Editoriale

Cum să te iubești pe tine însuți, în vreme de coronavirus? Vă dau 10 răspunsuri la această întrebare! 

 

     Așa cum v-am mai spus, îmi încep diminețile nu numai cu tradiționala mea cană de capuccino, ci și cu o “răsfoire” a presei internaționale , pe teme de coronavirus. Concluzia este una : toți jurnaliștii planetei, de parcă s-ar fi înțeles între ei, graviteaza în jurul acelorași subiecte : cum să fim responsabili, cum să ne ferim de coronavirus, cum să ne vindecăm de coronavirus – dacă nu ne-a reușit punctul precedent, cum își petrec izolarea vedetele din fiecare țară, ce spun autoritățile și, în fine, ce va fi cu noi, cu tările noastre, cu economiile noastre și cu planeta în general, după ce, dă Doamne!, coronavirusul se va instala confortabil în amintirile fiecăruia.  

Dar iată că, în weekendul care tocmai a trecut, am găsit, în câteva publicații deopotrivă din Est și Vest, o nouă viziune asupra problemei : psihologi, care cu siguranță nu se vorbiseră între ei, puneau pe tapet o altă abordare : GATA! Acum e momentul să ne amintim și  de noi, să ne iubim și pe noi, să ne oferim nouă înșine mici bucurii , în această perioadă de carantină planetară. Am adunat îndemnurile specialiștilor și, iată, sub o fotografie personală ce ar putea fi ridicolă (urăsc inflația de inimioare!), dacă nu ar fi adecvată titlului, vă transmit și vouă ce aveți de făcut, pentru a folosi aceste zile in scopul de a vă…reîndrăgosti de propria personă!

1. Nu renunțați la ritualurile voastre! 

Da, știu, trăiesc la rându-mi aceeași nebunie ca și voi : viața mi s-a răsucit cu susu-n jos, muncesc de acasă, particip la ședințe pe skype, filmez cu telefonul mobil interviuri la  distanță, îmi îmbrățișez părinții online și mi-am pus “în cui” pofta de călătorii.. Pare că ne-am  pierdut cu toții controlul asupra propriilor vieți. Dar să nu uităm că fiecare din noi avem ritualuri, la care nu trebuie să renunțăm nici în ruptul capului.  Așadar, continuați să inspirați aroma cafelei de dimineață, să cutreierați rețelele de socializare, împărțind generoși like-urile pe care le așteaptă prietenii virtuali, să ieșiți la promenadă cu câinele, bucurându-vă, chiar și așa, dindărătul hidoaselor măști, de pomii înfloriți. Aceste lucruri atât de mărunte pot deveni, credeți-mă, solide ancore personale, în acest haos generalizat.

2. Sunați-vă părinții! 

Cu toții – mai ales noi, firile active – suntem sufocați, chiar si în aceste zile, de provocările profesionale : avem proiecte – fie ele și online, avem deadline-uri, avem ședințe cu șefii, nesfârșite dialoguri telefonice cu colegii si, deseori, in toată această vrie, uităm să ne sunăm părinții. Îi știm în case și subconștientul ne ține liniștiți. Dar n-avem voie! Firele ce ne leagă sunt mult prea puternice, pentru a lăsa să treacă o zi fără să formăm numărul lor de telefon, să-i întrebăm de sănătate, să verificăm dacă au tot ceea ce le trebuie (sper că ai voștri nu sunt atât de încapățânați ca ai mei, care îmi repetă, la nesfârșit, că au tot ce le trebuie și că nu trebuie să mă deranjez!) , în fine, să le spunem cât de mult îi iubim și cât de dor ne este de ei! Aceste mesaje – atât de simple pentru noi –  le adaugă ani de viață și optimism în suflet. Acesta din urmă nu-l vor găsi niciodată în farmacii..   

3. Cine vă împiedică să mergeți “la sală”?!? Sala e chiar în camera de alături! 

Hotărât lucru, de sport nu trebuie să uităm! Asta și pentru a ne păstra în formă, dar și pentru a provoca la duel kilogramele care ne pândesc de dupa programul nostru sedentar! Fie că aveți exercițiile “în cap”, fie că vă puneți, pe telefon sau tabletă, unul din acele mii de tutoriale care sufocă YouTube-ul, la mișcare nu trebuie să renunțați nici în ruptul capului! Ușor doar, să  nu dărâmați ceva prin casă! ( eu era să dobor o lustră, în timp ce executam “pasul ștrengarului”, prin sufragerie! 😁).

4. Invățatul de acasă – ce binefacere! 

Dacă vă iubiți pe voi înșivă – așa cum ar trebui! – veți vrea să fiți și mai grozavi decât sunteți! Statul acasă vă deschide nenumărate uși către cunoaștere! Creierul vostru abia așteaptă să se încrețească și mai tare, așa că…apucați-vă de o limbă străină, pătrundeți în tainele marketingului, învățați să cântați la chitară, pătrundeți secretele photoshop-ului. În cazul meu, după ce ani de zile am folosit iPad-ul doar pentru a scrie texte și a purta corespondențe cu cei cunoscuți, am descoperit acum câte lucruri minunate poți face de acasă : filmări, editări de filme, dialoguri peste ocean, prelucrare de imagini, grafică video etc. Desigur, nu toată lumea are în preajmă cu “geniu în ale IT-ului” ( tocmai mi-am lăudat feciorul!) dar profesori pentru așa ceva se găsesc întotdeauna! Apelați cu încredere la tâ năra generație! 

