Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din…valiza LAMONZA – ep.11: La Dali, “à Paris” ! 

 

Astăzi, unul din buzunarele interioare ale încăpătoarei mele valize LAMONZA, plină cu amintiri, mi-a dezvăluit un vraf de fotografii, dintr-o mai veche călătorie la Paris. Sunt fană a Orașului Luminilor și…nevăzând încă luminița de la capătul tunelului, în ceea ce privește nebunia pe care o trăim, mă tem că următoarea mea întâlnire cu Parisul se va întâmpla muuuuult mai târziu, decât îmi doresc. Așa că…îmi rămân amintirile. Trag, la întâmplare, o poză, din cele câteva zeci – exact ca la jocul de cărți – și o privesc. Ea îmi indică locul despre care voi vorbi azi. 

    ….După ce măsori cu pasul cartierul parizian Montmartre, parcă te simți și tu oleacă artist. Nu aștepta să-ți treacă sentimentul, ci grăbește-te să-ți investești pofta de artă în așa-numitul „Spațiu DALI”, singura expoziție din Franța dedicată operei lui Salvador Dali. N-ai cum s-o ratezi, chiar dacă e una micuță, pitită pe una din străduțele ce roiesc în jurul celebrei Piețe Tertre din Monmartre, acel loc din Paris unde sigur măcar un pictor “ambulant”  te va convinge că esti frumoasă și că-i poți servi drept model. Nu-i de ici de colo, să pozezi pentru un pictor, în inima Parisului, nu-i așa?

Dar să revenim la Dali…

11 Euro pentru un parizian nu-i mare lucru, și nici pentru un turist venit dintr-o țară a lumii civilizate. Pentru un român poate parea un preț piperat, având în vedere că ” Spațiul Dali” (aceasta este denumirea oficială) este unul micuț. Însă valoarea lucrărilor expuse și care poartă semnătura marelui artist, este uriașă. La urma urmei, de ce să nu-ți dai rendez-vous cu Dali, la Paris? Contemplându-i sculpturile și grafica, atât de stranii și bizare majoritatea dintre ele, citind poveștile care se ascund în spatele fiecareia, savurându-i vorbele de duh, împrăștiate pe pereți ( ” Diferența dintre mine și un om nebun este că eu nu sunt nebun!” –  le răspunde artistul celor care, privindu-i lucrările, se îndoiesc de sănătatea sa mintală) realizezi „pe propria piele” că, de fapt, te afli față-n față cu peste 300 din operele unuia dintre cei mai mari artiști ai omenirii. În Muzeul Dali poți petrece 10 minute,  sau 10 ore. Dacă ești snob, vei “bifa”, pur și simplu,  un obiectiv. Dacă însă ești îndrăgostit de artă , vei ieși de acolo un om fericit : căci vei pătrunde spiritul artistului, admirându-i lucrările nu în albume de artă, ci în realitate.

 

Expoziția pariziană nu face decât să te convingă, odată în plus, de spontaneitatea lui Salvador Dali. Artistul se autodefinește: „Filozofia mea este cea a omului care muncește și se joacă în același timp, cu alte cuvinte gândește și acționează, pentru care viața nu este decât o rezultantă a gândirii sale, iar gândirea sa este exprimată în mod constant printr-o joacă”..

Părăsești Spațiul Dali din Paris cu sentimentul că lumea nu este chiar așa cum ai văzut-o tu până acum și ți-e ciudă chiar, că tu nu ai avut imaginația de a o răstălmăci într-un mod atât de neașteptat, cum a făcut-o geniul catalan.

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate