Femei de 10

“ Fiul meu mi-a spus: “Mami, tu de fapt ești barbat, pentru că rezolvi toate problemele!” – interviu cu MARIA DINU, project manager la “DULCEMANIA”

 

     Mărturisesc că nu sunt neapărat o pasionată a emisiunilor de cooking. Am petrecut destui ani din viața mea gătind și nu mă încearcă plăceri nebănuite văzându-i pe alții la muncă, în bucătărie. Nu sunt nici o gurmandă, ba, mai mult decât atât, de când mă știu,  mă aflu într-o nesfârșită cură de slăbire. Prin urmare, a privi emisiuni culinare ar fi cumva o dovadă de mazochism. Iar dacă totusi îmi veți surprinde telecomanda poposind pe un astfel de tărâm, atunci sigur mă veți găsi analizand cu totul alte lucruri, decât măiestria chefilor și explozia de bunătăti etalate pe ecran : mă interesează conceptul programului, decorul, grafica, felul în care e pusă lumina și cum se descurcă moderatorii. 

Așa că, pe Maria Dinu, deși înțeleg că a strălucit într-un cooking show, eu personal  am văzut-o prima oară la televizor…în emisiunea noastră de Crăciun( nu, încă n-a fost difuzată!).

În paralel însă, am dat peste ea pe Facebook, rețea pe care a invadat-o foarte dibaci,  cu o mare de prăjituri apetisante și care înțeleg că reprezintă “specialitatea” ei. Și uite-așa, aflăndu-mă la un moment dat în căutare de torturi ( vă rog să puneți accentul pe “o”!) , mi-a venit în minte s-o “accesez” (că doar de-aia există prieteniile virtuale!) și să-i lansez o provocare : scenariul programului de Crăciun ( un concurs internațional de colinde) presupunea apariția în scenă, in final, a unui super-tort personalizat, cu belșug de elemente “de sezon”.  Maria Dinu mi-a citit cu atenție mesajul trimis pe Facebook,  și…un “DA!” hotărât mi-a poposit instantaneu în cutia poștală. 

Bref! ….Filmările au avut loc, tortul a fost grandios, iar noi…am rămas în contact! Întotdeauna m-au bucurat prieteniile cu oameni speciali. Iar Maria Dinu este un astfel de om special, dincolo de măiestria cu care transformă în adevărate opere de artă culinară toate ingredientele din sutele de rețete pe care le știe. 

Marina Almășan : – Cine este, așadar, Maria Dinu? Încercăm o “carte de vizită”? 

Maria Dinu : – M-am nascut in primavara anului 1970 in com. Botesti jud. Arges – intr-o familie de cadre didactice ( tata – profesor , mama – invatatoare) unde am locuit pana la 14 ani. Am copilarit, așadar,  la tara, inconjurata de animalele din gospodaria parintilor, in mijlocul naturii, ceea ce cred ca m-a format ca om. Apoi am plecat la Pitesti,  unde am terminat Liceul Zinca Golescu in speranta ca voi deveni profesoara ca tata 😁. Nu s-a intamplat asa. Se pare ca Dumnezeu avea alte planuri cu mine, dar cred ca nu era momentul sa aflu atunci care imi este drumul. 

Marina Almășan : – …așa că ați optat pentru..?

Marian Dinu : – Am devenit tehnician dentar, dar nici aceasta meserie nu era pentru mine, ca urmare, am ajuns in IT – vanzari, distributie. Eu consider ca in orice meserie pe care o alegi in viata, cel mai important este sa stii sa vinzi! Si asa m-am antrenat aproximativ20 de ani pentru momentul cand mi-am deschis propria afacere in domeniul amenajarilor de interior. Am devenit reprezentatnta unei firme din Franta care producea fototapet personalizat si asa am pus in practica ceea ce am invatat in vanzari.Am fost o vreme furnizorul unor firme mari de mobilier (Mobexpert – ul era unul din cei mai buni clienti ai mei; o alta lucrare de referinta a fost Muzeul Antipa(2500mp de lucrari realizate) in care am realizat toate fundalurile din diorame cu aceasta tehnologie Clipso – www.clipso.com. 

