Bărbați de 10

Daniel Surducan, românul-campion al Portugaliei la kickboxing, provoacă la luptă coronavirusul! 

 

Daniel Surducan a fost unul din invitații “la distanță” ai  emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10” , de la TVR. Da, în cadrul acelei rubrici de “dialoguri pe skype” cu românii de 10 din diaspora. De ce i-am dat nota 10 romanului pe care Destinul l-a  transformat  în portughez? Din simplul dar onorantul motiv că maramureseanul Daniel Surducan este , nici mai mult nici mai puțin, decât campionul Portugaliei la kickboxing! ( citiți interviul nostru in femeide10.ro : https://femeide10.ro/am-sa-port-cu-ma-drie-cele-doua-drapele-al-romaniei-dar-si-al-portugaliei-in-semn-de-respect-si-multumire-pentru-tot-interviu-cu-daniel-surducan-romanul-campion-al-portugali/ )

Complicata perioadă pe care o traversăm m-a făcut să-mi trec în revistă, cum spuneam și ieri, toți prietenii aflați peste mări și țări, spre  a mă convinge că sunt bine sănătoși, că fac față acestei situații cumplite care a afectat și țarile lor. Astăzi este rândul lui Daniel Surducan. Deși cu moralul usor afectat, el a fost de acord să ne răspundă câtorva întrebări : 

Marina Almășan : – Spune-ne , Daniel, unde ești acum? cu cine?

Daniel Surducan : – Doamna Marina,  sunt acasã,  alãturi de iubita mea. Suntem  in Cheleiros (Mafra) – asa se numeste zona din Portugalia,  unde locuim impreunã .

Marina Almășan : – Care este situația în Portugalia? Cât de grav e afectată țara ta de adopție, de acest coronavirus? 

Daniel Surducan : – Situatia aici este dificilã.  Cum sa vá zic… nici mie nu imi vine sa cred in ce situatie ne aflăm cu toti. Și noi, aici, în Portugalia. La noi, ieri erau 1020 de persoane infectate si 5 decesuri.  

Marina Almășan : – Am înțeles că ai mai avut ocazia să faci niște drumuri în Lisabona. Cum arată Capitala Portugaliei? Care e atmosfera pe străzi?  

Daniel Surducan : – Nu o recunosc! Lisabona arata ca un oraș pustiu;  nici măcar în  zilele de duminica străzile nu arată așa,  cum arată in zilele astea. Peste tot e  ingrijorare si panică.  

Marina Almășan : – Sunt stările care reprezintă astăzi numitorul comun al tuturor locuitorilor Planetei. Ce măsuri au luat, la voi,  autoritățile?  

Daniel Surducan : – Suntem in stare crítica …guvernul a luat , pentru început, decizia ca pentru 14 zile lumea să nu mearga la lucru în manoritatea domeniilor,  iar cei care totusi sunt nevoiți să iasă la lucru , sunt instruiți sa fie foarte atenti cu igiena, spalatul pé maini .

Marina Almășan – Da, igiena – regula generală de luptă cu acest dușman invizibil.. Cum se comportă populația? E panicată? Își face lumea provizii? 

Daniel Surducan : – Din cate vad în jurul meu, da, populatia este in panica si cred că cu toti simtim asta. Însă chiar daca sunt panicati, merg în număr mare la magazinele  de alimentatie, mai ales la cele populare :  Lidl, Pingo doce sau Continente. Dar este disciplină peste tot:  lumea asteapta frumos , la rand , civilizat. Uite, de exemplu mama mea, ca sa-și poată face cumparaturile linistita,  s-a trezit devreme si la 7:20 era deja la Lidl, chiar daca se deschidea la 8:30 . Dar după cum mi-a zis, așa, la prima ora, totul a fost ok. Rafturile erau  cu de toate, de dimineața. Dar mi-a zis că atunci cand a iesit, coada era deja formată și avea avea vreo 200m . Fiecare însă stătea cuminte, cu cãruciorul la rand. 

Marina Almășan : – Dar, in general, prin magazine se mai găsește ceva? Dar prin farmacii? Restaurantele mai sunt deschise? Mai sunt evenimente? 

Daniel Surducan : – Magazinele de alimente si fructe sunt deschise  peste zi,  doar cá se intră pe rand și doar cate doua persoane . Restaurantele sunt toate inchise, iar la  farmácii sunt aceleași  restricti . Evenimentele sunt toate amanate si date peste cap , așa cum am înțeles că e  cam peste tot,  din nefericire. 

Marina Almășan : – Am aceeași curiozitate și în ceea ce privește Portugalia : Cum arată programele televiziunii portugheze ? Se vorbește mult despre coronavirus? 

Daniel Surducan : – Ooo, daaa, se vorbeste tot timpul, mai ales  pe canalele importante Tvi,Sic.RTP 1, CM TV. Sunt emisiuni de știri, discuții cu specialiști, reportaje din țară. 