5. Bucătăria – laborator de experimente 

Se știe, restaurantele și cafenelele și-au atârnat lacătele la uși. Orașele mai sunt, e-adevărat, brăzdate de bicicliștii diferitelor companii,  ce cară în spate “rucsacuri” cu comenzile online ale flămânzilor leneși. De ce să apelăm la alții, când este o adevărată plăcere să experimentezi, acasă la tine, feluri de mâncare absolut noi. Îi vei bucura și pe cei din jur, dar îți vei face -garantez! – și ție insuți o mare plăcere! Zilele trecute, bunăoară, fratele meu îmi furnizase o sacoșă plină cu spanac și, în dorința de a face și altceva decât monotonul “piure de spanac”, am executat, cot la cot cu internetul, o excelentă budincă de orez cu spanac. Expresia “se băteau turcii la gurile noastre” a devenit cât se poate de actuală! Până și Obama a dat din coadă de 275 de ori, savurând resturile care…se lipiseră de tavă! 😁

6. Te iubești? Dăruiește-ți un somn sănătos! 

Dacă dușmanul nevăzut ți-a oferit șansa să lucrezi de la domiciliu sau măcar să ai un program ajustat, fie el și la locul de muncă, folosește orele prețioase primite-n dar pentru a te sătura, în sfârșit, de somn. Pentru 8 ore petrecute în compania lui Moș Ene, organismul vostru nu-ți va spune decât un simplu, dar consistent “Multumesc!” . Mai are sens să reamintesc că pe acest somn al nostru se sprijină însuși sistemul imunitar?..

 

7. Curățenia generală poate să ne facă fericiți

Dacă această îndeletnicire vă scoate din minți, ignorați acest punct 7! Se poate însă ca ordinea pe care o faceți pe rafturile din bucătărie, să vă ajute să vă rânduiți și gândurile. Dacă nu, folosiți oricum acest prilej pentru a răsturna casa cu susu-n jos! Dincolo de faptul că vețo avea o locuință frumoasă și… aspetică, veți da pe deasupra și de multe elemente care vă vor bucura sufletul : vă veți ciocni, bunăoară,  de amintiri pe care le credeați demult uitate ( eu, bunăoară, am găsit, într-un borcănel de vitamina C, primul dințișor căzut fiicei mele, iar în buzunarul unui palton pe care mă pregăteam să-l exilez în șifonierul cu haine de iarnă, am descoperit o hârtie de 50 de lei! ) Și tot din experiență proprie : după ce curățenia este terminată, ai sentimentul că pandemia n-a fost chiar atât de nesuferită! E-adevărat că aceste ore investite în șmotru vor face Netflix-ul să ne simtă serios lipsa!..

8. Putem, în fine, să ne ocupăm de lucrurile pe care le-am tot amânat!

   Unele pot fi extrem de lumești ( am reușit, în fine, să fac o razie prin sertarul cu medicamente, renunțând la cele care își dăduseră, între timp, obștescul sfârșit!) , altele pot părea ceva mai bizare, dar sunt în stare să vă facă fericiți, pentru că visați demult la ele. Cum ar fi  : să-i faceți cont pe Instagram mâței voastre, să învățați să cântați la ukulele sau să vedeți cum vă stă cu părul violet!  Ca recomandare personală : vizionați un film sau citiți o carte pe care le-ați tot amânat, faceti curat în lista de prieteni de pe Facebook, luați la mână  sertarul cu cosmetice și eliminați-le pe cele care nu mai corespund, în fine, faceți o listă cu bunătățile pe care le veți pune pe masă, de ziua voastră ( dacă nu anul ăsta, măcar la anu’!).

 

9. Nu numai Netflix există pe lume! 

Dincolo de serialele și feluritele filme pe care le poți vedea la televizor ( personal, sunt fana detectivului Murdoch, din serialul polițist de pe EpicDrama) , poți găsi o seamă întreagă de programe care să îți facă plăcere : poți merge, virtual, la un concert, poți vizita, tot virtual , unul din marile muzee ale lumii, poți participa, în aceleași condiții, la o lansarea unei colecții, într-una din capitalele modei mondiale, sau te poți insinua într-o sală de jocuri, alăturându-te altor participanți virtuali. Sau, dacă vrei să te rupi de ecran – fie el al televizorului sau al calculatorului, plonjează în albumele cu fotografii!

10. …Ba poți să pui și niște bani deoparte!

   …eu am început cu bancnota găsită în buzunarul paltonului. Apoi am strecurat, în pușculița-porc, suma zilnică, economisită pentru cafelele băute acasă. N-am mai mers, la film sau în restaurant, în weekend? Alți bani economisiți! Am tăiat de pe listă shopping-ul din mall – alte economii prețioase! E drept că vremurile se anunță nu tocmai prietenoase, astfel încât e posibil ca toate aceste economii ale noastre să o pornească, încolonate, spre plata crescutelor facturi sau a prețurilor din supermarket, care nu prea dau nici ele semne de stat pe loc…

     Așadar, dragii mei, fruntea sus! Nu vă pierdeți cumpătul, nici măcar în aceste delicate momente ale vieții! Aveți șansa să vă faceți, chiar si cum, mici bucurii, amintindu-vă în permanență, ce inși faini sunteți ! 

…și nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și să dați SHARE, pentru ca și alți prieteni să-și însușească aceste 10 îndemnuri!

Publicitate