Ea și El Legea e de partea ta

Cum ne comportăm în instanță

Am avut acum câteva zile un dosar în care a trebuit să audiez o martoră în vârstă de 20 de ani. Nu mică mi-a fost mirarea când aceasta m-a întrebat care ar trebui să fie comportamentul ei în fața instanței și cu ce apelativ se adresează judecătorului. Am realizat în acel moment că, într-adevăr, foarte puțini oameni știu și înțeleg comportamentul și formulele de adresare în fața instanței.
​În lumea noastră a avocaților circulă un dicton: ”Cine nu a trecut măcar o dată în viață printr-o sală de judecată, a trăit degeaba.”. Din punctul meu de vedere este o experiență bună de viață, pentru că puteți vedea ceea ce nici filmele nu vă pot arăta, dar și ceea ce ar trebui să evitați ca să nu ajungeți în fața instanței mai ales în ipostaza de pârât sau inculpat, precum și ceea ce trebuie să faceți dacă ajungeți în asemenea situație.
​Într-adevăr, procedura în fața instanței este afectată de o solemnitate excesivă, adoptată și provenită din dreptul roman. Întotdeauna în sala de judecată ne comportăm cu un respect excesiv, nu vorbim neîntrebați și ne adresăm judecătorului cu formula de adresare: ” Onorată instanță” sau ”Domnule/Doamnă Președinte” sau, cum mai uzitează unii colegi avocați din ”vechea gardă”, mai în vârstă, ”Domnule /Doamnă Prezident”. Toate aceste formule sunt acceptate și obligatoriu de folosit în discuțiile purtate cu judecătorul sau cu completul de 2 sau 3 judecători.
​În sala de judecată nu se vorbește, se păstrează o liniște desăvârșită și nu este voie să se intervină în cauzele care se desfășoară și în care nu suntem părți (participanți), deci care nu ne privesc, doar asistăm în sală până ne vine rândul. Am asistat la anumite momente deloc plăcute, când din sală, persoane care nu aveau legătură cu cazul care se desfășura în fața instanței, au intervenit în respectivul dosar doar pentru că au considerat că sunt specialiști în domeniul care se dezbătea în acel dosar și au considerat necesar să arate judecătorului că era greșită o anumită abordare sau opiniile erau neîntemeiate. Ca și în cazul în care vorbiți în sală și deranjați desfășurarea ședinței de judecată, judecătorul are dreptul să vă legitimeze, trimite jandarmul să vă aducă în fața instanței și dacă
instanța consideră că ați deranjat cursul judecății vă poate aplica o amendă între 100 și 1000 lei, care se transmite Administrației financiare de la domiciliu, conform datelor din cartea dvs de identitate și astfel, așa cum sunteți obligați la plata amenzilor de circulație, veți fi obligați și la plata acestor amenzi pentru nerespectarea ordinii și solemnității ședinței de judecată. Împotriva acestor amenzi puteți să formulați cerere de reexaminare prin care solicitați să se revină asupra cuantumului amenzii sau să fie anulată, având în vedere că nu este întemeiată, care se depune la Registratura instanței care v-a amendat și care va fi judecată de un alt complet decât cel care a stabilit amenda. Această cerere de reexaminare se formulează în termen de 15 zile de la data la care a fost luată măsura sau de la data comunicării acestei măsuri. Nu faceți greșeala să țipați în fața instanței dacă sunteți amendați, nici să jigniți, nici să amenințați sau la violență nici să nu vă gândiți vreodată, indiferent cât de nervoși ați fi, pentru că o să vă alegeți cu un dosar penal de toată frumusețea și, în cazuri extreme și grave, chiar cu arestarea. Atât timp cât aveți la dispoziție o cale de atac împotriva acelei amenzi, prin cererea de reexaminare, folosiți-vă de aceasta și va fi mult mai bine pentru dumneavoastră. De foarte multe ori aceste amenzi au fost anulate, considerându-se că persoana respectivă a înțeles că a greșit și nu a știut să se comporte adecvat în fața instanței.
​În sala de judecată telefoanele se închid sau se dau pe modul silențios. Este strict interzis să se vorbească la telefon, acest comportament denotând lipsă de respect față de instanță și deranjând ședința de judecată, putând să fiți amendați pentru aceasta. Încercați chiar să nici nu navigați pe internet în timp ce stați în sala de judecată, pentru că unii judecători consideră deranjantă o asemenea manifestare în sala de judecată. Chiar dacă nu primiți o amendă, puteți oricând să fiți dați afară de către jandarm, la cererea judecătorului.
​Dacă aveți întrebări cu privire la dosarul dumneavoastră, de exemplu ați întârziat și nu știți dacă s-a judecat dosarul în care sunteți parte, așteptați până când se termină dosarul care se judecă în acel moment și înainte ca grefierul să facă apelul în următorul dosar adresați-vă instanței în următorul mod: ” Onorată instanță, o respectuoasă întrebare vă rog, în cauza numărul…, ați dispus vreo măsură? Îmi cer scuze, dar am ajuns mai târziu. Vă mulțumesc.” Este posibil, mai rar, este adevărat, ca judecătorul să fie atât de obosit și nervos încât să nu vrea să vă răspundă sau să vă tragă la răspundere că ați întârziat și nu ați fost la apel. Sunt cazuri rare, dar vă sfătuiesc să nu vă pierdeți cumpătul și să nu răspundeți cu aceeași monedă, păstrați-vă calmul și cereți-vă scuze. Dacă vă răspunde, o să aflați, dacă nu, interesați-vă în șoaptă în sală, veți găsi colegi avocați binevoitori care au fost atenți și vă vor comunica dacă s-a luat cauza dumneavoastră sau nu. Este bine totuși, să aveți angajat un avocat care vă va descurca în hățișul și solemnitatea unei ședințe de judecată.

​Mai are rost să vă avertizez în privința gumei de mestecat? Nici să nu vă treacă prin cap să plescăiți, ca și la școală sau în societate, mestecatul gumei și mai ales plescăitul acesteia, sunt considerate comportamente lipsite de respect și educație. Totul ține de bun-simț, respect și educație.
​Se apropie cu pași repezi Sfintele Sărbători Pascale și ne amintim de un proces deloc corect al Mântuitorului Nostru Isus Hristos. Dacă s-ar fi respectat o poliție a ședinței de judecată sau o atare solemnitate și anumite drepturi pe care justițiabilii (participanții la proces) le au acum, probabil am fi avut o altă lume în care am fi trăit mai frumos. Însă, amintiți-vă mereu atitudinea lui Isus Hristos care a înțeles să primească cu demnitate și respect, fără jigniri și amenințări din partea Sa, toate nedreptățile făcute de cei care i-au semnat sentința. Nu și-a plecat capul niciodată, a acceptat demn tot ceea ce i s-a întâmplat și și-a susținut până la capăt cauza, pentru că avea o credință totală în dreptatea și cauza Sa. Această atitudine este un exemplu demn de urmat.
​Vă urez un Paște Fericit în pace și bucurii, fără patimi și prejudecăți! Vă urez să aveți parte de o lume mai bună în care iubirea și fericirea să vă inunde sufletele și viețile! Învățați să vă iubiți pe dumneavoastră și pe cei din jur, să fiți mai buni, mai pacifiști și mai toleranți! Hristos a Înviat!

Uscatoare rufe