Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 97. Faimoasa Cetate a vecinilor bulgari

Amintirile frumoase nu trebuie neapărat procurate de la capătul lumii! Locurile memorabile pot fi și la doi pași de noi! Pentru mine…metaforic vorbind, firește, amintirile frumoase sunt puse bine, în valiza LAMONZA, cea care îmi însoțește toate călătoriile prin lume. Cand mi se face dor de ducă, o deschid și…mă înfrupt din cele mai frumoase impresii, adunate din diferite coluțuri de lume, dar și de la …o aruncătură de băț! Bunăoară, astăzi vă invit la Veliko Tarnovo, un fel de “Sinaia” a vecinilor bulgari! Aer curat, frânturi de istorie, peisaje frumoase și bucate alese, căci, se știe, mâncărurile tradiționale ale vecinilor noștri sunt gustoase și deloc piperate…la preț! 

    Dintre toate cele văzute la Veliko Târnovo, în repetatele(recunosc!) mele descinderi acolo, am ales azi să vă îmbii spre fabuloasa cetate de la marginea orășelului, cocoțată de un vărf de deal, de unde privește  semeață către Trecutul-mamă, dar și către mulții turiști ai Prezentului. 

     Tsarevets este, așadar,  o cetate medievală din nordul Bulgariei, situată pe un deal stâncos, nu din cale-afară de înalt : 206 metri . Îl parcurgi ușor, mai ales că peisajul din jur este de vis și îți oferă nenumărate unghiuri pentru fotografiile cu care te vei lăuda apoi,
pe Facebook!

Cele mai vechi dovezi ale prezenței umane de pe acest deal,  datează din mileniul II î.Hr. Prima mențiune despre Cetatea Tsarevets apare în anul 1190. Este bătrânică cetatea – veți spune. Da, dar se ține al nabii de bine! 

După rebeliunea vlah-bulgară și înființarea celui de-al doilea imperiu bulgar cu capitala la Veliko Tarnovo, cetatea a devenit cea mai importantă din Bulgaria, fiind adesea comparată chiar  cetatea Romei și cea a Constantinopolului.

În anul 1393, fortăreața a fost asediată de forțele otomane timp de trei luni și incendiată, marcând căderea Imperiului Bulgar. Ghizii de prin părțile locului se întrec în a-ți oferi toate aceste explicații. Nu, nu în bulgară! 😁 Am întâlnit chiar și ghizi care ne vorbeau binișor limba! 

    Cetatea are trei intrări, una principală în partea estică a delalului și două în partea nordică și sudică. Edilii au găsit destule modalități de a reînvia trecutul, chiar și în “scop comercial”. Deși comice, în esență, recinstituirile personajelor de odinioară te ajută să te dizovi, încet-încet, în atmosfera trecutului.  Restaurarea Cetății Tsarevets a început în anul 1930 și a fost finalizată abia în 1981, an în care s-a marcat cei 1300 de ani de la înființarea statului bulgar.

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate