E musai să vizitați expoziția “Made in China – Călătorie în Arta Chinezească Contemporană”, din cadrul Art Safari 2019”. Și grăbiți-vă, pentru că nu veți avea aceasta șansă decât până pe 6 octombrie! Am rostit cuvantul “șansă”, avand în vedere și expoziția în sine, dar și locul minunat ales de organizatori pentru a adăposti cele 52 de lucrari ale celor 29 de tineri artiști chinezi : Oscar Maugsch Palace – un palat de poveste, pe lângă care ați trecut de mii de ori, traversând Piața Universitații. Eleganța interioarelor, combinată cu valoroasele opere de artă sosite din îndepărtata Chină, conduc spre o evadare fericită din cotidian, de care fiecare din noi are nevoie.
Picturile și sculpturile expuse în cadrul expoziției demonstrează odată în plus că avântul pe care l-a luat China in ultimele decenii nu a ocolit zona artei. Vechile simboluri chinezești, cu parfum de milenii, sunt completate , iată, de noile simboluri, imaginate de artiști născuți toți în ultimii 40 de ani, adică fix în perioada în care în China s-a implementat politica de reformă. Tablourile și sculpturile privite deopotrivă,
la vernisaj, de ochii rotunzi ai vizitatorilor români, si de cei-liniuță ai celor chinezi, reflectă pe de o parte societatea chineză de astăzi, altele vorbesc despre autorii însisi, despre gândurile și trăirile lor. Teme precum trecerea timpului, viața însăși și mediul inconjurător sunt explorate cu ajutorul limbajului universal al artei contemporane, alimentat însă profund de valorile culturale chineze.
În vara aceasta, Corneliu Baba a “călătorit” la Beijing, lucrările marelui artist român fiind admirate de miile de vizitatori ai Târgului Internațional de Carte de la Beijing, unde România a avut statutul de invitat de onoare. “La schimb”, toamna ne aduce nouă, românilor, bucuria de a primi, acasă la noi, mesajul artiștilor chinezi. La vernisajul Expoziției, primii vizitatori au fost întâmpinați de însăși Excelența Sa, doamna Jiang Yu, Ambasadorul Chinei la București, precum și de numeroși oficiali români și chinezi, a căror prezență a întărit importanța acestui eveniment în consolidarea relațiilor bilaterale între Romania și China, relatii care, anul acesta au aniversat 70 de ani.
În speranța că articolul de față vă va trezi curiozitatea, vă lăsăm in compania imaginilor surprinse de autorul său, care nu se ridică nici pe departe la nivelul lucrărilor prezente în expoziție. Si vă vom face și o recomandare : să aveti la voi ceva de scris, pentru ca veți avea surpriza să-i întâlniți, la fața locului și pe tinerii autori chinezi, fericiți să constate cu ochii lor, aprecierea de care se bucură, în România , lucrările ce le poartă semnătura! Iar un autograf de la un mare artist nu strică niciodată!
Comentează