Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 231. Armureria din Kremlin

 

    Astăzi dimineața a fost atât de frig ( inclusiv in dormitorul meu , dar asta pentru că dorm…cu geamul deschis! ) , încât , trezindu-mă brusc , am avut senzația, până să mă dezmeticesc, că între timp a venit iarna. Am sărit din pat să mă uit pe geam, așteptându-mă să zăresc ceva zăpadă, după care am dat cu nasul de soarele restant al unei toamne blânde și…m-am liniștit. Am coborât de pe șifonier valiza LAMONZA și am cotrobăit prin ea, amintindu-mi ,nu știu de ce, de una din călătoriile mele hibernale . Se întâmpla într-o autentică iarnă rusească. 


Astăzi, așadar, vă voi ademeni în Kremlinul moscovit, unul din locurile mele preferate. Și, pentru că a-l cutreiera, chiar și în scris, mi-ar înghiți o zi intreagă, voi intra, la întâmplare,  într-o secțiune a sa. Să spunem…în Armerie. Sau, cum am văzut că i se mai spune, ARMURERIE. 

   Kremlinul a reprezentat dintotdeauna un loc misterios nu numai pentru straini, ci si pentru rusi. Pe locul unde acum se inalta semet resedinta lui Putin, dealul Borovitchi, unde raul Neglinnai se varsa in raul Moscova, sunt atestate primele asezari. Inca din secolul al XI-lea aici era o structura fortificata, apoi asezarea a fost extinsa de printul Iuri Dolgoruki. Fortareata a primit numele Kremlin in 1331, iar intre 1366 si 1368 a fost construita o citadela din piatra alba. Ivan cel Mare a dat prestanta locului, angajand pentru acest lucru vestiti constructori din Italia. Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprind o suprafata de aproape 28 de hectare. Este un complex fortificat ce include palatele si catedralele Kremlinului, care domina Piata Rosie din Moscova. 

Muzeul Armeriei , sau, cu  ii spun rușii Oruzheinaya Palata  este cel mai vechi muzeu din Rusia . Este găzduit într-o clădire aflată între Marele Palat Kremlin și zidul Kremlinului și a fost proiectat de Konstantin,  construit fiind între 1844 și 1851, în stil bizantin. Muzeul a fost fondat inițial pentru a găzdui comorile acumulate de-a lungul secolelor de Rusia. Nu-i rău să vă luați ochelari de siare, pentru că vă va orbi strălucirea exponatelor din vitrine! Comorile catedralelor de la Kremlin și Trezoreria sinodală au fost adăugate la muzeu după Revoluție, muzeul căpătând o și mai mare valoare. 

Armele și armura includ armura lui Boris Godunov și casca incrustată de bijuterii a țarului Mihail. Printre exemplele de lucrări cu smalț, icoane și bijuterii se numără câteva lucrări celebre ale aurarului rus Peter Fabergé. În generoasele vitrine printre care m-am plimbat cu gura căscată ( pe vremea călătoriei mele nu se punea problema de măsti, căci virusul ucigaș nu apăruse decât probabil în mințile malefice ale creatorilor sai !) , de asemenea, veșminte și țesături și aur și argint european, inclusiv una dintre cele mai spectaculoase colecții de argint englez din secolul al XVI-lea și al XVII-lea din lume și, de asemenea, obiecte de porțelan francez de la fabrica Sèvres. Tronurile reprezintă una din atracțiile principale ale muzeului moscovit. Căci, nu-i așa? cine nu e curios să vadă jilțurile de pe care marii țari ai Rusiei își conduceau imperiul?  Am remarcat tronul de fildeș încrustat care aparținea lui Ivan cel Groaznic, precum și un tron de aur prezentat lui Boris Godunov în 1604 de șahul Persiei. 

Muzeul găzduiește, de asemenea, regaliile statului rus, inclusiv coroane și alte obiecte prețioase. Printre exponate se mai numara și spectaculoasele ouă ale lui  Faberge,  primite în dar de ultimul cuplu regal al Rusiei, tarul Nicolae al II-lea si imparateasa Alexandra, cu ocazia  Pastelui Ortodox,  timp de 3 decenii. Am mai remarcat și goblenul de argint,  aparținându-i celui ce este considerat fondatorul Moscovei :  prințul Yuri Dolgoruky ( secolul al XII-lea) , precum și catifanul de catifea al lui Petru cel Mare, pe care acesta îl  purta in timp ce se antrena in santierele navale din Olanda, dar și  hainele de brocart de aur pe care le-a purtat la incoronarea sa. 

În zona caleștilor imperiale , am descoperit cei mai mulți gură-cască, cu siguranță pasionați nu numai de istorie,  ci și de design și …automobilism! O impresionantă secțiune a evoluției armelor lungul veacurilor țin minte că l-a reținut pe puștiul meu ore întregi, în fața vitrinelor.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate