Femei de 10

O FEMEIE de 10: MARIA GERDA DUMITRU, o veritabilă IRON – WOMAN „made in ROMANIA”

„Sunt Maria Gerda, antrenor personal, instructor de fitness, aerobic, yoga şi pilates… Ce mă defineşte cu adevărat, este pasiunea pentru triatlon, înot şi alergări. Triatlonul însă, este şi va rămâne pasiunea vieţii mele, este sportul în care mă regăsesc, prin care mă descopăr și mă redescopăr!”…
Aşa începe povestea marii campioane, instructoare de sport la ”Aspire Academy” din orașul Doha, Qatar, un centru dedicat exclusiv femeilor din lumea arabă, care promovează excelenţa în sport. Cu doar câteva zile în urmă, Gerda Maria a reușit să obțină certificarea de antrenor de triathlon IRONMAN Certified Coach. Cel mai important obiectiv al său este calificarea la Campionatul Mondial de FULL IRONMAN Kona din Hawaii, competiție considerată a fi ”Mecca” Triathlon-ului mondial.
Gerda Maria a absolvit Școala și Liceul ”Emil Racoviță”, cu profil sportiv (profil: înot și matematică/informatică) din București și Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (2008, specialitatea: natație), având și un Masterat în Biomecanică și Antropolgie Motrică (UNEFS București, 2010).
Se simte ca… peştele în apă pe pista de alergări, iar ca înotătoare a devenit prima și singura româncă din cadrul Elite Open Water (menționăm doar maratoanele de înot, precum The International Open Water Marathon din Croatia, 16 km sau Bosphorus Cross Continental Swimming Race – Istanbul, 6 km). În 2015 a fost coach la cea de-a 40-a ediție a Croatian International Long Distance Swimming Championship de la Faros, Croația.
Toate performanțele, palmaresul, reușitele Gerdei, dar mai ales proiectele de viitor implică pregătire continuă, antrenamente zilnice, responsabilitate, seriozitate, pasiune și dăruire. ”Mă inspiră atleții de performanță, sportivii de top, deopotrivă oameni puternici și modești, disciplinați și perseverenți, care își depășesc constant limitele. Încerc să fiu și eu o astfel de persoană inspirațională, mai ales pentru cei din jur”. Membră a ”Tri Club” Doha, un redutabil club sportiv de triatlon, Gerda Maria s-a calificat, datorită performanțelor obținute în circuitele ITU International Triathlon Union și IRONMAN International Circuit. Ultimii doi ani au fost extrem de prolifici pentru vicecampioana națională la Triatlon, distinsă recent cu Gold Award ”Tri Club” Doha Season Championship 2016 – 2017: locul II la Doha International Triathlon – ianuarie 2017, locul VI la GMC Tri Series Triathlon, categoria OPEN Doha, Qatar – februarie 2017, locul IV la ITU Abu Dhabi, World Triathlon Series Cup (proba olimpică) – martie 2017 și locul IV la ediția din noiembrie 2017, locul II la Qatar Open Water Swimming Championship – aprilie 2017, locul VI, categoria Age Group și locul IX la OPEN la Oreedoo Marathon, ianuarie 2016, locul IV la Dukhan Triathlon – iunie 2017. Amintim și de locul I la Aqua Challenge Swimming Marathon (Mamaia, august 2014), locul III la Winter Triathlon Challenge – februarie 2014, locul III la C.N. de Tritalon 2004 sau locul I la 24 hour Swimming Marathon 2004.

O româncă în circuitul mondial IRONMAN 70.3
Cea mai completă și mai dificilă probă de triatlon, rezervată deopotrivă bărbaților și femeilor este IRONMAN, competiție ce implică 3,8 km înot, 180 km bicicletă și 42 km alergare. Gerda Maria a devenit una dintre vedetele feminine ale competiției, prin rezultatele obținute la IRONMAN 70.3 Gloria Belek Turkey (locul III, septembrie 2017), Tri Club Middle East Championship IRONMAN 70.3 Dubai (locul II, ianuarie 2017) sau la IRONMAN 70.3 Bahrain Manama (locul VIII, decembrie 2016). La celebra competiție de înot dintre două continente, Europa și Asia – Bosphorus Cross Continental Swimming Race (6,5 km) românca s-a clasat în top 5 (din peste 2000 de concurenţi din toată lumea) la 4 ediții diferite: locul III în 2006 și 2007 și locul V în 2012 și 2017, devenind singura sportivă din România care a traversat Bosforul de 5 ori!
