Se apropie cu pași repezi Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului Isus Hristos. Știu că toată lumea își dorește să îl petreacă în sânul familiei, cu obiceiurile noastre de la care nu ne-am îndepărtat niciodată. Am observat că o mare parte a populației a reținut prima comunicare a Domnului Ministru al Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela, prin care a adus la cunoștință Acordul dintre Minister și Patriarhie, însă acel Acord nu a fost aprobat, ci a fost modificat.
V-am spus din articolul anterior că nu cred că se va putea pune în aplicare acel prim Acord, prin care ne puteam deplasa pentru a primi Paști, precum se aplicau o serie de concesii, pentru că ar fi încălcat toate Ordonanțele militare, precum și Decretul de instituire a Stării de Urgență. A existat o întreagă polemică, până când, Domnul Președinte al României a considerat că trebuie să se revină asupra lui, lăsând aceleași reguli instituite prin Ordonanțele militare anterioare.
Astfel că, dragi români, NU MERGEȚI LA BISERICĂ! NU ESTE VOIE! NICI LA CIMITIR! Autoritățile consideră că încă suntem foarte expuși pericolului și putem să ne îmbolnăvim grav. Sunt medici care afirmă că vârful pandemiei în România va fi la o săptămână-două de la Paște. Oricum, starea de urgență a fost prelungită până pe 15 mai 2020, astfel că, așa cum a menționat Domnul Președinte Klaus Johannis: ”Stați în case! Altfel după Paște vom avea înmormântări!” Sună amenințător, dar suntem în stare de urgență provocată de o pandemie!
Știu, m-ați sunat mulți, v-ați plâns că sunt foarte mulți oameni în magazine, că piețele sunt arhipline, că sunt cozi la care stați ore în șir! Totuși, se pare că la biserică pericolul de răspândire a bolii este mult mai mare, pentru că se adună mult mai mulți oameni pe care forțele de ordine nu le pot păzi și asigura, așa cum fac în magazine și piețe!
Aveți grijă la cei tineri, mult prea tineri, care doresc cu orice preț să meargă la biserică sau la oamenii care consideră că nu fac niciun rău dacă se duc. Ba da! Puteți face! Îi puteți face rău preotului! Și acesta nu are nicio vină, pentru că preoții se supun legilor, inclusiv Patriarhia a dispus ca slujbele să se oficieze în biserici de către preoți, fără public. S-au amplasat boxe, astfel că slujba se va putea auzi aproximativ peste tot, în plus cred că toate televiziunile vor transmite Sfânta Slujbă în direct. Da, preotului puteți să îi faceți rău, pentru că se va considera că acesta v-a permis să veniți la slujbă și puteți risca inclusiv închiderea bisericii, precum puteți să vă îmbolnăviți, nu mai vorbim de maximul de amenzi care se va aplica! Nu cred ca aveți nevoie să scăpați de 20.000 lei sau 200 milioane vechi.
Am marea rugăminte să transmiteți oamenilor în vârstă, mai ales de la țară, care nu cunosc aceste aspecte, care s-au dus la biserică inclusiv în vremurile de asuprire comunistă și nu pot concepe să nu meargă, avertizați-i, vă rog! Își fac rău lor și preotului și este păcat de Sfânta sărbătoare!
Veți spune mulți că vă opuneți, că ați făcut cereri, acțiuni, plângeri! Nu s-au soluționat și riscați să produceți mai mult rău decât bine. Alții veți spune că veți avea mască și mănuși și veți păstra distanța socială. Imposibil! Bisericile nu au atâta spațiu în exterior încât să poată permită distanța a sute, poate chiar mii de oameni. Și știm foarte bine că nu toată lumea are măști și mănuși, de dezinfectant nu mai vorbim.
Acordul s-a modificat, astfel că Paștile se vor distribui de către personalul clerical și voluntarii din parohie, la cererea credincioșilor. Unde adresăm aceste cereri, nu se menționează probabil preotului, dacă aveți telefonul acestuia. Sfânta Lumină va fi distribuită de personalul clerical și voluntari sâmbătă, 18 aprilie 2020 începând cu ora 20.00. Aceștia vor avea o banderola albă pe braț, precum și un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie și cartea de identitate. Legitimați-i, pentru că se pot găsi tot felul de băieți inventivi care să urmărească scopuri nu prea ortodoxe. Lumina se va primi în pragul casei, la ferestre, iar la blocuri i se va înmâna unui reprezentant al Asociației de proprietari sau de chiriași care va purta mănuși și mască. În spitalele unde nu există preot de caritate Sfânta Lumină va fi împărțită de organele de ordine. La fel în centrele sociale și de carantină.
Este o situație cum nu ne-am imaginat vreodată că vom trăi. Dar va trebui să trecem și peste aceasta. Este o sărbătoare a Renașterii, a Reînvierii, a Iubirii și a Iertării! Să începem să ne iubim mai mult, să ne iertăm ca să ne iubim, apoi să reînviem ca Pasărea Phoenix din propria sa cenușă, pentru a renaște mai puternici și mai buni! Dacă vă este greu, și știu că vă este, mai ales acelora care stați în blocuri și nu ați avut cum să ieșiti din apartamentele dvs, gândiți-vă prin câte chinuri și greutăți a trecut Isus, a cărui Reînviere ne pregătim să o întâmpinăm în condiții atât de vitrege, cât de dezamăgit, probabil, s-a simțit când oamenii au ales un tâlhar, în locul Lui și la sacrificiul Său suprem pentru a ne izbândi! Pentru cei singuri, din cauza interdicțiilor, nu pot decât să îi rog să se uite cu blândețe și răbdare la această Sfântă zi, să vorbească cu cei dragi la telefon, să folosească tehnologia pentru a fi cât mai aproape de cei dragi și să se gândească la ziua în care ne vom putea îmbrățisa fericiți, fără nicio interdicție, dar sănătoși!
”Dacă rămâneți în cuvântul meu, sunteți într-adevăr discipolii mei. Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va elibera” – Ioan 8:31, 32. Să rămânem așadar în cuvântul Mântuitorului nostru.
Paște fericit în iubire și lumină!
Comentează