Femei de 10

      Interviu-fulger cu o sportivă-…trăznet! – atleta de aur Paula Ivan

 

    ….Pe 19 februarie 2016, când etiopiana Genzebe Dibaba a doborât recordul mondial în sală pe distanța de o milă, deținut începând cu 1990 de Doina Melinte, România a rămas fără record mondial la atletism, la nivel de competiție a seniorilor. Atletismul, sport care a adus României 35 de medalii olimpice, dintre care 11 de aur, nu se mai poate lăuda în prezent cu vreun record mondial la seniori, nici măcar cu un record european în aer liber. A rezistat și rezistă doar recordul olimpic al Paulei Ivan – o sportivă minunată – DE AUR , ca să fim în spiritul campaniei noastre. Iată și principalele repere ale uneia dintre cele mai mari sportive ale României : 

Paula a inceput sa practice atletismul la Clubul Sportiv Scolar 190 din Capitală, specializandu-se in probele de fond si semifond și avandu-l ca antrenor pe Ion Puica.

Sportiva a  fost legitimata la CS Olimpia Bucuresti,  unde a cucerit sase titluri nationale.  Și iată clipa de glorie a Paulei Ivan : în 1988, la Jocurile Olimpice de la Seul, Paula a cucerit titlul olimpic la 1500 m – fiind proba unde a stabilit un nou record olimpic – și  medalia de argint la 3000 m.

In 1984 , Paula noastră a stabilit un nou record mondial si european  in sala la 1500 m, iar in 1989 a doborat recordul mondial in proba de o mila.

La Campionatele Mondiale de cros din 1985, Paula Ivan a facut parte din echipa medaliata cu bronz, iar in 1989 a cucerit titlul european in sala, la 1500 m.

În 1988 si 1989 s-a clasat pe locul intai in topul mondial si european, la 1500 si 3000 m.

Și vine și acel trist moment , retragerea. Dupa retragerea sa din activitatea competitionala, Paula Ivan a devenit antrenor, 

a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in anul 2000 i-a fost conferit Ordinul national „Pentru Merit” in grad de ofiter.

    Am avut bucuria și onoarea de a o avea invitată la emisiunea “Femei de 10, Bărbati de 10”. Fiind vorba de o ediție speciala, realizată cu ocazia Zilei Naționale a Coreei de Sud,  am evocat, în principal,  momentul Olimpiadei de la Seoul. Întreaga echipă a privit-o și ascultat-o fascinată pe Paula, depănând amintiri care înseamnă, de fapt, istorie. Iar eu am profitat de ocazie și mi-am făcut o fotografie cu fantastica sportivă. Și…am negociat un interviu online, pentru revista “Femeide10.ro”. Evident, pentru rubrica “Sportivi de aur”. ….Interviul a avut loc, ceva mai târziu. A fost unul “fulger”, pentru că interlocutoarea noastră a trait toată viața sub semnul….vitezei! 😁

Marina Almășan : –  Există oare lucruri pe care femeile nu le pot face?

Paula Ivan : – Da, există lucruri pe care femeile nu le pot face, dar să nu-i supărăm pe bărbați…acestea sunt foarte puține.

Marina Almășan : – Puține mi se par și mie! Aproape deloc! Iar femei ca dumneavoastră, “îngenunchează” orice bărbat! 🙂Spuneți-mi, dragă doamnă, care a fost cea mai mare  provocare a vieții?

Paula Ivan : – Nu știu…cred că atunci când în cursa de 1500m de la Jocurile Olimpice am luat cursa pe cont propriu..lucru ce nu se întâmplă într-o finală olimpică, pentru că de obicei cine conduce riscă să piardă.

 

Marina Almășan : – Putem încerca un top al realizărilor din viața dumneavoastră?

Paula Ivan : – Ierarhia celor mai importante realizări din viața mea:

– Familie închegată de unde a rezultat un copil(am devenit mamă) și acum sunt si bunică;

– Obținerea medaliilor de la Jocurile Olimpice – Seul 1988;

– Studii doctorale în domeniul sportului;

 

Marina Almășan : – Scurt și la obiect! Vă felicit pentru fiecare din ele! Care sunt cele mai importante ființe din viața dumneavoastră?

Paula Ivan : –  Cele mai importante ființe pentru mine?

Copiii mei – și aici mă refer la  fiul meu, la nepot și, firește, la nora mea. Din nefericire soțul, singurul frate , și părinții au plecat prea devreme dintre noi.

 

Marina Almășan : – Îmi pare rău…Spuneți-mi, pentru cei ce nu vă cunosc decât “de la televizor”: cu, este Paula Ivan,  ca om? 

Paula Ivan : Sunt un om simplu, modest, punctual, cu simț de răspundere. Oamenii dragi din preajma mea sunt copiii mei, prietenii, colegii de servici, rudele și bineînțeles vecinii.

Marina Almășan : – Ce vă bucură cel mai mult și ce vă întristează? 

Paula Ivan : – Mă bucur de tot ce-i bun, curat și frumos.

Nu-mi plac veștile rele.

Marina Almășan : – Vă doresc să fiți ferită de ele, in anul pe care tocmai l-am început. Cum vă place să vă petreceți timpjl liber! 

Paula Ivan : – Timpul liber?  Obligatoriu într-o companie plăcută.

 

Marina Almășan : – Prezentul interviu va fi publicat în revista “femeide10.ro”. Ce înseamnă , în opinia dvs, o “femeie de 10”?

Paula Ivan : – O femeie cu caracter puternic, sensibilă la problemele celor din jur, cu concepții sănătoase despre viață, realizată din toate punctele de vedere,  pe propriile forțe.

 

Marina Almășan : – Nu știu de ce, dar mie mi-a sunat ca o autocaracterizare a Paulei Ivan! 😊 V-ați dorit vreodată ceva, care nu s-a realizat? 

Paula Ivan : – Nu, niciodată n-am avut vreun vis care sa nu poată fi realizat. Dar acum îmi doresc să fiu sănătoasă, să am o viață liniștită și să mă bucur de copii și de prietenii ce-mi sunt dragi. 

Marina Almășan : – Ceea ce vă dorim și noi, acum, la început de an. Și, totuși, vreo dorință ascunsă tot cred că aveți! 

Paula Ivan : – Mi-ar  plăcea să revăd,  în liniște și fără emoțiile de concurs, locurile prin care am concurat, odinioară,  ca sportiv.

Marina Almășan : – Să terminăm odată cu pandemia asta și…sunt sigură că o să vă îndepliniți și această dorință ascunsă! La mulți ani, dragă doamnă!

 

Campanie susținută de DPLAY SPORT ACERBIS : DPLAY SPORT ACERBIS