..egali, adică împărtășim aceleași frici, ne punem aceleași întrebări, avem aceleași speranțe. Și, mai ales, suntem la fel de vulnerabili, în fața dușmanului nevăzut.
Astăzi, alți 6 femei de 10 și bărbați de 10 iși vor deschide sufletul în fața voastră. De fapt, confesiunile lor sunt un fel de “lecții de supraviețuire”. Fiindu-ne atât de dragi, și nu de ieri de azi, suntem curioși, nu-i așa? să vedem cum i-a marcat pe fiecare această situatie neașteptată…
GABRIELA SZABO ( atletă) : Sincer, nici nu am timp să mă plictisesc! În calitate de președinte CSM Bucuresti raspund de peste 2000 de sportivi și am treabă de dimineața până seara. Munces, in orincipiu, de acasă – pe telefon, skype, mail – dar de doua-trei ori pe saptamână merg și la birou, să semnez actele care se adună..De alte activități chiar nu orea mai am timp. La televizor mă uit doar la știrile de la ora 20, la TVR, mi-am propus să văd câte un film, dar până acum, dacă mă credezi, n-am reușit să văd niciunul! În rest, mai și gătesc, firește ; nu prea obișnuiam înainte, pentru ca mama locuia cu noi, iar acum, de când s-a dus ( condoleanțe, Gabi!😢), sunt nevoită să mă ocup și de asta. Mi-am cumpărat o carte cu rețete italienești, care se prepară în 30 de minute și acum exersez rețetele de acolo. Care e starea mea de spirit? De acceptare. Mă gândesc însă la viitor, la ce vom face după. Personal, cred că am avut cu toții nevoie de perioada asta; ne mai aduce cu picioarele pe pământ, ne arată că în fața bolii toți suntem egali. Sper ca , după ce vom reintra în normal, să ne preocupăm și de noi înșine, ca prea uitasem, în ultima vreme de noi ! Sper ca lumea să vină cât mai mult spre sport. Iar eu personal, abia aștept să mă bucur de viață și de natură!
STEFAN POPA-POPAS (caricaturist) : Stau acasă, îmi petrec toată ziua în atelier, împreună cu echipa mea : pregătim expozițiile pe care sper să le deschid, în toamnă , în mari orașe din Europam unde am primit invitații. În rest, nu ies nicăieri, decât în propria curte, nu primesc pe nimeni ( eu oricum , ca o regulă, nu primeam niciodată musafiri care nu se anunță!). La televizor mă uit rar și numai la știrile importante. Nu, nu mă deprimă, pentru ca de aceea și lucrez toată ziua : mă face să uit! Iar de făcut caricaturi pe tema coronavirusului, nu voi face niciodată! Eu sunt o persoană foarte religioasă ( chiar și harul meu consider ca vine de la Dumnezeu!) și consider că ceea ce se petrece pe glob e un semn de la Dumnezeu : omenirea a evoluat într-un asemenea hal, încât s-a adunat pe pâmânt prea multă răutate, prea multă ură, se cultivă minciuna, deci am primi un semn că e nevoie să facem ceva, pentru a nu mai merge pe această cale greșită.
CERASELA ROGEN ( speaker motivațional) : Sicer mi se pare interesanta aceasta perioadă pentru că fac foarte multe lucruri : de la a merge la televiziune, la a citi foarte mult, la a-mi permite să meditez mai mult , fac voluntariat ca speaker motivational, dar mai ales stau, in sfarsit, mai mult cu fiicele mele adolescente!
Pentru cine nu știe adolescenții nu mai vor să stea cu părinții ! Mie mi se pare o experiență nouă si interesantă în felul ei și fac tot posibilul, în această perioadă, să mă dezvolt ca om, să îmi controlez mintea, determinând-o să creeze doar ceea ce vreau eu. Sper să trecem cu bine peste asta !
