Bărbați de 10

“Am să port cu mândrie cele doua drapele – al României, dar și al Portugaliei, în semn de respect și mulțumire pentru tot” – interviu cu Daniel Surducan, românul-campion al Portugaliei la kickboxing

Pe Daniel Surducan l-am cunoscut într-o emisiune de-a mea, fără însă de a-l avea așezat pe canapeaua invitaților. Din simplul motov că Daniel a fost prezent in emisiunea cu pricina …de la distanță! Si inca de la o distanță apreciabilă, tocmai din Portugalia, acolo unde destinul i-a a dus, pe el și familia sa. Însă chiar și acel dialog de câteva minute, făcut pe skype, a fost în măsură să ne demonstreze că avem de a face cu un român de nota 10, un roman “ de aur”, aș spune, dacă e să cuantificăm metalele prețioase din vitrina cu trofee, căstigate de eroul nostru. Căci Daniel este – n-o să vă vină să credeți! – campionul Portugaliei la kickboxing! Este una din cele situații, în care-ți vine să te sui pe pereți, de ciudă că, iată, oameni care ar fi putut străluci în țara taa, o fac pwntru alte popoare, alte drapele.
Am avut ocazia, la ceva vreme de la acea “întâlnire nevăzută”, să-i iau un interviu bravului românaș, așa că am ocazia să vi-l prezint, la jos, pe unul dintre cei mai destoinici români din afara granițelor țării.

Marina Almășan : – Vorbeste-ne, Daniel, despre tine : despre copilăria ta, despre părinți și locurile natale.

Daniel Surducan : – Am varsta de 25 de ani, m-am născut in Satu-Mare dar am crescut si copilarit la Sătmărel . Imi aduc aminte cu mare drag de anii cand bunica a avut grija de mine si de sora mea mai mică, Sonia, acum in varsta de 24 de ani. Am simțit, la acea vreme, lipsa parintilor si a dragostei lor, însă bunica a avut grija sa nu ne lipsească nimica din toate acestea . Tin minte că o ajutam in gospodarie, iar sora mea, cat de mica, era o ajuta la curatenia casei .Pot sa zic cá am avut responsabilitate de mici, avand in vedere că am crescut fară parinti vreme de 6 ani .

Marina Almășan : – Nxai avut o copilărie prea veselă, bag seama. Și…cum ai ajuns in Portugalia?

Daniel Surducan : – La 13 ani am emigrat , alaturi de părinți, în Portugalia(2007).Tatãl meu, Radu Surducan, a emigrat in anul 2000 iar mama mea in anul 2001 .

Marina Almăsan : – Cu siguranță, nu de prea mult bine au ales ai tăi calea depărtărilor. Povestește-mi, ce te ocupi acolo?

Daniel Surducan : – De luni pana Vineri și de multe ori si Sambata, lucrez la firma de grădinărit a familiei. Programul incepe lá 7:30 pana lá ora 17 h seara, pé timp de iarnã, dar vara de multe ori termin lucru si lá ora 19:30 . Dupa programul de munca imi fac timp si merg lá antrenamente, chiar daca de multe ori sunt foarte obosit …trec peste oboseala pentru că doar asa imi pot indeplini visul : un vis pentru altii imposibil, dar pentru mine – un vis care ma face sã trãiesc si sa apreciez viata alfel .

Marina Almășan : – O viață deloc ușoară , constat! După atâta muncă, mă întreb cum de reușești să mai faci și performanță! Cum ai ajuns să practici sportul?

Daniel Surducan : – Sportul mi-a placut, sincer, de mic ..abia asteptam sa am ora de educatie fizica la scoala , unde de cele mai multe ori jucam fotbal, dar imi placea sa fiu in miscare de cand ma stiu .

Marina Almășan : Și ce sporturi ai mai făcut?