Marina Almășan : – Și care este mesajul principal, transmis populației?  

Daniel Surducan : SĂ NU IEȘIM DIN CASĂ! 

Marina Almășan : – Presupun că nu ți-e ușor să te împaci cu asta! Cum îți petreci timpul? Mai ai antrenamente?  Ce faci ca să treacă timpul mai ușor? 

Daniel Surducan : – Chiar daca,  sa zic asa,  lumea este in panica si agitatã,  eu merg totuși la lucru ( Daniel lucrează la o firmă de amenajat grădini). E-adevărat că merg cu mai multa grijă și încerc sa nu am contact cu clienti. Stiu că ar trebui sa las totul baltă si sa stau in casa,  dar vedeti cum e treaba : eu sunt un conștiincios și simt cá trebuie sa imi fac treaba si pur și simplu nu m-aș  simti bine dacă aș sta degeaba . Inteleg ca este periculos in ziua de astazi , dar la sfarsit de lună nu pot să nu ma grandesc că va trebui  sa imi platesc facturile. Or,  daca eu nu am aparut la treaba in Gradinile clientilor… Dar astăzi, uite,  un client  mi-a spus sa stau linistit și sa nu mai merg lá el ,  pana cand lucrurile revin la normalitate. Ba, mi-a și platit deja luna intreaga, ca și cum aș fi lucrat zi de zi. Însă acesta nu e decât unul, din toți multii clienti pé care ii am. Și nu toți sunt atât de generoși…

Marina Almășan : – Si, concret, cum ți-a fost dată peste cap activitatea, în  această perioadă? 

Daniel Surducan : – Singurul lucru neplăcut este faptul ca nu mai merg la antrenamente. Dar am mai mult timp de petrecut cu Família ! În ceea ce privește activitatea competițională, aveam, da, o Aveam Luptă programată pé data de 15 martie, și care urma să aibă loc în Spania,  dar s-a anulat – sper, amânat 😞 

Marina Almășan : – Ooo, da, Spania este într-o  situație critică! Spune-mi, Daniel, știu că ești maramuresean, dar vreau să-mi precizezi, ce rude ai in Romania și unde sunt ele acum?

 

Daniel Surducan : – Tatãl meu e acasa la Satu Mare, acolo l-a prins nebunia asta.  Avea avion , ca să revinã in Portugalia miercuri seara,  dar  nu a putut sa treaca frontiera in Ungaria,  pentru cá nu e cetatean maghiar (  avionul era din Budapesta).  Dar intre timp i-am cumparat biletul din Otopeni-lisboa , dar era riscant , atât péntru el, cat si bunica mea, care se află aici, cu mama. Dacă tatavar fi ajuns acum in Portugalia, ar fi trebuit sa stea 14 zile in casă. Așa am hotărât cu toții că e mai bine să mai ramană acasa,  pana se vã linisti situatia actuala. 

Marina Almășan : – …când s-o liniști… Păstrezi legătura cu cei din țară?  

Daniel Surducan : – Da sunt la curent cu ceea se intampla peste tot, iar  cu tatãl meu vorbesc zi de zi péntru a ști în permanența care este situația.

Marina Almăsan : – Si…care e situația? 

Daniel Surducan : – In Satu mare, din cate stiu, toate sunt inchise, la fel ca si aici. Panica este mare, chiar daca nu sunt multe cazuri grave .

Marina Almășan : – Spune-mi, Daniel, care este cea mai mare dorința a ta, în aceste clipe? 

Daniel Surducan : – Sã trecem cu totii cu bine peste aceste momente grele în care suntem pusi la incercare,  pentru prea multele pacate si rele facute de omenire pe lumea asta. Iar Dumnezeu ne pune, ca sa zic asa, “ la respect”  si ne mai dă o a doua sansa la viață,   ca sã né respectam mai mult,  sa né iubim si sa dam valoare persoanelor din viata noastra :  Mamã,Tatã,sorã/frate si Bunici. Și să prețuim mai mult  lucrurile Frumoase pe care chiar el ni le-a lasat,  pe Pamant. 

Marina Almășan : – Vrei să le transmiți ceva românilor din țara ta?

Daniel Surducan : – Celor dragi din tara le trasmit sa fie calmi,  puternici si rabdatori, pentru a trece mai usor prin aceste vremuri de “groazã”. Iar celor  care stau acasa, le transmit sa se bucure de clipele frumoase pe care viata ni le oferã, iar rutina de zi cu zi nu ne lasă sa ne bucuram de ceea ce avém mai pretios,  alaturi de noi. Să nu uităm că  FAMILIA este  Bogatia noastră Omeneasca ❤️ Vã salut cu drag si sa aveti grija de voi,  Oameni Frumosi!  🙏🏻🇷🇴

Marina Almășan : – Mulțumim, Daniel! Ai grija de tine și de familia ta! Să ne regăsim cu bine!