Sănătate

Dr. MONICA POP trage semnalul de alarmă : Ochii noștri în PERICOL de CONTAMINARE!!!

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului! Chiar dacă doctorul Monica Pop pare a se descurca, precum peștele în apă, în orice dezbatere televizată, pe orice temă ( avantajul omului citit și cu experiență de viață! ) , în materie de probleme oftalmologice nimeni nu-i poate contesta priceperea. Și tot nimeni nu se va supăra, dacă o vom încadra in categoria “Cei mai buni medici oftalmologi din România”.
Deși ar părea că problema coronavirusului nu are nici in clin, nici în mânecă cu ochii noștri, iată că nu este deloc așa! I-am adresat directorului Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București – doamnei doctor MONICA POP câteva întrebări în acest sens. Citiți interviul de mai jos! Este foarte important să tineți cont de recomandarile unui medic de 10!

Marina Almășan : – Stimată doamnă Monica Pop, are vreo legătură netrebnicul acesta de virus cu ochii noștri?

Dr.Monica Pop : – Afectiunea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se stie, poate da si o afectiune oftalmologică si anume, o conjunctivită virală. Prezenta virusului în nazo-faringe este în directa legatură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secretia conjunctivală, devenind cu atît mai posibilă si periculoasă transmiterea, contaminarea. Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite si dacă cel infectat se freaca la ochi si apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai putin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de catre orice medic practician.

Marina Almășan : – Într-adevăr, aud pentru prima oară acest lucru. Și atunci…ce-i de făcut?

Dr. Monica Pop : – Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protectie nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele. In plus, daca o persoană infectată stranută in apropierea uneia care are mască dar nu si ochelari, o picatură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă si de acolo în nazo-faringe. Legatura anatomica dintre ochi si nas ( canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lacrimează sau plînge, îi curge nasul, lucru stiut de oricine. Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezenta virusului in secretia conjunctivala la cei contaminati deja, simptomatici sau nu, este considerabilă!

Marina Almășan : – Si..cum se manifestă prezența virusului în secretia conjunctivală?

Dr. Monica Pop : – Pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezența virusului. Iar atunci când simptomele există, iată care sunt :
– conjunctiva este mai hiperemică ( rosie) Deci, in limbaj obișnuit, ochii sint mai rosii.
– lacrimare- nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.
De mentionat ca aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă ( la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtatori, cu sau fara simptome.
Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are Covid in secretia conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu stiu daca studiile s-au facut si pe purtatorii care, pînâ la sfârsit nu au dezvoltat boala, dar ei pot fi la fel de periculosi pentru cei din jur.

Marina Almășan : – Deci…ne-ați mai dat un motiv de îngrijorare. Ce este, așadar, de făcut? Cum ne protejam si din acest punct de vedere?

Dr. Monica Pop : – Măsurile ar fi următoarele : ochii trebuie si ei spalati, nu numai mîinile, cu apă si cu săpun si stersi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
Apoi în ceea ce privește ochelarii – pentru purtatori, firește : ei trebuie spalati seara cu apa si sapun sau stersi cu alcool ( spirt), usor.
Mai recomand oricui sa poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzatoare pentru cei cu vicii de refractie sau, doar de protectie, cu lentile plane ( fara dioptrii) si sa-i igienizeze, după cum am spus mai sus . Și mai recomand instilatii cu ser fiziologic, apoi ochii ștersi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.

Marina Almăsan : – Și dacă totuși apar simptomele infectării?

Dr. Monica Pop : – Stabilirea tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, le revine medicilor de specialitate.

Marina Almășan : – Vă mulțumim, aveți grijă de dumneavoastră! …am fugit să-mi cumpăr ochelari de protecție!

Publicitate