Sănătate

Ce ți-e și cu genele astea! De ce supraponderalii și hipertensivii fac formele cele mai grave ale COVID-19? 

 

Oamenii de știință se chinuie să înțeleagă de ce simptomele de COVID-19 se manifestă diferit, de la un om la altul – scrie Agenția Bloomberg. În timp ce unii infectați se “bucură” de simptomele unei simple răceli iar alții , deși poartă virusul, sunt asimptomatici, pentru zeci de mii de oameni, finalul este tragic.  Trebuie subliniat faptul că  încă nu s-a relevat motivul acestor diferențe, dar că, mai mult ca sigur, cauzele lor sunt legate de genetică. 

«Există două variante, pentru aceste diferențe între felul în care se manifestă boala , de la individ la individ – a declarat Kary Stefansson, managerul  companiei biofarmaceutice deCODE Genetics. Potrivit declarațiilor sale, prima varintă se referă la importanța particularităților genetice ale virusului însuși, unele tulpini  putând provoca îmbolnăviri  mai agresive decât altele. A doua variantă se referă la zestrea genetică a îmbolnăviților, cea care îi face mai mult sau mai puțin vulnerabili în fața îmbolnăvirilor”. 

În susținerea celei  de-a doua teorii, oamenii de știință aduc cel puțin un argument științific. Receptorul ACE2, prin intermediul cătuia virusul păteunde în celulele noastre, este prezent în cantități diferite, la fiecare din noi, in funcție de zestrea genetică și alți factori, cum ar fi medicația pe care o urmam, unii dintre noi. . 

 Mai mult decât atât, omenii de știință au înțeles, in sfârșit , ceea ce ne face mai vulnerabili în fața coronavirusului – subliniază Bloomberg. Unii cercetători pun accentul pe sistemul imunitar, incapabil să ne apere, ci dimpotrivă, să genereze dezvoltarea unor imbolnăviri mai serioase. . Când organismul se luptă cu virusul necunoscut, sistemul imunitar poate fi excedat. Această suprasolicitare poate deveni mai periculoasă decât virusul însuși. 

«Dacă vom reuși să înțelegem de ce unii oameni pățesc acest lucru, vom reuși să-i tratăm mai ușor – a declarat imunologul Akiko Ivasaki, de la Universitatea din Yale. Noi nu deținem încă o metodă rațională pentru elaborarea unei terapii. Pur și simplu le oferim oamenilor mereu aceleași medicamente, în așteptarea unor reacții”. Medicul a subliniat că înțelegerea bolii la nivel molecular poate face ca aceste tratamente să devină mult mai eficiente.   Dacă ar fi să ne orientăm cu precădere spre factorul “imunitate”, atunci copiii, care au un sistem imunitar mai puțin dezvoltat, ar fi mai puțin predispuși la îmbolnăvire, subliniază Bloomberg. De asemenea , potrivit datelor furnizate de “ deCODE”, femeile manifesta mai rar simptome dificile.  

Riscul pentru supraponderali

Din grupa de risc fac parte oamenii în vârstă predispuși la procese inflamatorii – scrie Agentia. Iar multe din cauze au natura genetică. Medicii din Centrul medical Langone de pe lângă Universitatea New York, au studiat datele  4000 de pacienți, spitalizati în  martie cu diagnosticul COVID-19.   A rezultat că cei mai expuși sunt cei peste 65 ani, care suferă de obezitate ( cu un surplus de kilograme de cca 40) Pacienții cu COVID-19,  supraponderali și mai tineri de 60 de ani au prezentat un risc de două ori mai mare de a fi spitalizați, decât cei de aceeași vârstă, dar cu greutate normală. S-a observat deci o legătură intre obezitate și situația critică în care poate ajunge un pacient cu COVID-19. De trei ori mai frecvent ajung la Terapie intensivă supraponderalii. Concluzia este susținută și de un alt argument : obezitatea favorizează, de regulă, procesele inflamatorii.  

In plus, cercetătorii au relevat și alți doi factori cheie, legate și ei de genetică, și care influențează sistemul imunitar : hipertensiunea arterială și diabetul. În statul New York, cercetătorii au observat că, din rândul celor decedați ca urmare a infectării cu coronavirus, aproape 90% aveau și alte probleme de sănătate. Cel mai adesea hipertensiune arterială ( 56% dintre ei) , diabet, un nivel ridicat al colesterolului și boli de inimă. 

Sursa : forbes.ru 

Publicitate