Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 247. La Budapesta, în Țara lui Ștrudel-Împărat! 

 

Foarte des, atunci cand ridic capacul valizei LAMONZA, mă inundă o mireasmă venind din diverse colțuri ale lumii, a căror “bucătărie” mi s-a dezvăluit, în formă “practică”. Fără a fi neapărat o gurmandă,  curiozitatea de jurnalist și deopotrivă , cea de Geamăn, m-au împins spre a gusta , întotdeauna, ceea ce este specific țării respective. Am și riscat ( avand mereu asupră-mi cutiuța de Triferment! 😁), dar una peste alta, nu pot spune că am ratat vreo “provocare” : de la algele și gândacii asiatici, la balenele și urșii polari ai Nordului. 

Nici primprejurul României nu m-a lăsat…era să spun “rece”!…nu m-a lăsat “nemâncată”! 😁La Budapesta, bunăoară, am avut ocazia să vizitez și…”degust”, unul din punctele de atracție turistică ale minunatei capitale ungare : Casa Ștrudelului. Sună bine, nu-i așa? Cui nu-i plac ștrudelele, darămite locurile în care acestea sunt “special guest star”-uri?!? 

    Primul “Strudel-House” din Budapesta a pornit-o la drum ca și restaurant de familie. Evident, o familie în care strudelul a reprezentat “piesa de rezistență”! Și , iată, a devenit afacere, și încă una profitabilă, pentru că la mini-restaurantul aflat în inima orașului nu găsești locuri libere decât din întâmplare!

Clădirea istorică în care familia cu pricina și-a dezvoltat, în 2007,  afacerea , merge în perfectă armonie cu rețetele practicate în cocheta bucătărioară a localului : toate sunt din categoria “ca la mama acasă”, și deși meniul are o mulțime de oferte, ștrudelul este – cum altfel? – vedeta sa.   De altfel, inspiratul designer la  care au apelat patronii,  a știut să îmbrace până și pereții localului în “istorie” : fotografii și obiecte personale “de pe vremea bunicii” transformă “Ștrudel-House” din Budapesta într-un adevărat muzeu “de familie”, pe care cu interes îl vizitezi, până să-ți sosească comanda. 

Ce i-a mânat pe edili în a pune pe picioare această afacere? Desigur  și dorința de câștig, dar poate mai mult decât atât , cea de a conserva tradiția ștrudelelor ungurești : de a le arăta celor mici aceasta mâncare tradițională, dar și de a-i impresiona pe turiștii străini, care, atrași de mireasma ce răzbate prin poarta de la intrare, dar și de aspectul rustic al așezământului, nu rezistă să nu intre. Uneori, după ce parcurg o coadă considerabilă! 

Ajungeți la Budapesta? Nu vă privați de plăcerea de a savura celebrul ștrudel maghiar la celebra Casă a Ștrudelelor, din buricul târgului! 😉

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/