Marina Almășan : – Ați ajuns , așadar, într-un domeniu frumos, de actualitate ba  hiar de mare viitor,  și în care înțeleg că erați foarte bună. Și totusi…când și cum ați aterizat în domeniul culinar?!?

Maria Dinu : – In 2012.  A fost anul în care mi s-a schimbat total viata! A aparut minunea din viata mea. Am devenit mamica unui baietel, pe care mi l-am dorit foarte multa vreme. Si cand eram  in concediu de maternitate, am vazut anuntul de preselectie la MASTERCHEF, si pentru ca eram foarte curioasa cum este la un concurs de bucatari amatori (pentru ca ma uitam la emisiune si din fotoliu confortabil de acasa totul parea foarte simplu!), m-am inscris sa-mi incerc forta (pasiunea).:) Asa că…minunea nu a venit singura.
Participarea la aceasta emisiune a fost aventura vietii mele! As vorbi jumatate de zi despre asta!😁

Marina Almășan : – Nu degeaba se spune că “nu aduce anul, ce aduce ceasul”. Și…cum v-a schimbat viața participarea la acel concurs? 

Maria Dinu : – Dupa terminarea concursului, mi-am facut pagina de facebook si m-am trezit cu mii de persoane care ma urmareau si asa au aparut primele comenzi de prajituri. Nu aveam nici un habar despre o afacere in domeniul alimentar, dar am studiat aproape 2 ani si cu ajutorul lui Dumnezeu – care clar ca lucreaza prin oameni –  am demarat o afacere dulce in acest domeniu.

Am facut pasi mici, dar SIGURI, pentru ca am considerat ca nu poti avea succes decat printr-o calitate superioara, seriozitate si multa dragoste pentru produsele pe care le produci. Respectul pentru clienti si bucuria de a fi pe masa multora in momente de bucurie au fost alte ingrediente ale retetei afacerii mele.

Marina Almășan : – Ați spus ( și făcut!) “o afacere dulce”. De ce dulce?! Înțeleg că nu dulce a fost preparatul care le-a atras atența celor de la Master Chef… 

   Maria Dinu : – La preselectia Masterchef am participat cu placinta cu carne de pui si hribi (culesi de mine din padurile din satul meu natal !), deci nici vorba de dulce! Dar pe parcursul concursului, sefii ma vedeau -clar – cu inclinatie spre partea dulce a bucatariei.

Marina Almășan : – Și n-ați vrut să-i dezamăgiți! 😁 Cum va definiți ca și “expert în dulciuri”? Care vă este strategia în această afacere? În ce consta stilul dvs ? 

Maria Dinu : – Amatoare in toata regula, dar pasionata 100%, am descoperit ca, de fapt, tot ce am facut pana la
45 de ani a fost ca sa fiu pregatita pentru acest drum. Greu, dar foarte frumos!  Sunt foarte pretentioasa in tot ceea ce fac, pentru ca, pentru mine, in acest domeniu, nu exista loc pentru greseala. Clientul ti-l pierzi o singura data. A doua oara nu te mai cauta, daca l-ai dezamagit cumva. Tocmai de-asta imi este foarte greu sa-mi gasesc coechipierul potrivit. Singurul ajutor stabil imi vine de la o doamna de 70 de ani, care ma ajuta la cozonaci, de Paste si de Craciun, sau cand mai fac, peste an, acest produs traditional. 

Marina Almășan : – Da, am constatat și din postările dvs de pe Facebook că punctul dvs forte ( sau cel puțin unul din ele! ) îl reprezintă cozonacii…

Maria Dinu : – Da, lucrez de 5 ani de zile la reteta mea de cozonac (eu nefiind o mare iubitoare de cozonac!😁), punctul de pornire reprezentându-l  reteta de cozonac cu aluat oparit, o reteta foarte veche de cozonac moldovenesc. Folosesc osanza in multe din produsele mele de patiserie, stiind faptul ca osanza fragezeste foarte bine orice produs in care este pe post de ingredient. De asemenea mi-am dezvoltat o clientela selecta pentru cozonacul cu mac (pentru acest cozonac se macina macul manual si asta se intampla la o masina manuala, mecanica). Am facut o combinatie intre cozonacul nostru romanesc si cozonacul unguresc, baigli.

Ma apuca dimineata povestind despre cozonac, asa ca ma opresc aici nu inainte de a va spune ca lucrez numai cu ingrediente naturale si cred ca intoarcerea la retetele vechi poate fi unul din secretele reusitei unei afaceri trainice in domeniul alimentar.

Marina Almășan : – …și vă felicit pentru acest lucru! Jos pălăria pentru păstrătorii de tradiții, fie ele și culinare! Ajunge cu rețetele “de împrumut”! De ce să mâncăm “donuts” și baclavale, când pe noi, românii, scrie “cozonac”?  Dar știți ce vreau să va mai întreb? Tot de pe Facebook ( cea mai operativa sursă de informare din zilele noastre! ) am aflat că nu v-ați reîntors numai la rețetele înaintașilor, ci v-ați și “tras” la țară, în locurile copilăriei.

Maria Dinu : – Da, asa este, M-am luat cu vorba despre cozonac si am uitat sa va povestesc despre intoarcerea in
satul natal,  care s-a produs imediat ce a inceput pandemia. Am uitat sa va spun ca sunt o fire bolnav-de-optimista 😁, ceea ce m-a ajutat ca odata cu inchiderea scolilor din primavara, sa vad in mutarea noastra la tara, solutia salvatoare pentru mine si baietelul meu. Copiii, de fapt, se acomodeaza mult mai usor decat adultii. Ca urmare, noi consideram ca suntem in Paradis si ca tot ce se intampla in lumea asta acum, este sa ne faca sa ne intoarcem la adevaratele valori, uitate sau neglijate in ultima vreme din ce in ce mai tare. Si pentru ca Matei este fericit mergand la scoala din sat …pe ulita…cum mergeam eu in urma cu 40 de ani, eu ma simt de o mie de ori mai fericita si implinita.

Marina Almășan : – Vorbiți-mi puțin despre Matei.

Maria Dinu : – Imi place sa spun ca  in sfarsit s-a nascut barbatul vietii mele! 😃L-am gasit! Nu am banuit insa ca a trebuit sa-l nasc eu, ca sa apara! 😁deci fiul meu este barbatul/barbațelul vietii mele! Are 8 ani si ne bucuram de tot ce ni se intampla zi de zi. Imi amintesc o intamplare cand el avea vreo 3 ani  si mergeam pe autostrada spre bunici…era noapte, incepuse o furtuna si  tuna si fulgera …de se lumina autostrada. Mie incepuse sa-mi fie teama, dar ca sa nu se sperie Matei, i-am spus ca Doamne-Doamne ne lumineaza drumul! Si el a inceput sa-i multumeasca lui Dumnezeu ca are grija de noi!😊  Si acum, mare fiind, el tot se gandeste ca fulgerele sunt special trimise pentru noi!  Si eu sunt convinsa ca Dumnezeu are grija de noi in tot ceea ce facem. Matei a aparut in viata mea cand medicina nu-mi mai dadea nici o sansa! A venit ca o minune si consider ca fiecare zi cu el este o binecuvantare! Dar eu cred ca fiecare mama simte si gandeste asa.

Marina Almășan : – Pe undeva, așa e. Dar mi-a plăcut metafora : “mi-am adus chiar eu pe lume bărbatul visurilor mele”.  Sună funny! …Ați pomenit despre pandemie. V-a dat ea oare și dumneavoastră planurile peste cap? 

