Sănătate

Ochelari de soare aleși anapoda? Nici nu știți ce periculoși sunt! 

 

E vară și e soare. Ceea ce ne-am dorit tot anul! 

Abia așteptam să defilăm, împachetate în rochițe vaporoase,  prin orașul natal, sau prin destinațiile de vacantă – asta, așa chinuită cum e e, în vreme de pandemie. Soarele arzator ne pune însă  la grea incercare ochii sensibili. Mulți dau iama la tarabe, benzinării, supermarketuri, să-și cumpere ochelari de soare. Fățoși, dar periculosi. Dau bine în poze, dar nu fac decat să înrăutățească vederea. Pentru a evita astfel de probleme, medicii oftalmologi recomandă să respectam o serie de reguli si sa fim atenti la cateva detalii,  atunci cand cumparam ochelari de soare.

  • In primul rand ochelarii de soare nu trebuie sa fie foarte ieftini si în niciun caz cumparati din locuri mentionate mai sus, adica din magazine care nu sunt de specialitate. Daca doriti sa va cumparati ochelari de soare, mergeți la magazinele de profil. Dar și aici trebuie sa tineti cont de anumite reguli
  • Intotdeauna eticheta trebuie sa precizeze ca lentila respectiva ofera protectie 100% impotriva razelor ultraviolete. Acest detaliu poate fi mentionat si pe eticheta atârnată de ochelari,  sau pe unul din bratele ochelarului de soare . UV 400. Daca nu tinem cont de acest lucru,  va puteti alege cu afectiuni oculare deloc de neglijat vă paște cataracta, dar puteți avea parte si de alte simptome neplacute cum ar fi: oboseala oculara, durerile de cap sau lacrimarea abundenta.
  • Trebuie să fie prezent obligatoriu insemnul CE, care indica faptul că lentilele corespund standardelor europene. Acest CE este  marcajul european care asigura calitatea produsului si trebuie obligatoriu sa fie inscriptionat pe rame.
  • Un alt marcaj se referă la filtrul de protectie. Acesta este notat cu simbolurile UV sau CAT, prescurtarea de la categorie. Astfel, veti gasi categoriile 0, 1, 2, 3, sau 4. Cu cat lentila este mai colorată, cu atat protectia pe care o oferă este  mai ridicata. Dacă su nteti șoferițe, specialistii nu va recomanda sa vă suiți la volan cu ochelari care au filtru 4!

O concluzie se impune : Ochelarii de soare cu lentilă colorata, dar fără filtre speciale de protectie  trebuie evitati,  pentru ca pot face mai mult rau ochilor,  decat dacă nu am purta deloc ochelari. Așa că…aveți grija de ochii voștri frumoși! 

Foto: ru.dreamstime.com