Ce urmează în acest an pentru Gerda Maria Dumitru? Doha International Triathlon (proba olimpică) – 9 februarie 2018, IRONMAN 70.3 Colombo Sri Lanka – 25 februarie 2018, IRONMAN 70.3 Danang Vietnam – 14 mai 2018 și IRONMAN 70.3 World Championship Nelson Mandela Bay, South Africa – 1 septembrie 2018. „A trebuit să renunț la concursurile IRONMAN din Malaysia şi Bahrain care erau doar curse de back-up pentru a mă asigura de calificarea la Mondiale. Abia aştept următoarea cursă din Sri Lanka, în februarie. Pe primul plan este Campionatul Mondial din Africa de Sud, la care vreau să am o prestație cât mai bună, având în vedere că voi concura cu elita mondială la grupa mea de vârstă. Adică vor fi acolo cele mai bune atlete din cadrul IRONMAN din lume. Acum, da, cred cu tărie şi fără modestie, că locul meu e acolo!”.

”Povestea mea a început acum 33 de ani în București…
… acolo unde mi-am început cariera de înotătoare la vârsta de 4 ani” – ne-a spus Gerda Maria Dumitru. ”Și asta numai datorită mamei mele care m-a înscris la înot, deși îmi doream pe atunci să ajung o mare gimnastă. Debordam de o energie inepuizabilă, dar puteam excela cu siguranță în cele mai diverse sporturi. Lumea mea s-a prăbușit atunci când am pierdut-o pe mama, la vârsta de 14 ani. Dar greutățile n-au făcut decât să mă întărească și să mă ambiționeze și mai mult. La primul meu campionat național de triatlon din septembrie 2002 am alergat cu adidași originali cumpărați din bănuții mei, pentru care am muncit în paralel cu școala, cu meditațiile și antrenamentele”.
Încă de pe băncile liceului cu program sportiv, Gerda Maria știa că își dorește să devină antrenor personal și coach. ”Primul atlet antrenat de mine am fost de fapt eu însămi. Am decis să mă antrenez de una singură imediat după campionatul de triatlon din 2002 pentru că-mi doream progrese mai rapide și un antrenament personalizat”. Firesc, am spune, doar se cunoștea cel mai bine!…
A urmat apoi cursurile facultății de sport și a absolvit un master în sport și a concurat câțiva ani pentru clubul Steaua în competiții de pentatlon modern (tir, scrimă, călărie, alergare și înot). Apoi a revenit la Triatlon, dar în cadrul competițiilor de ștafetă pe distanțe scurte și s-a orientat spre antrenamente de înot în ape deschise (open waters). A devenit trainer și antrenoare de fitness și aerobic și s-a specializat în Dance, Toning Class, Step, Fit Ball, Pilates, Yoga, Fusion Training, Body Pump, Tae-Bo, Belly Dance, Interval Training, HIIT, Functional Training, Flexi Bar, Rubbers&Band, Body Weight Workout, Aqua Gym, TRX, Boot Camp, Injuries and receovery, Prenatal and Postnatal training. Timp de 4 ani a prezentat Emisiunea ”Gimnastica de dimineață” de la DIGI TV.
”Viața mea a luat o altă turnură și a devenit tot mai alertă acum aproape 3 ani, când m-am mutat la Doha, în Qatar” – povesteşte Gerda Maria. „Mi-am dorit dintotdeauna să plec din țară, pentru că sunt, de felul meu, o fire independentă, expansivă și vulcanică, o Săgetătoare veritabilă (s-a născut pe 19 decembrie 1984 – n.rep), îmi plac călătoriile și vreau să trăiesc viața din plin, să-mi depășesc limitele și să valorific oportunitățile. Așa că, imediat ce am primit o ofertă de lucru în străinătate, nu am stat pe gânduri! Am plecat din România în decembrie 2014 și pot spune că aici, la Doha mi-am construit o viață plină cu evenimente frumoase, continuând cu pasiunea pentru sport.”.
