapia Gestalt Verbatim“, 1969)

Psihoterapeuții Clinicii de psihologie RENIA din București te pot ajuta să renunți la așteptări, ca să scapi de dezamăgiri.

 

 

Publicitate