Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 122 :  (NE)Interzis minorilor…la Oslo! 

 

Deși început cuminte, începutul de an m-a trimis cu gandul la cele mai “năstrușnice” călătorii, avute de mine în anii anteriori. Firește, valiza LAMONZA – companionul meu în toate aceste “drumuri planetare”,  păstreaza fotografii din fiecare astfel de destinație. Unele mai cuminți, altele obraznice de-a dreptul. Și, pentru că vreau să începem anul în forță ( mulțumesc, LAMONZA pentru acest nou început! ) astazi îmi voi aminti de un parc anume din Oslo. Nu, nu Vigeland, despre care deja v-am vorbit, ci altul, la fel de …”deocheat”! 

     ….Țin minte, când eram mică și mai apăreau, la televizor, scene în care o femeie îsi dădea jos hainele de pe ea ( extrem de rare, în acele timpuri), îmi puneam instinctiv mâna la ochi. Așa mă învățaseră ai mei – greșit, firește – că a privi goliciunea umană este un lucru rușinos, sau, în orice caz, interzis copiilor. Așa erau vremurile, așa am crescut….Acum stau și privesc, cu o oarecare mirare, cum copiii norvegieni se hârjonesc printre trupurile goale, încremenite în bronz, răspândite prin Parcul Ekeberg. 

Un falus uriaș, țâșnind dintr-un trup hidos, răstignit, în iarbă, domină însăsi intrarea în celebrul loc de odihnă și agrement din Oslo. Asta așa, ca sa știi la ce să te aștepți! Statuia, cel puțin ciudată, este de un galben aprins, astfel încât nu ai cum s-o ratezi, vizual.

     Parcul Ekeberg din Oslo este inclus în Top 5 cele mai frumoase parcuri cu sculpturi din lume. Și nu numai pentru că, dacă ai rabdare și ceva cultură generală,  sau măcar un ghid bun prin preajmă, poți descoperi, pitite prin verdeață, lucrări semnate Dali, Renoir sau Rodin, ci pentru că, realmente, îmbinarea de natură și artă, fie ea și controversată pe alocuri, nu poate decât să-ți garanteze o plimbare pe cinste. În care îți vei spăla și plamânii, dar și privirea.

…Urc potecile întortocheate ale parcului. Eu i-aș fi spus “pădure”, căci desimea arborilor și coastele abrupte au mai degrabă legătură cu o pădure, decât cu un parc. Aproape că te aștepți ca, din desișuri, să apară, dacă nu lupul cel rău, măcar vreo scufiță roșie și bălaie, așa cum sunt majoritatea norvegienelor. Puțin asfalt, multe poteci sălbatice, hrănite de frunzele și crengile moarte în anotimpurile trecute. În ultima vreme, am înțeles că norvegienii au decis să nu mai toaleteze arborii și să nu mai arunce crengile și frunzele căzute pe jos : natura știe ce să facă cu ele, își vede de treabă, fără a avea nevoie de mâna omului. În jur – o liniște deplină, spintecată doar de zgomotele specifice ale naturii și de câte un țipăt răzleț de copii. E lume multă pe poteci : turiști, îndrăgostiți, norvegieni care-și plimbă câinii, părinți cu copii, amatori de jogging. Și noi. Tropăim cu entuziasm, facem poze, comentăm. Avem ce, pentru că multe din statui, spuneam, sunt controversate. Dar norvegienii nu sunt pudici ( m-am convins de asta încă de acum 10 ani, când am dat pentru prima oară cu nasul de statuile din Parcul Vigelland), în plus, arta nu are restricții de niciun fel.

   Parcul Ekeberg este plasat în partea de sud-est a orasului, la o înălțime care-ți oferă șansa de a admira orașul de sus. De altfel, au și fost amenajate terase, în acest sens, înțesate de cei care și-au propus să plece din Oslo cu cardul de memorie al aparatelor de fotografiat, plin ochi! 

Parcul a fost inaugurat pe 26 septembrie 2013 , când , în cadrul unei ceremonii speciale, au fost aplaudate și cele 31 de sculpturi, majoritatea ilustrând femei. De atunci parcul adună, 365 de zile pe an, 24 de ore din 24, vizitatori din întreaga lume – și nu numai bărbați! 😁-  cot la cot cu locuitorii orașului, aceștia din urmă, se știe, mari iubitori de mișcare în natură. Ideea parcului, dar și banii aferenți amenajării sale, îi aparțin colecționarului de artă Christian Ringnes, care astfel a reușit să dea o destinație memorabilă celor peste 25 de hectare de pădure din oraș, ilustrând prin sculpturile strecurate în natură, evoluția artei europene în ultimii 130 de ani.  Astăzi parcul aparține deopotrivă și Primăriei orașului Oslo, dar și Fundației Ludens Ringnes Foundation a inițiatorului său. Edilii nu s-au oprit aici, ci, în anul 2015 a avut  loc o a doua “inaugurare”, a parcului,  deja completat cu alte 25 de statui, cu cărări de acces și cu mici lacuri care sporesc romantismul peisajelor. De vrei să faci un tur ghidat de specialiști, trebuie să scoți din buzunar cam 200 de coroane norvegiene, adicătelea cam 100 de RON. Nu-i puțin, așa că te poți decide pentru o plimbare de unul singur, prin întinderea nesfârșită de verde, alegând să admiri în tăcere sculpturile generos răspândite prin parc. Și da, vremurile s-au schimbat, deci nu mai trebuie să te șocheze atât de tare cele în care s-a dezlănțuit, pur și simplu, erotismul autorilor! 😉

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Etichete

Publicitate