Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din…valiza LAMONZA. Episodul 19. Trupurile goale din Parcul Vigeland

 

Cred că o să vă vină să intrați cu totul în valiza LAMONZA, după ce veți vedea ce amintire am extras, de pe fundul său!…Dar nu, cititorii nostri nu sunt pudici, mai cu seamă când vine vorba de artă. Căci în artă, se știe, pudoarea nu-și are rostul! Așadar, haideți cu mine – că tot sunt închise parcurile din Capitală – în Parcul Vigeland, faimosul parc erotic din Oslo! 

…..Undeva, în planul doi, profilat pe un superb asfințit, un  falus uriaș țâșnind din caldarâm atrage precum un magnet privirile vizitatorilor parcului în care ne aflăm. Da, da, ați auzit bine, am folosit cuvântul “falus”, pentru care preventiv îmi cer scuze! Însă vă voi spune ceva : pudicii nu au ce căuta la Vigeland . Norvegienii nu se jenează de trupurile lor, este si motivul pentru care niciun norvegian nu se va simți jenat, în fața unei statui , fie ea și nud, mai cu seamă dacă poartă semnătura lui Gustav Vigeland.

Gustav Vigeland a fost unul din cei mai de seamă sculptori norvegieni, rămas în istorie atât datorită imaginației sale, dar și a productivității greu de egalat. Mulți îl cunosc ca fiind cel care a semnat designul medaliei oferite câștigătorilor Premiului Nobel pentru Pace. Dar nouă, oamenilor de rând, Vigeland ne-a lăsat moștenire, printre altele, parcul inedit ce-i poartă numele și spre care se îndreaptă zilnic șuvoaie de curioși, din întreaga lume.

Vigeland și-a dedicat două decenii din viață pentru a realiza cele 192 de statui din granit, bronz și fier care populează parcul ce-i poartă numele. În punctul cel mai înalt al acestuia se află, cum spuneam, piesa intitulată oficial „Monolit”. Mă așez să-mi trag sufletul pe treptele ce duc spre aceasta… Statuia din spatele meu, înconjurată de altele multe și felurite ce fac o horă în jurul său, are 14 metri înălțime și este executată dintr-un singur bloc de piatră. De unde și numele de “monolit”.  Este cea mai înaltă sculptură de granit din lume. Pe coloana uriașă ce leagă un cer senin de o mare de ochi căscați – cei ai turiștilor –   descoperim o învălmășeală de trupuri umane înlănțuite, menite de fapt să simbolizeze ciclurile vieții. Sunt 121 la număr și artistul a lucrat la ea nici mai mult nici mai puțin de 14 ani.


Se pare că Gustav Vigeland a avut o imaginație mai mult decât sprințară și extrem de libertină, pentru că toate statuile răspândite pe aleile parcului său, culminând cu „Monolit”,  au conotații erotice. Am surprins câțiva pudici ( sigur, nu norvegieni) plecându-și ochii în asfalt în fața statuilor mai …”obraznice”; marea majoritate a plimbăreților din jur sunt însă de-a dreptul încântați să se fotografieze în preajma lor, încercând chiar să intre în relație cu personajele împietrite.

Am fost, asadar, unul din cei peste un milion de turiști care au semnat astăzi condica de prezență la Vigeland.  Concluzia mea, după vizitarea celor 32 de hectare ale parcului?  Alta mai bună n-am găsit : sexul atrage al naibii de tare!

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate