Sănătate

Coronavirusul își vâră serios codița-n viața de cuplu – este părerea psihologului BEBE MIHĂESCU

Licențiat în psihologie, drept și medicină, cadru didactic și psihoterapeut, doctor în psihologie, autor a numeroase cărți, mai nou medic acupunctor și practicant al hipnoterapiei, pentru cei mai mulți însă dintre români, BEBE MIHĂESCU – pe numele său din buletin “Vasile Mihăescu” – rămâne “domnul acela simpatic, care apare la televizor și vorbește despre sex”. Așa a devenit cunoscut publicului, acum vreo 20 de ani,  charismaticul psiholog de la Iași. Temporara sa absență “de pe ecran” nu înseamnă că Bebe Mihăescu a dispărut! Nici vorbă! Este bine-mersi, în Iașul său natal, la fel de simpatic și creativ, predă, consultă, tratează, scrie cărți, și să știți că are și propria sa emisiune pe “6TV”!  Charismaticul psiholog rămâne la fel de dibaci în a descurca ițele relațiilor în cuplu. 

Oare coronavirusul ăsta o fi atins și armonia conjugală? Ce părere are psihologul? Haideți să-i batem, așadar, la ușă distinsului BEBE MIHĂESCU! 

Marina Almășan : – Am scris, zilele trecute, despre felul în care coronavirusul i-a afectat pe cei mici, apoi pe vârstnici. Cu siguranță, dușmanul nevăzut si-a vârât codița și în cupluri. Care ai constatat că au fost principalele sale efecte?

Psih. Bebe Mihăescu : – Mare dreptate ai, parca mi-ai citit gândul!  Coada, nu codița, acum se arată în multe cupluri. Ea exista,  numai că era acoperită de…drumuri. Eram ba acolo, ba dincolo. Coada asta ne fugărea până și duminica. “Să mai facem un bănuț”. Ajunseseserăm de vorbeam numai în cuvinte de la televizor și din ziare. Și aveam și un aer de …nemuritori. Medicamente pentru orice, medici pentru orice, ghicitori pentru orice…Si aveam săptămânal plăceri…măsurate ( bani,haine…) dar netrăite cu bucurie și împărtășite.

 Poate crezi ca ceea ce spun sunt…frunze-n vânt.Dar ceea ce spun, se poate verifica. Cum? Simplu.Tot ceea ce avem în inimă legat de soț/soție,  acum, prin cuvinte, iese la iveală. Comori avem în inimă, comori și fapte memorabile se vor ivi. Si asa …legătura este o fuziune forever. Dacă altceva scoatem din inima…este coada de care spuneam ( minciuni, plăceri “nevinovate”, afaceri nerostite). Si apar promisiuni care abia așteaptă să se înfăptuiască: separari pentru…clarificare, păruială cu părinți și rude, divorț, ieșirea din firme (cele care vor supravietui) și câte și mai multe.

Marina Almășan : – În cazul în care ne aflăm într-una din acele situații, în care statul mult împreună a început să nască scântei, care sunt soluțiile pe care ni le dă psihologul, pentru a “domoli” relația? 

Psih.Bebe Mihăescu : – Super tare intrebare! Cum poate “domoli” terapeutul scânteile(?) , adică incendiile masive!  Se cer soluții ( adică stai să ne gândim puțin, autocontrol, jertfe pentru îmbunare) la evenimente emotional-hormonale, energetice (instabilitate, frustrare,  frica, sentiment de abandon, obsesii etc).  Este vorba de nivele diferite. “Înțelegerea problemei ” este una și “conținutul problemei” cu totul altceva. 

  Vrei să-ți dau un exemplu?  Acum apare problema…trădării ( de mai an sau …din alte vieti, despre care vom putea vorbi; căci se tratează prin ceea ce fac de câțiva ani : hipno-acupunctură!).

Marina Almășan : – Odată ce ne vom relua viața normală, ar trebui să schimbam câte ceva, în viața noastră, sau să ignorăm ceea ce am trăit si să ne reîntoarcem la modul de viață anterior, complăcându-ne alături de oameni cu care am înțeles că nu suntem , de fapt, compatibili? 

Psih.Bebe Mihăescu : – Normal…conflict, controverse, lacrimi, copii, părinți;  bani, ce-o sâ zică lumea etc.  Si apare “solutia” (adică înțelepciunea care se traduce prin binele pentru toți, si…batista pe tambal) : IERTAREA.  Adică să iertăm.

Marina Almășan : – Ce simplu pare! Să iertăm, pur și simplu?!?

Psih.Bebe Mihăescu : – Da. Doar că apar două aspecte :  

1.pentru bărbat (de el vorbim mai des !) a fi iertat,  înseamnă ca ea să-i uite fapta, să

 i se șteargă din memorie 

2.pentru femeie, a fi iertat inseamnă expunerea suferințelor prin care a trecut, de la îngrijorare până la pierderea sensului vieții. A fi iertat înseamnă că îl iartă pentru tot prin ceea ce a trecut. 

 Se vede diferența,nu ? Bărbatul înțelege, iar femeia …metabolizează suferința = a trăi.

  Asa că cea mai bună soluție este să vadă după ce model vor să-și ducă viața. Adică cine să le păstorească gândurile, energiile, credințele, biologia.

Marina Almășan : – Spune-mi, Bebe, este vreuna din cărțile tale potrivită pentru această perioadă? 

Psih. Bebe Mihăescu : – Da, există o carte care se potrivește de minune acestor timpuri.O carte unde …există explicații și mai ales SOLUTII : Bebe Mihăescu- “Cuplul conjugal,ori la bal ori la spital”. Editura Polirom.

Marina Almășan : – Brrr! Nici aici nu scapăm de cuvântul “spital”! Să sperăm că cititorii noștri vor alege balul! Mulțumesc pentru interviu, sănătate maximă îți doresc! 

Psih. Bebe Mihăescu : – Asemenea și vouă! 

Uscatoare rufe