Sănătate

Cum ne răcorim? Bem rece sau fierbinte? 

 

Suntem în plina caniculă. Ne-am dorit toată iarna căldură, iar acum ne plângem de ea la tot pasul și nu știm cum s-o învingem. Instalațiile de aer condiționat duduie, firmele de înghețată prosperă, pe Litoral n-ai loc să arunci un ac, iar printre noi circulă diverse mituri, pe care alegem sau nu, să le credem. Bunăoară, unul din miturile caracteristice verii este acela că o cană de ceai fierbinte îţi activează glandele sudoripare şi, în cele din urmă, te vei răcori mai mult decât dacă ai fi băut o băutură rece ca gheaţa, alegere pe care majoritatea o face. O fi așa? N-o fi așa? 

Studiile efectuate de-a lungul timpului o susțin.

Unul dintre ele,  realizat de specialiştii de la Universitatea din Ottawa (Canada),  sugerează că cercetările anterioare au folosit o metodă greşită de determinare a temperaturii de bază. De fapt, în anumite circumstanţe, o băutură caldă poate fi cea mai bună alegere pentru a te răcori.

Un punct despre care nu s-a discutat este importanţa transpiraţiei, cel mai eficient instrument al corpului tău care te ajută să scapi de excesul de căldură.

Descoperirea recentă a senzorilor receptori de temperatură din gură, din gât şi din stomac ridică posibilitatea ca o cantitate relativ mică de lichid fierbinte ar putea declanşa transpiraţia, fără încălzirea corpului.

Pentru a testa această idee, Ollie Jay şi colegii săi, cercetători ai Laboratorului Termic de Ergonomie de la Universitatea din Ottawa, au ales nouă voluntari pentru a pedala timp de 75 de minute la un nivel moderat de intensitate, în timp ce beau periodic apă la 1,5 grade Celsius, 10, 37 sau 50 de grade. Rezultatele vor fi publicate în revista Acta Physiologica.

Spre deosebire de studiile anterioare, doctorul Jay nu se bazează doar pe un termometru rectal ca pe un obiect responsabil de măsurarea temperaturii. El a monitorizat rata metabolică şi a instalat opt termometre pe diferite părţi ale corpului, plus un termometru rectal şi unul introdus prin nas în jos pe esofag. Folosind o abordare numită „partitional calorimetry”, el a posibilitatea de a obţine o estimare mult mai precisă a temperaturii corporale şi a celei care iese din corp.

Cercetarea lui Ollie Jay a demonstrat că dacă bei apă fierbinte, favorizezi eliminarea transpiraţiei. Băuturile reci produc efecte opuse, transpiraţia fiind redusă iar efectul băuturii reci anulat.

Pentru a se produce efectul dorit de răcire, sudoarea corpului trebuie să se evapore complet. Dacă te antrenezi din greu, porţi haine mai groase sau stai într-un mediu umed, vei transpira mai mult decât se poate evapora, iar în acest caz, nu mai este de dorit să măreşti rata de sudoare şi mai mult. „Dacă sudoarea este în exces, atunci este bine să bei o băutură rece”, sugerează doctorul Jay.

Sursa foto: businesspskov.ru

Publicitate