Maria Dinu : – Chiar daca vanzarile au scazut cum au scazut peste tot in ultimele 6 luni, sunt sigura ca va fi bine, ca urmare in august am inceput constructia unei cladiri care la parter va avea laboratorul unde eu voi produce patiserie pentru vanzarea on line si direct catre clientii mei deja formati, carora le voi livra in continuare ca si pana acum. Și acum îmi dau seama că am uitat sa va spun de un alt proiect al meu pe care l-am pornit tot in primavara aceasta…deci tot impinsa de pandemie/izolare.

Marina Almășan : – Sunt numai ochi și urechi! Oricum, trebuie să vă mărturisesc că sunt fascinată de energia dumneavoastră nesfârșită! 

Maria Dinu : –  În această primăvară, întorcandu-ma in sat, am descoperit casa veche a parintilor mei, construita in 1965, intr-o stare in care parca cerea renovarea. Și inainte o vedeam, dar nu aveam timp sa constientizez ce bijuterie avem. Am gasit un mester bun in zona si ne-am apucat de treaba. Scopul era sa o inchiriez pe sezon unei familii de doritori sa plece din izolarea/blocarea in apartament in oras si sa vina la tara sa se gospodareasca pe perioada unui sezon, sau mai mult…sa-si puna legume in gradina, sa-si culeaga pomii din gradina, sa se bucure de natura…etc. Ei, si dupa o saptamana de promovare pe facebook, “Casuta Verde – desculti pe ulita”a primit primii oaspeti,  care voiau de fapt o petrecere privata in gradina, cu foc in curte. Mie imi place foarte mult sa gatesc la ceaun, la foc in curte,…asa ca asta am si facut.Deci, dupa cum vedeti, toate se intampla bine in viata noastra in aceasta perioada….Sau e doar ceea ce vreau eu sa vad???!

Marina Almășan : – Nu, cu siguranța nu! Sunteți un om frumos mobilat în interior, aveți o minte iscoditoare și neobosită, sunteți extrem de pozitivă, deci planetele au toate motivele să se alinieze într-o manieră favorabilă dumneavoastra! Spuneți-mi : pe logo-ul dvs este precizat, foarte clar : “Prăjituri din suflet”. E o simplă figură de stil? 

Maria Dinu : – Acest logo mi l-a elaborat graficianul meu,  in urma unor indicii pe care eu i le-am pus la dispozitie: mi-am dorit sa exprime seriozitate, dragoste, bucurie! 

Marina Almășan – Adică exact elementele care vă definesc! De fapt, știți ce vă rog să-mi spuneți? Cum sunteți dvs, “ în afara carierei”. Ce temperament aveți, ce oameni vă plac, care vă sunt pasiunile, cum vă place să vă petreceți timpul liber.


Maria Dinu : – Sunt o fire foarte vesela, optimista. Nu-mi place sa pierd si fac tot ce se poate sa castig orice batalie in care ajung sa lupt! Indraznesc sa visez ca toate se pot rezolva, daca indraznesti cu adevarat sa iti doresti! Imi place sa adun oamenii pe langa mine. Pe vremuri, cand nu era Matei pe primul plan,  invitam musafiri la masa…la tara de pe drum si uneori se intampla sa ajunga musafirii inaintea mea la mama. 😀 Imi place sa adun rudele in jurul unui gratar, cu o tuica fiarta la o poveste si sa ne bucuram unii de altii. În concluzie : îmi plac oamenii! Am multi prieteni si imi place sa-mi fac prieteni noi ( sau macar sa incerc🙃)

Marina Almășan : – Eu v-aș numi o “femeie de 10”. Greșesc? 

Maria Dinu : – Nu ma consider o femeie de 10!😊 Mateiul meu zice ca eu sunt de fapt barbat! 😄 „Mami, tu de fapt esti un barbat, pentru ca rezolvi toate problemele!” … Nu stiu daca puteti scrie asta….😇, dar chiar nu ma consider femeie de 10! Tind sa fiu de 10! Dar mai am mult pana acolo!

Marina Almășan : – Nu cred că mai aveți atât de mult! Dovadă că, iată, povestim sub genericul rubricii “Femei de 10”! Va mulțumesc pentru interviu și…spor la îndulcit lumea asta atât de acră! 😁