Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 114. Despre troli

 

În valiza mea Lamonza e mare aglomerație de amintiri! Ce “distanțare socială”?!? Amintirile mele stau înghesuite una într-alta, amestecându-se cele din Nord cu cele din Sud, cele din Răsărit cu cele din Apus, cele din vacanțe, cu cele din deplasările “profesionale”. Cum spun chinezii “nicio carte nu e atât de proastă, încât să nu ai nimic de învățat din ea. Pe același principiu, din toate călătoriile mele eu am avut cate ceva de învățat si, mai ales, fiecare călătorie mi-a procurat o multime de amintiri, sub formă spirituală sau chiar materială. Fotografii nenumărate vorbesc despre experiențele mele fabuloase, despre locuri și oameni, despre lucruri nemaivăzute. Bunăoară, intr-unul din sertarele valizei mele stau bine pitite fotografii cu…troli! Da, ați auzit bine : în călătoria mea in Norvegia, m-am ciocnit la tot pasul de personajele cu pricina,  astfel încat …am ajuns să studiez problema și să văd și eu ce sunt, de fapt, acei troli. Așadar, astăzi vă voi face și vouă cunoștință cu domnii troli…   


   
În mitologia nordică ( atenție! in mitologie, nu în viața de zi cu zi! ) trolii sunt niște ceaturi gigantice și înfricoșătoare, sunt niște uriași care pe timp de noapte nu au altceva mai bun de făcut, decât să  vâneze oameni. Literatura scandinavă îi descrie și ca fiind niște gnomi zburdalnici, ușor mai săraci cu duhul ( aș zice chiar prostuți!) dar care întruchipează forțele cele rele ale naturii. Legendele spun că, la lumina soarelui, trolii se transformă în stane de piatră.  De asemenea, conform credințelor tradiționale scandinave, eroii noștri mai au o meteahnă : se tem de fulgere. În alte legende scandinave, trolii sunt portretizați ca semănând cu oamenii, singura diferență față de acestia este faptul că primii trăiesc izolați. Tot folclorul scandinav, ne învață că putem scăpa de troli foarte simplu : dacă afară fulgeră sau, bunăoara, dacă bat clopotele bisericii.

Este recomandabil – susțin norvegienii zâmbind pe sub mustața lor vikingă – să ai o relație bună cu trolii. Asta dacă vrei să nu ai de-a face cu ei! Perioada cea mai periculoasă este cea a nopților polare, când, întunericul fiind rege, creează condițiile cele mai prielnice dezmațului trolilor. Din nefericire, această perioadă se suprapune peste cea a sărbătorilor de iarnă, lucru care le face pe acestea mai puțin prietenoase. Cel putin, in folclorul scandinav. În Norvegia, aversiunea trolilor față de sarbătorile de iarnă dateaza cam din anul 1000. Atunci Norvegia a devenit creștină și trolii au devenit alergici la clopotele de biserică. Se spune că unul din motivele pentru care bisericile norvegiene nu au sisteme de amplificare în afară, este pentru ca slujbele să nu ajungă la urechile trolilor. Aceștia și-ar putea ieși din pepeni și de aici…tot felul de răzbunări nedorite. Inclusiv se vor pune de-a curmezișul dorințelor tale,  puse de Anul Nou, făcând pe dracu-n patru ca acestea să nu se îndeplinească!

Dar iată că în noianul acesta de defecte și cusururi, trolii au și o calitate : sunt foarte prietenoși cu copiii : ba chiar îi ocrotesc , încruntându-se, ba chiar luând măsuri vis a vis de părinții care nu se poartă frumos cu odraslele lor. Așa se face că, în fiecare familie norvegiană, există cel puțin un trol în miniatură, care stă cuminte pe pervazul ferestrei și-și apără micuțul “stăpân”.

….Nu am apucat să mă conving personal de cele de mai sus, dar pot depune mărturie că n-am văzut niciun magazin de suveniruri din Oslo, care să nu aibă cel putin câteva rafturi pe care să stea frumos rânduite, armate ordonate de troli caraghioși , ciufuliti și cu nasurile supradimensionate. Sunt troli pașnici, care nu atentează decât la bugetul tău de  turist rupt în …dos! În rest, odată achiziționați, te vor ajuta să-ți ții sarea și piperul, să-ți desfaci sticlele, să-ți înfigi bilețelele cu “ce am de făcut azi”, să-ți ornezi frigiderul sau, pur și simplu, să-i admiri, amintindu-ți de excursia ta, prin țara lor. ( în fotografie puteți admira achiziția mea personală, pentru care am cotizat cu o suma echivalentă cu 50 de franzele mioritice!)

Dar trolii nu sălășuiesc numai în magazinele de suveniruri – pe care , e-adevărat, le-au luat, pur și simplu,  cu asalt! Ei îți ies în cale și pe străzi, sub forma unor hidoșenii cu titlu de “statui” ce păzesc intrările în diverse prăvălii și cârciumi.

Si tot troli întâlnești și în contexte mai mult sau mai puțin neașteptate. Că poveștile norvegiene abundă în troli, nu cred că miră pe nimeni. Trolii sunt conectați la mitologia norvegiană încă din vremuri îndepărtate. În anul 1830, doi inși pe nume Asbjornsen și Moe ( versiunea norvegiană a Fraților Grimm) au călătorit prin sudul Norvegiei pentru a culege povești din folclorul țării lor. Evident, majoritatea erau despre troli. S-au pus pe scris, iar poveștile ce au rezultat de sub pana lor sunt cunoscute până astăzi de copiii norvegieni.

Dar, spuneam, nu numai de suveniruri și povești este vorba în acest paragraf, referitor la “prezența trolilor în societatea norvegiană de azi”.

Ce ziceți, bunăoară , despre faptul că  unicul autoturism produs în Norvegia s-a numit Troll?!? De asemenea, unii dintre dvs poate au vizionat filmul artistic “ The Troll Hunter” (Vânătorul de troli)  devenit faimos în întreaga lume. Subiectul său? Nici nu e greu să-ți dai seama, din titlu

…..Închei , cu zâmbetul pe buze,  una din plimbările mele prin oraș, fotografiindu-mă lângă un troll simpatic care păzește ușa unui magazin de suveniruri. Îi zâmbesc și constat că nu mi se pare cu nimic mai fioros decât prețurile din interior!

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/  

Etichete

Publicitate