Timp liber

34 de femei de nota 10 au luat cu asalt Palatul Cotroceni

…Nu-i așa că v-a indus în eroare titlul? Nu-i așa că, în spiritul vremurilor belicoase pe care le trăim, vi l-ați și imaginat pe Președintele Iohannis, înfruntând 34 de femei războinice, venite să protesteze pentru te miri ce?

Ei, iată, NU! 

Ceea ce s-a întâmplat, în această seară la Cotroceni nu are nici cea mai neînsemnată conotație violentă, ci dimpotrivă! Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei și obtinerea dreptului la vot de catre femeile poloneze, dar și a celor 100 de ani de la Marea Unire a românilor, Insititutul Polonez din București a pus la cale o inedită expoziție. Titlul său ? – unul pe  gustul nostru, al femeilor de 10 : “Poloneze și românce care au schimbat lumea”. Așadar, în ineditul spațiu al Muzeului Național Cotroceni, peretii de cărămidă îmbibați de istorie au fost îmbrăcați de către organizatori în “tablouri” ce pun față-n față chipurile desenate ale unor celebre femei românce si poloneze, a căror activitate remarcabilă le-a asigurat un loc în istorie. Textele însoțitoare, excelent redactate,  se constituie în adevărate povești de viață, pe care le citești cu sufletul la gură, aflând lucruri de multe ori nebănuite despre conaționalele noastre, dar și despre brave femei poloneze. Gruparea celor 34 de distinse doamne ( 17 românce și tot atâtea din Polonia) a fost realizată “tematic”, și nu la întâmplare, iar selecția – după cum ne-au asigurat cei de la Institutul polonez – n-a fost deloc ușoară! Admirăm, astfel, două câte două, femei care au strălucit in artă, justiție, medicină, industria frumuseții, sport, spionaj etc, faptele lor remarcabile conducând , practic, la schimbarea lumii în bine. Iată și câteva nume care nu le-au scăpat organizatorilor : Nadia Comăneci, Ana Aslan, Lucia Sturdza Bulandra, Helena Rubinstein, Marie Sklodowska-Curie, etc. 

    După o plimbare printre biografii spectaculoase, de ești femeie, nu poti să părăsești Muzeul altfel decât mândră de predecesoarele tale. Dar și decisă să faci tot ce poți, și de aici inainte,  pentru a străluci tu însăți,  în permanenta competiție cu ei, bărbații care conduc (chipurile!) Lumea!