ALINA ALEXOI (jurnalist ) : Cei care mă cunosc, știu că pentru mine acasă însemnă Călan, o mică localitate din județul Hunedoara, unde am familia: fiul, soțul, părinții, rudele. Așa că, am evadat la timp din București, lucrez la domiciliu și mă bucur de fiecare clipă pe care o pot petrece cu ai mei. Mă bucur de faptul că pot găti zilnic câte ceva, că pot grădinări, că am timp să deretic prin casă. Când e frumos afară îmi instalez ”biroul” în terasă și lucrez în aer liber. Am două săptămâni în care nu am ieșit din casă dar nu simt nici o apăsare din acest punct de vedere. Sincer, nici nu simt nevoia, e ca un test de rezistență, ca o ispășire. De altfel, deși vorbesc foarte rar despre asta în public, am învățat de la fiul meu Mihnea să nu mă plâng niciodată. El stă mai mult în casă din cauza faptului că are o afecțiune locomotorie și nu l-am auzit niciodată în cei 23 de ani să se plângă. Ba mai mult, e mereu atent la ce se întâmplă acum în lume și ne ține la curent. Cu dealurile împădurite din spatele casei izolarea noastră e mult mai ușoară. Ador să privesc turmele de oi care coboară de a stânele de pe deal să pască în spatele casei și transformarea naturii de la o zi la alta. Eu știu ce însemnă să stai departe de familie, așa că acum încercăm să profităm de această perioadă… Una peste alta, am câteva ore pe zi când lucrez pentru Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru că această pandemie de coronavirus a adus și prima amânare a Jocurilor Olimpice din istoria olimpismului și a trebuit gestionată comunicarea. În plus, scriu pentru revista Magazin Olimpic, un proiect tare drag sufletului meu, pe care COSR l-a lansat în decembrie și căruia i-am dat viață alături de Ioncențiu Voinea, e prima revistă olimpică din România, tocmai a ieșit de la tipar numărul 2 și pregătim sumarul și subiectele pentru următorul. Apoi, sunt în legătură cu sportivii și antrenorii loturilor olimpice, primesc imagini de la sportivi și am învățat să montez singură filmulețe, postez pe canalele social-media ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român, organizație unde sunt detașată în acest moment. Însă, țin legătura și cu colegii mei din TVR, pentru că cei peste 25 de ani de petrecuți în Redacția Sport, la știri, mi-au intrat în sânge și de cele mai multe ori îmi lipsește adrenalina, îmi e dor de ritmul susținut al vieții de reporter, de ritualul și de vibrația aceea pe care ți-o dă făurirea unei știri, de munca unui om de televiziune. Am încredere că vom depăși această perioadă cu bine. Trebuie însă să fim responsabili toți, cetățeni și autorități. Să respectăm și să înțelegem că nimic nu e prea mult atunci când e vorba despre viața noastră.
Vă transmit un gând bun și să ne auzim cu bine!
CRISTINA GRAMA ( hair-stilist) : Zilele mele se împart în două. O parte se întamplă acasă, împreună cu mama ( pe care o adusesem să stea cu noi dinainte de a se declara starea de urgență) și cu cele două fiice gemene. Ele sunt in an terminal, se pregatesc intens pentru Bac, făcând meditații pe Facetime. Fiica mare – care este studenta în Anglia, se află în carantină, de unde sper să iasă cu bine. În cea de-a doua parte a zilei, sunt voluntar în cadrul grupului aflat sub îndrumarea părintelui meu duhovnic Ciprian Grădinaru. Merg zilnic la adăpostul de oameni ai străzii “Odesa” unde, cu sprijinul Primăriei sectorului 4, avem grija de nefericiții pe care aceasta nenorocire i-a prins fără niciun acoperiș deasupra capului.
În rest…privesc oarecum relaxată toată aceasta nebunie: până la urmă, este voința lui Dumnezeu. Niciun fir de păr nu ni se mișcă de pe cap, fără voința Sa. Sper ca , după această grea încercare la care a fost supusă omenirea, cat mai multi oameni să revină la credință.
RADU BĂIESU ( scriitor) : Pe mulți îi incomodează această claustrare forțată, dovadă că lecția Italiei decimate nu prea îi sperie pe concetățenii noștri, care umblă brambura, cu rost și fără. Stau și mă-ntreb ce va fi de Paște! Nu trebuie să fii Mama Omida ca să-ți dai seama că Învierea se va transforma în opusul ei. Știu, ar trebui să fiu vesel și glumeț. Ei bine, nu pot. Spre deosebire de alții, eu am luat foarte în serios acest flagel și stau acasă. Și fără să mă plictisesc. Sunt atâtea cărți de citit! Și am atâta de scris! Și am atâtea discuri de ascultat! Spre deosebire de alții, mi-am păstrat toate discurile de vinyl ale tinereților și acum ascult cu imensă plăcere Pink Floyd, Genesis, Rolling Stones, Yes, Doors și câte altele s-au adunat în vreo 500 de discuri. Pe deasupra, gătesc. Plante aromatice am în ghivece, iar mâncare bună se poate face din mai nimic. În rest, n-am ce sfaturi să le dau concetățenilor mei, fiecare știe cel mai bine ce are de făcut. Eu le spun un singur lucru: lăsați egoismul, gândiți-vă și la cei din jur. Și ca să închei într-o notă optimistă: vreți să știți dacă sunteți infectat sau nu? E foarte simplu: tușiți în nasul unui politician, apoi așteptați să-i vină rezultatul de la test. Va veni foarte repede, cu siguranță. Cum bine știm, sănătatea are și ea ierarhiile ei. În rest… Dumnezeu cu mila și să fie cald la vară. Cică ajută la virus.
Comentează