Ea și El

Cum poate gelozia, sub masca “iubirii”,  să distrugă o relație

 

Dacă o “cochetărie” care aduce a usoară gelozie, făcută chiar și în glumă,  este permisă uneori, pentru a-i demonstra celuilalt cât de mult ținem la el, totuși,  tot ce-i mult strică. Teama constantă de a fi înşelat, dar mai ales cea de despărţire scot la suprafaţă probleme psihice care, nerezolvate, pot avea urmări grave. Nu de puține ori se ajunge chiar și la violență.

 În multe situaţii, gelozia poate să devină incontrolabilă și se transformă în coșmar, pentru celalalt partener, mai ales dacă gelozia nu are un temei ce poate fi demonstrat. 

„Comportamentul este modificat. Partenerul devine din ce în ce mai intruziv în viaţa partenerului, încearcă să-i controleze toate acţiunile, încearcă să îl urmărească, să-i studieze și interpreteze în mod eronat fiecare pas, devine excesiv de suspicios”, afirmă specialiștii.  

„Verificăm de fiecare dată telefonul partenerului, îi verificăm căsuţa de Facebook, îi studiem mesajele și pe cei care îi dau like-uri,  îi verificăm adresa de email, fotografiile din arhivă, însă nu facem altceva decât să creştem şi mai mult emoţia de gelozie pentru că avem impresia că doar aşa putem gestiona lucrurile”, explică Gaspar Gyorgy, psihoterapeut.

Acest comportament poate avea urmări grave asupra sănătăţii. Psihologii spun că femeile care trăiesc în relaţii cu bărbaţi geloşi vor face atacuri de panică şi vor dezvolta chiar tulburări de stres post traumatic, mai ales dacă partenerul devine violent, într-o primă fază doar violent verbal. În plus, gelozia partenerilor le va bloca toate activitățile. De teama unor accese de gelozie din partea partenerilor geloși, femeile își vor restrânge activitatea care produce constant gelozie sau chiar vor renunța la ea, ceea ce le va produce un continuu sentiment de nefericire. Cu timpul, relația va fi compromisă și femeia va încerca să scape din această “pușcărie sentimentală”. 

„De multe ori femeile se simt dependente de partener chiar dacă acesta le agresează, abuzează fizic, verbal, sexual. Ele preferă să rămână în acea relaţie. Le e frică de un nou început”, spun psihologii, recomandand ca femeile care au parteneri geloși și nu mai au speranțe în îndreptarea lor, sa analizeze bine situația și să încerce să facă o schimbare în viața lor. Dacă nici măcar prezența copiilor nu domolește accesele și excesele de gelozie ale partenerului, atunci cu atât mai mult trebuie găsită soluția de a elibera familia de acest “stres”, care va avea efecte negative asupra celor mici, care își vor vedea mereu mama acuzată și jignită de celălalt părinte. 

„Uneori se poate ajunge la violenţă domestică. Noi ştim că cele mai multe crime pe care bărbaţii le fac într-o relaţie maritală pornesc de la o emoţie de gelozie”, afirmă Gaspar Gyorgy, psihoterapeut.

“O relație care nu se bazează pe încredere, în care unul din parteneri îi cere  mereu celuilalt să renunțe la activități preferate, la persoane din cercul de prieteni, uneori chiar la profesia sa, o relație în care bărbatul îi suspicionează partenerei sale fiecare pas, transformându-i viața într-un adevărat coșmar, nu este, categoric, o relație funcțională. Indiferent de motivele geloziei : o iubire intensă, dezamăgirile unor relații anterioare, dorința de a-și masca propriile “ieșiri din decor” sau pus și simplu, lipsa de activitate și invidia față de realizările celuilalt , gelozia nu va duce niciodată la consolidarea unei relații,  ci este calea sigură spre distrugerea sa.” afirmă psihologul american Linda Papadopoulos. 

Sursa foto : 5 psy.ru 

Publicitate