Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din …valiza LAMONZA! – Episodul 12 : Cioc! Cioc! Cioc…olata la Budapesta!

E sâmbătă și-mi potolesc cu greu dorul de ducă. Îmi vâr din nou nasul în valiza ce șade cuminte pe șifonier, așteptând zadarnic s-o invit într-o călătorie. “Sesam, deschide-te! “ – îi spune dragei  mele Lamonza și valiza se deschide, dezvăluindu-mi pântecele sale pline de amintiri. Închid ochii și trag aer în piept…De undeva îmi vine un miros dulce și ademenitor…Recunosc mireasma! E din acea călătorie la Budapesta, când am fost școlită să pregătesc…ciocolată! N-am mai exersat niciodată de atunci, dar mireasma mi-a rămas pitită-n nări, pe vecie. Așadar, să vă povestesc cum  a fost….

 

…Pentru locuitorii Budapestei, cuvântul SZAMOS este aproape unul magic. Cui nu-i place ciocolata? Cu atât mai mult, cu cât, mai nou, medicii susțin chiar că anumite sortimente de ciocolată sunt foarte sănătoase pentru organism! Este și acesta un imageargument pentru ca,  alegând ca destinație de vacanță Budapesta, să faci cunoștință cu Szamos. Brandul unguresc este  un business de familie,
început în 1935 și care numără astăzi 25 de magazine. Unul chiar La Viena, ceea ce nu e de ici de colo! De fapt, impropriu spus „magazine”, pentru că sub frontispiciul „Szamos” nu veți găsi numai vitrine apetisante cu prăjituri, dulciuri și produse din ciocolată, ci veți putea pătrunde voi înșivă tainele preparării ciocolatei! Așa că, după ce ne clătim privirea admirând batalioane de prăjituri, bomboane și figurine din marțipan, ne lăsăm, iată, pe mâna priceputei imageGabriella, care ne învață cum se fac pralinele. Ciocolata belgiană în forma sa lichidă este turnată pe masa răcoroasă din marmură, după care, cu ajutorul meu neprețuit (iată ce mod dulce de materializare a cooperării între popoare!) este turnată în forme. Țuști apoi, în frigider, după care formele se vor umple cu cremă (de vanilie, ciocolată, lămâie sau marțipan, se acoperă cu ciocolată, se usucă cu…foenul (!) și… pralinele sunt gata!
imagePentru că m-am descurcat cu brio ca și ajutor de cofetar, primesc un bonus: o invitație la cel mai nou local al Szamos: la parter – un „take away”, apoi un restaurant, iar la etaj… țineți-vă bine! Un spectaculos muzeu al ciocolatei, care ne plimbă prin istoria celui mai râvnit produs dulce al omenirii. Ustensile folosite din cele mai vechi timpuri la prepararea ciocolatei, diferite forme în care se pregăteau figurinele din ciocolată, apoi peste 2000 ( unde ești tu, Guinness Book?!?) de cutii de ciocolată, care de care mai frumoase, din cele mai diferite timpuri, apoi celebra statuie ” Marzipan lady”, toate culminând cu macheta Parlamentului Maghiar și coroana regilor Ungariei, ambele realizate din… marzipan!
Aproximativ 3 Euro costă vizitarea muzeului și o poți finaliza în mod fericit, alegându-ți din magazinul de desfacere ce bunătăți dorești. Ele nu vor egala însă neprețuitele praline, pe care le-ai executat cu propriile-ți mâini, într-o zi de neuitat a vacanței tale la Budapesta.

image

image

image

image

image

image

image

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/