Daniel Surducan : – De la varsta de 14 -15 ani am inceput sa imi antrenez muschi acasa …aveam camera plina de fiare si tot felul de greutati .Cam un an si ceva am practicat Rugby – asta la vărsta de varsta de 16-17 ani – dar , avand in vedere cá antrenamentele erau seara tarziu si cam departe, nu am mai avut posibilitatea de a continua

Marina Almășan : – Să ajungem și la sportul care te-a făcut celebru. Am o curiozitate : Cand erai mic, erai bătăuș? 😁

Daniel Surducan : – Ca să fiu sincer, in generala am mai facut cateva “lupte “, dar pot sa zic cá eram prea “norocos”: verisori mei erau un pic mai mari ca mine, asa dar au avut grija de mine tot Timpul și aș vrea aici să-i pomenesc și să le mulțumesc lui Adi, Sergiu si Ghita Necsea 😁

Marina Almășan : – Cu siguranță se vor bucura, când iși vor afla numele în acest interviu!
Cum ai ajuns să faci kickboxing?

Daniel Surducan : – Am inceput sa practic Muay Thai si Kick boxing pe vreme cand mergeam la Sala, la clubul de care aparțineam. Avand in vedere cá il am cá si exemplu de urmat pe Campionul Nostru Daniel Ghita, care pé vremea acea lupta lá un nível inalt. Mi-a trasmis o dorinta uriașă de a lupta si reprezenta Romania cu drapelul pe umeri, indiferent in ce tara as lupta , asa că am sa port cu mandrie cele doua drapele – al Romaniei dar si al Portugaliei, in semn de respect si multumire pentru tot .

Marina Almășan : – Care au fost victoriile tale cele mai mari?

Daniel Surducan : Pentru mine fiecare lupta este lá fel de importantã, dar prima victorie prin K.O la Campionatul regional Lisabona 2017 s-a lasat cu lacrimi, pentru că veneam dupa primele mele doua meciuri fară victorie si imi doream mult sa castig . In 2017-2018 am castigat ficare campionat lá care am participat cu fosta echipă.

Marina Almășan : – Ooo! Grozav! Care crezi că sunt calitățile care te-au transformat in campion?

Daniel Surducan : – Vă multumesc frumos pentru apreciere, dar eu unul nu ma consider un campion. Iar pentru a ajunge pana aici, a fost nevoie de multa ambitie, de disciplina, de multa munca si de dorinta de a fi mai bun pă zi ce trece .Chiar daca primele mele doua lupte au fost infrangeri, nu am lasat garda jos …am continuat, pentru că viața unui campion este compusă din momente bune, dar si din momente neplacute .Stiu ca sunt pe un drum bun, dar greu, unde inca am mult de munca si sunt constient de asta .

Marina Almășan : – Hai să trecem și la lucruri mai “pământești : ai iubită? Vorbeste-ne despre ea!

Daniel Surducan : Da, am o iubita si este chiar viitoarea mea soție! .Ingrid are varsta de 25 de ani si e de origine braziliană, dar de lá varsta de 8 ani a emigrat alaturi de mama ei in Portugalia.

Marina Almășan : – Mă bucur pentru voi si sunt sigura ca te admira foarte mult! Spune-mi, Daniel, amintiri ai de acasă?

Daniel Surducan : – Doar amintiri minunate am de acasa …imi aduc aminte cu placere de traditile de Crãciun, cand umblam la colindat in grup si veneam mereu epuizat, seara tarziu, dar fericit pentru că mă întorceam acasa cu straita plina 😁

Marina Almășan : – Sunt sigură că Crăciunurile de acasă sunt inegalabile! Care este următoarea mare competiție la care vei participa?

Daniel Surducan : – Urmatoarea lupta a mea va avea loc pe data de 23 de Noiembrie, la categoria de 78 kg, in Spania lá Madrid (nu stiu deocamdata unde exact) ; de la echipa din care fac parte – DinamiteTeam – vor lupta si alti colegi, la diferite categori de greutate .Va fi un eveniment Spania -Portugalia, din cate am inteles .

Marina Almășan : – Eu, personal, îți voi ține pumnii si sunt sigură că te vei întoarce acasă cu un nou trofeu!