Ea și El La psiholog

Ce facem cu gelozia?

Majoritatea dintre noi se confruntă cu gelozia. Devenim geloși când iubitul sau iubita acordă cam multă atenție altei persoane, când cel mai bun prieten petrece mult timp cu altcineva, când părinții noștri par să favorizeze un frate sau o soră, ori când vecinii o duc mai bine decât noi. Nimeni nu se simte bine când devine gelos. Gelozia ne schimbă, ne transformă în altă persoană care nu ne mai place la fel de mult. De aceea e bine să înțelegem ce e gelozia și cum putem scăpa de ea.

  1. Ce este gelozia?

Gelozia este o reacție emoțională la o rană din trecut. Ea se activează atunci când ceva din prezent ne amintește de ceea ce ne-a rănit cândva. Ne temem să nu fim părăsiți. Ne temem să nu fim înșelați. Să nu fim respinși. Iar teama asta devine parte din noi, preia controlul asupra vieții noastre și ne transformă în cea mai rea variantă a noastră. Și nu vrem asta. De aceea e bine să știm cum să ne recăpătăm controlul și echilibrul emoțional.

Când se vorbește despre gelozie, poate fi espre gelozie romantică, gelozie competitivă, gelozie retrospectivă (când ești gelos pe relațiile trecute ale partenerului/partenerei) sau gelozie preventivă (teama de a fi înșelat). În continuare ne vom referi la gelozia romantică, cea care intervine în relația de iubire.

  1. De ce suntem geloși?

Studiile arată că gelozia este corelată cu un nivel scăzut al stimei de sine. Gândurile critice despre noi înșine care se referă la fapte din trecut alimentează sentimentele de gelozie. Dr. Lisa Firestone, autoarea cărții Cucerește-ți vocea critică interioară spune că această voce este o formă negativă de a vorbi cu tine însuți. Aceasta emite încontinuu gânduri și sentimente negative care ne determină să ne comparăm, evaluăm și să ne judecăm cu asprime. Această voce ne alimentează sentimentele de gelozie din mintea noastră cu comentarii critice și pline de suspiciuni. De fapt, această voce critică ne spune că situația cu care ne confruntăm este chiar mai gravă decât este de fapt. Respingerea sau trădarea partenerului este dureroasă, dar și mai dureroase sunt lucrurile pe care ni le spune vocea critică interioară despre cele petrecute: Ai fost un prost. Chiar credeai că poți fi fericit? Vei rămâne singur. N-ar trebui să mai ai încredere în nimeni.

  1. Cum scapi de gelozie?

Din păcate, de gelozie nu poți scăpa dintr-odată ca și cum ai arunca o haină veche care nu-ți mai trebuie. Să depășești gelozia presupune existența unor aptitudini pe care să le înveți și să le aplici în timp.

  • Sigur, ar fi bine să vindecăm rănile din copilărie. E greu. Dar pentru început recunoaște-le și înțelege-le. Distanțează-te puțin ca să schimbi perspectiva și vei vedea că cel care e gelos e de fapt vechiul tău sine, rănit în copilărie.
  • Nu acționa din gelozie. Eventual, ia-ți o pauză și amână acțiunea, dacă e necesară.
  • Imaginează-ți sinele tău cel mai bun. Cum e persoana care ți-ai dori să fii? E geloasă sau mai degrabă sigură pe sine, încrezătoare, fericită? Acționează în concordanță cu cel care vrei să fii.
  • Calmează-ți suferința.Când acționezi din gelozie te rănești pe tine și pe ceilalți.

…Și ce să nu faci. Nu-i căuta în telefon, în e-mail, nu număra like-urile pe care le primește în paginile de socializare. Nu apela la șantaj emoțional, manipulare, victimizare, nu-i controla fiecare pas. Acestea sunt comportamente agresive care nu numai că nu îmbunătățesc relația, dar chiar o distrug. Schimbă raportul de forțe, dar nu cum presupui. Doar te transformă din victimă în agresor. Gelozia și controlul nu sunt dovezi de iubire, ci tendința de a-l domina pe celălalt.

Nimeni nu se bucură să simtă gelozie. Încărcătura emoțională pe care o provoacă gelozia e greu de suportat și provoacă multă suferință propriei persoane, dar și partenerului. Te temi să nu îți pierzi relația, dar de fapt, cu această gelozie excesivă, e posibil să o distrugi. Și, pe lângă suferința pe care o provoacă, știai că gelozia se află pe locul 3 în clasamentul motivelor de crimă?

Nu lăsa gelozia să îți controleze viața. Apelează la specialiști care te pot ajuta. Psihologii și psihoterapeuții clinicii Renia te pot îndruma să îți gestionezi această emoție dăunătoare care este gelozia.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.