Sănătate

Îmbătrânim? Iată de ce ne îngrozește pe noi, femeile,  acest lucru! 

 

Ne apropiem de 50 de ani. Nu sună prea bine, nu-i așa? Începe să-și facă simțită prezența, la orizont,  menopauza : metabolismul încetinește, ne îngrașam parcă și când respirăm, oasele și masa musculară au de pierdut, memoria începe să ne cam lase și ea, parcă nici  echilibrul nu mai este ca altădată. În reviste citim că sunt semne ale unui risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral. Brr! 

Pe nimeni nu bucură trecerea anilor, iar cuvântul “bătrânete” ne induce tuturor un frison. Iată cum se manifestă frica de bătrânețe la noi, femeile: 

1. Vai! Mă voi îngrășa foarte tare și nu voi reuși să mai slabesc! 

   In realitate, putem  preveni kilogramele în plus, mai ales pe cele din zona abdominală, chiar dacă hormonii noștri o iau razna. Secretul? mișcare regulată și grijă la alimentație!

Legumele și fructele trebuie să ia locul grăsimilor iar cei doi litri de apă sunt mai mult decât necesari pentru a preveni atât acumularea kilogramelor, cât și instalarea unor tulburări digestive. Ne referim aici la constipație, dușmanul nostru colectiv! 

2. Adio cu energia de a face tot ceea ce ne propunem! 

Așa e, energia noastră scade odată cu înaintarea în vârstă, dar nu este o regulă, mai ales dacă facem mișcare regulat, avem o dietă echilibrată și o atitudine pozitivă. 

3. Voi începe să bolesc non-stop!

    Este o mare prostie!  E drept că durerile își fac simțită prezența cu precădere la bătrânețe, dar asta nu putem lupta împotriva  lor! Trebuie să ne prezentăm la medic la orice șemn și nu să ne tratăm după ureche! 

    Frica de bătrânețe aduce cu sine, din păcate,  frica de halatul alb. Mulți oameni evită să meargă la medic pentru că se tem ca nu cumva să primească vești proste privind starea lor de sănătate, ceea ce este o mare greșeală! 

4. Mi-e teamă că le voi deveni o povară  celor dragi 

    Frica de a fi dependenți de cineva apare încet-încet, odată cu trecerea anilor. Și există unele situații in care, într-adevăr, devenim povară pentru ceilalți, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o  fractură de șold poate lăsa bolnavului sechele care nu îi permit acestuia independența de altădată. Dar putem acționa pt a preveni acest lucru : să mâncăm sănătos, să gandim pozitiv, să eliminăm stresul pe cât posibil, să facem  mișcare cât mai des și să mergem regulat la medic pentru investigații de rutină.

E adevârat că există destule argumente pentru a ne fi teamă de bătrânețe , dar cu puțină înțelepciune putem să elimină, aceste temeri,  acționând din timp pentru starea noastră de bine. Și chiar dacă genetica joacă un rol important,  stilul de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul multor probleme de sănătte , specifice bunicilor!  

Sursa foto:  zen.yandex.ru 

indiastyle.ru