În ianuarie 2016 Gerda Maria a participat la primul său Half IRONMAN în Dubai. ”Îmi lipsea din palmaresul de antrenor participarea în competiții, așa că m-am înscris fără să stau mult pe gânduri, cu doar 6 săptămâni înainte de concurs. Atâta am avut la dispoziție pentru antrenamente. Am terminat cu un timp modest, dar mai important decât rezultatul a fost că nu am cedat și că am ajuns la finiș. A fost o nebunie, dar una foarte frumoasă”.
Pe 20 ianuarie 2017 a cucerit locul II la Doha International Triathlon, după ce în decembrie 2016 ocupase locul VIII la 70.3 Bahrain Middle East Championship, unde l-a întâlnit pe marele campion Mihai Vigariu. El este cel care a inspirat-o si motivat-o să ajungă la Campionatul Mondial. ”În sport ai parte și de eșecuri, de căderi dureroase, de dezamăgiri, deziluzii și ghinioane. La o săptămană de la Doha International Triathlon am concurat la 70.3 Dubai unde am ieșit pe locul 22 pentru că mi-a fost rău la stomac la proba de alergare și am ajuns la spital cu perfuzii. Peste o lună am luat doar locul 4 la ITU Abu Dhabi, fiind la 7 secunde de medalie. Am fost demoralizată și abia mi-am revenit, dar am mers mai departe”.
În cursele de înot și de stafetă în ape deschise la care a participat pentru echipa României, Gerda Maria a fost mai mereu pe podium. Anul trecut a hotărât să se dedice probelor de triathlon urmându-și visul cel mare: acela de a participa în 2018 la Campionatul Mondial de Half IRONMAN din Africa. A decis că a venit vremea să-și ia un antrenor specializat în probele de IRONMAN și a ales-o pe Lisbeth Kristensen, multipla campioană, antrenată la rândul ei de Brett Sutto, căpitanul echipei Trisutto, cel care o antrenează pe Daniel Ryf, campioana mondială en titre, din ultimii trei ani. Antrenamentul a început să dea roade, odată cu reușita de la IRONMAN 70.3 Gloria Belek Turcia și calificarea pentru Campionatul Mondial din Africa.
”Participarea în competiții îmi aduce şi experiența necesară pentru a o transmite mai departe celor pe care eu îi antrenez. Nu poți să fii antrenor dacă nu ai concurat la rândul tău în competițiile pentru care pregătești atleți. Sunt așadar și antrenor specializat pe condiționare și forță, adică athletic strenght and conditioning, yoga și pilates și trainer personal. Am antrenat bărbați, în special pentru triatlon la proba de înot în ape deschise, iar cea mai mare realizare a mea a fost performanța obținută de elevul meu Andrei Roșu pe care l-am inițiat în tainele înotului, el pregătindu-se pentru triatlonul Arch to Arch, un Endurance Triatlon ce constă în distanţe de 5 ori mai mari decât cele obişnuite la toate cele 3 probe, înot, bicicleta și alergare. Am antrenat și alți sportivi români, printre care Andrei Gligor pentru primul lui IronMan de la Oradea și pe Dan Berteanu pentru IronMan Barcelona. În prezent o antrenez online pe Maria Orăşanu de la ACS Triatlon Bistriţa”.
Pe lângă obiectivele ce țin de antrenorat şi cariera profesională, dar și de participarea la Campionatele Mondiale de Triatlon şi IRONMAN, Gerda Maria vrea să obţină certificările internaționale ca antrenor ITU (International Triathlon Union) şi USAT Triatlon (certificare de la Federatia de Triathlon din SUA).

