Cuvântul “cancer” trezește instantaneu panică și groază. Acest diagnostic a distrus nenumărate vieți și este considerat a fi, pe drept cuvânt, unul dintre cele mai complicate, din punct de vedere al vindecării.
De aceea, este important să știm cum putem să contribuim la prevenirea acestei boli, scăzând riscurile îmbolnăvirii. Dincolo de acest lucru, aceste simple sfaturi sunt in măsură să ne amelioreze calitatea vieții.
1. Ajunge cu fumatul!
Nu mai reprezintă pentru nimeni un secret că fumatul crește riscul de a dezvolta un cancer al plămânilor și al gâtului, dar și al altor părți ale corpului ( sânge, vezică, colon). Dacă renunțați la fumat, în circa 10 ani plămânii voștri se vor restabili complet.
2. Fiți cumpătați, în ceea ce privește consumul de alcool.
Consumul exagerat de alcool conduce la apariția cirozei. Un pahar de vin pe zi este maximum admis.
3. Consumați cât mai puțină carne roșie și carne procesată
Riscul cancerului de colon se dublează cu fiecare 50 de grame de carne roșie consumată zilnic. Carnea din fast-food-uri și mezelurile au același efect nedorit. Nitrații sunt, se știe, deosebit de cancerigeni. Fiecare modalitate de afumat modifică conținutul chimic al cărnii și o transformă într-un produs nociv.
4. Consumați cât mai multe legume și fructe multicolore
Cea mai mare parte a alimentelor naturale conțin fitonutrienți sănătoși, care generează de fapt calitățile curative ale plantelor și pot scădea riscul incidenței cancerului. Fiecare culoare a legumelor sau a fructelor reprezintă un anume fitonutrient. Spre exemplu, în legumele sau fructele roșii ( ridichile, roșiile) există un bogat conținut de vitamina C.
Consumați, deci, cât mai multe legume și fructe colorate!
5. Aveți grijă de sănătatea danturii dvs
Sănătatea cavității bucale influențează major apariția cancerului. Persoanele cu paradontoză au riscul de a face cancer cu 24% mai mare. Așa că spălați-vă pe dinți de două ori pe zi, neuitând de gingii folosiți ața dentară si vizitați-vă de două ori pe an stomatologul, paradontoza apare cel mai des la fumători.
6. Mergeți periodic la medic
Dacă aveți posibilitatea , faceți-vă screeninguri de cancer. Femeile care au împlinit 35 de ani, trebuie să-și facă anual mamografie, iar fumătorii care au peste 55 de ani – trebuie să-și controleze anual plămânii.
7. Faceți mișcare!
Experții recomandă minimum 75 de minute de antrenamente și 150 de minute 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână. Așa că acordați-vă măcar câte 10 minute de sport în fiecare zi. Dacă aveți artrită sau alte afecțiuni care împiedică sportul, apelați la înot sau aerobică acvatică.
Sursa : hochu.ua
Comentează