Sănătate

Cele 10 simptome ale unui muribund

 

Nu este vesel acest articol, dar este necesar, pentru că vă prezintă 10 semne care vă atenționează că omul de lângă voi  este pe moarte!

  1. Lipsa poftei de mâncare – muribunzii refuză adesea să mănânce sau acceptă mici cantități de mâncare, pentru că nu au suficientă energie să mestece sau să digere corect alimentele. Cu câteva minute înainte de moarte, pacientul este incapabil să înghită. Este important să nu fie forțat să mănânce dacă nu poate face asta. Oferiți-i periodic lichide, pentru a-l hidrata. 

2. Oboseala excesivă și somn profund – nevoia de somn a unui muribund este mai accentuată. Acesta va dormi mare parte din zi și din noapte, pentru că metabolismul încetinește.

3. Slăbiciune fizică pronunțată – lipsa de energie cauzată de malnutriție poate duce la o stare severă de neputință fizică. 

4. Creierul începe să dea semne de nefuncționalitate. În foarte puține ocazii se întâmplă ca un muribund să fie perfect conștient de ceea ce i se întâmplă. Deseori, o persoană pe moarte nu știe unde se află sau cine mai este cu ea în cameră, poate vorbi fără sens sau poate privi în gol. Cel mai bine în situații de acest gen este să vă păstrați calmul, să vorbiți pe un ton blând și să repetați mereu cine sunteți.

5. Horcăit – adică respirația grea, răgușită și întreruptă. De vină pentru aceste zgomote sunt diverse secreții colectate la nivelul căilor respiratorii, care nu permit inhalarea și expirarea corectă a aerului. Chiar dacă sună grav, trebuie să vă concentrați atenția pe confortul general al muribundului, nu pe aceste zgomote. Încercați să-l poziționați astfel încât secrețiile să se dreneze natural 

6. Izolare de lume, de cei dragi – pe măsură ce corpul cedează, muribundul își pierde interesul pentru tot ce-i în jurul lui, inclusiv pentru persoanele dragi. Se întâmplă adesea ca muribundul să refuze să mai vorbească sau să răspundă întrebărilor puse de persoanele apropiate. Alteori, dorința de a socializa este mai mare, în special în ultimele zile de viață, când muribundul vrea să îi surprindă pe cei dragi cu atitudinea lui optimistă. 

7. Modificarea culorii urinei – ca urmare a consumul redus de lichide Scăderea tensiunii arteriale, un simptom specific al apropierii morții, contribuie la îngreunarea funcției renale. Astfel, urina devine mai concentrată, capătă nuanțe de maro sau roșu. Incontinența urinară sau fecală apare frecvent în ultimele ore de dinaintea morții.

8. Umflarea gleznelor-  pe măsură ce rinichii nu mai pot procesa lichidele din țesuturi, corpul stochează depozite de apă în diferite părți ale corpului, în special în picioare, la nivelul gleznelor.

9. Degetele de la mâini și picioare sunt reci – cu câteva ore înainte de moarte, circulația sângelui scade la nivelul extremităților, pentru a asigura oxigen și substanțe nutritive organelor vitale. 

10. Pete pe piele de culoare violet, roșii sau albastre – ca urmare a circulației sangvine deficitare. 

Sursa : caring.com 

Sursa foto: nottingham.ac.uk