„O zi în papucii mei…”
Gerda Maria are un program extrem de riguros și foarte încărcat. Predă zilnic la Aspire Academy din Doha, Qatar, la „clase” de aerobic, pilates, yoga, Tae-Bo, Step, Fit Ball, Body Pump, HIIT, Flexi Bar, Body Weight Workout, Aqua Gym, TRX ș.a.. Fără a uita de antrenamentele individuale și cele online de zi cu zi pentru triatlon. „Așadar, la 6 dimineața, după un mic dejun energizant ies deja la alergat. Locuiesc în deşert, iar vara, antrenamentele outdoor sunt o mare provocare, pentru că sunt câteodată şi 50 de grade. La ora aceea sunt deja 38 – 40 de grade, iar umiditatea e de 80 – 100%. Prin urmare, vara, alergarile le fac dimineata, foarte devreme, începând din aprilie până în septembrie. In restul anului, merg la sală, pe banda de alergat. Volumul de antrenamente specifice pentru triathlon este de 9 – 11 ore pe săptămână, dar am în plus clasele pe care le predau zilnic și în care încerc să încorporez antrenamentul specific, de forţă şi cel de refacere, cu yoga sau foam roll. Antrenamentele de triathlon le fac atunci când am o fereastră între turele de gym sau dimineaţa înainte de program. Când nu alerg, înot sau fac bicicletă pe home trainer”.
Antrenamentele de bicicletă ţin cont de planurile făcute de antrenoarea sa, Lisbeth Kristensen, fostă Campioană Mondială. „Am antrenamente pe turbo trainer pe care le fac în pauza de la muncă. Fug repede acasă între ture şi îmi… rup picioarele pe bicicletă, la intervale, apoi dau fuga înapoi la sală”. Antrenamentul lung de bicicletă este cel mai greu. Gerda Maria foloseşte ziua liberă de vineri pentru cele 4 ore cu bicicleta. „Pentru acest antrenament mă trezesc la ora 2 noaptea, la 3 plec și la ora 4 ajungem la destinație, la 100 de km de Doha. Incepem sa pedalăm la 4 dimineata cand încă este întuneric afara. Vara este oribil de cald şi umed, dar am parte de cele mai frumoase răsărituri de soare. Antrenamentul durează între 3 – 4 ore şi mai facem încă o oră pe drumul de întoarcere…. Când ajung acasă, îmi spăl bicicleta, apoi dorm de prânz. Ies uneori seara în oraș cu prietene la o cafea sau îmi place să stau în natură, să ascult muzică de relaxare, sa beau un ceai într-un loc frumos, cu vedere la mare şi să citesc. Prefer cărţile care au ca subiect sportul, triathlon-ul şi cele de dezvoltare profesională şi personală. Marea majoritate a timpului îl dedic antrenamentelor şi mai puţin vieţii sociale. Mi-am asumat asta, ca atlet de performanţă şi ştiu că numai cu disciplina îţi poţi atinge visul şi poti obţine performanţă”.
Motto-ul Gerdei Maria Dumitru este: ”Never give up. Cross your limits. Try your greatness. Everything is possible”.
„Energia mi-o dau provocările şi, surprinzător, durerea” – mărturisea ea. „Știu sigur că voi reuși atunci când antrenamentul doare, pentru că astfel simt cum cresc, cum mă dezvolt şi cum performez! Doar așa îmi pot desface cu adevărat aripile şi-mi pot urma visul!”.
La sfârșitul lunii noiembrie 2017 Gerda Maria a suferit un accident de bicicletă la o competiție, la Doha – ”Ride Of Champions Qatar”: și-a rupt o coastă, fapt care a tinut-o departe de pregătirea intensivă o lună de zile. ”Am cam pierdut tot ce acumulasem cu antrenamentele din 2017. Am luat-o de la zero, am reînceput să mă antrenez de numai trei săptămani, dar chiar dacă mai am puțin până la IRONMAN 70.3 Sri Lanka, nu mă descurajează. Dimpotrivă!”.
Să nu uităm să menționăm faptul că, la toate competițiile la care participă, în lumea-ntreagă, Gerda Maria concurează pentru România, iar steagul tricolor nu-i lipsește niciodată din bagaj.