Janusz Korczak este un celebru pedagog polonez, scriitor, doctor și activist social care a rămas în istorie nu numai prin opera sa și prin caracterul sau extraordinar, ci prin faptul incredibil de a fi refuzat să-și salveze viața ..de 3 ori!
Prima întâmplare a avut loc atunci când Janusz a refuzat să emigreze în Palestina, chiar înainte de ocuparea Poloniei, scrie eustiu.com. Motivul? Unul de necrezut : pentru a nu părăsi casa de copii în ajunul evenimentelor teribile pe care războiul le pregătise pentru această parte a lumii.
A doua situație a fost cea, în care a refuzat să evadeze din ghetoul Varșoviei.
A treia oară, povestea este de-a dreptul cutremurătoare : Când toți locuitorii casei de copii se aflau în tren, în unul din vagoane a intrat un ofițer și l-a întrebat pe distinsul pedagog:
— Dumneavoastră ați scris cumva „Regele Mateias Întâiul”? Am citit această carte când eram copil. O carte foarte bună. Puteți fi liber.
— Dar, copiii?
— Copiii vor pleca. Dar dumneavoastră puteți părăsi vagonul.
— Vă înșelați. Nu pot. Nu toți oamenii sunt nemernici.
Nici unul din martorii acestei convorbiri nu a rămas în viață. Se știe doar că, în drum spre Treblinka , pedagogul Korzack le povestea copiilor basme, pentru a ușura măcar un pic momentel de groază și gândurile teribile ale acelor ființe nevinovate. Astfel, Janusz Korczak a rămas în istorie ca fiind pedagogul care a refuzat să-și părăsească copiii în pragul camerei de gazare. Nu i-a părăsit și a murit într-un lagăr de concentrare german Treblinka, alături de elevii săi din casa de copii, deși el putea fi salvat.
Avand în vedere toate cele de mai sus, cred că nu mai avem nevoie de nicio informație suplimentară despre Korczak. „EuȘtiu” publică 10 principii de educare a copiilor, recomandate de acest om genial.
1. Nu aștepta de la copilul tău să fie ca tine, sau cum îți dorești tu să fie. Ajută-l să devină el însuși.
2. Nu cere de la copil răsplată pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dăruit viață, cum ar putea să te mulțumească? El va dărui viață altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibilă de recunoștință.
3. Nu-ti manifesta nemulțumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu-ți mânca amarul la bătrânețe. Căci, ce semeni aia vei culege.
4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viața e oferită fiecăruia după puteri, fii sigur, viața poate fi dificilă pentru el, nu mai puțin decât pentru tine, ba poate și mai mult, căci el, spre deosebire de tine, nu are experiență.
5. Nu-l umili!
6. Nu uita, cele mai importante întâlniri sunt întâlnirile cu copiii noștri. Oferă-i atenția maximă — nu știi niciodată pe cine poți întâlni în propriul copil.
7. Nu te chinui, dacă nu poți face totul pentru copilul tău, dar ține minte: pentru copil nu s-a făcut suficient, în cazul în care nu s-a făcut tot posibilul.
8. Copilul nu e un tiran, care îți monitorizează întreaga viață, căutând doar carne și sânge. E cana prețioasă, pe care viața ți-a oferit-o pentru a păstra și dezvolta focul creativ din ea. Este această iubire nelimitată a mamei și a tatălui la care va crește nu copilul „al nostru” sau „al meu”, ci un suflet.
9. Învață să iubești un copil străin. Niciodată nu te comporta cu unul străin, cum nu ți-ai dori să se comporte ceilalți cu propriul tău copil.
10. Iubește-ți copilul în orice ipostază — netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit , căci copilul e o sărbătoare, care încă se desfășoară în viața ta.
Comentează