Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 252. La Köln, la Dom!  

 

Din nou, valiza LAMONZA îmi stârnește dorul de călătorii, amintindu-mi de cea pe care am săvârșit-o fix cu trei ani în urmă, pe când pandemia încă nu se născuse, sau, mă rog, s-o fi născut ea, dar nu bănuia planeta cât o să-i dea de furcă netrebnicul virus! 

Extrag, la întâmplare, din valiză o fotografie, care mă ilustrează într-un moment de …încântare! Și nu neapărat pentru că tocmai am săvârșit o acțiune de shopping ( se vede doar, cu câtă mândrie îmi etalez sacoșele pline!) cu mai ales pentru că tocmai am ieșit din clădirea din fundal, care nu este altceva, decât vestitul Dom din Koln. Așadar, să vă povestesc cate ceva despre el. 

Domul din Köln este, cu adevărat,  un monument istoric și de arhitectură . În fapt, este o catedrală a Arhiepiscopiei romano-catolice de  Köln, una din cele mai vechi episcopii din Germania,  Iar Domul în sine, este cea mai mare catedrală din Germania, ba chiar din Europ de Nord și una dintre cele mai mari din lume! .. Patronul său protector  este Sfântul Petru.  

Catedrala din Köln a fost construită între anii 1248-1473 și este și astăzi un important loc de pelerinaj deoarece aici se află moaștele Celor Trei Magi.  Actuala catedrală a fost construită din ordinul arhiepiscopului Konrad von Hochstaden, pe locul uneia din secolul al VIII-lea. Înălțimea sa atinge 157 m, fiind  a doua biserică ca înălțime din Germania.  Construcția impozantă a domului a fost clădită în stil gotic, asemănător catedralelor din Sevilla și Milano.  Un fin cunoscător  va  observa combinarea armonioasă a elementelor arhitectonice a stilului gotic medieval. Fațada gigantică de vest, flancată de cele două turnuri, ocupă o suprafață de peste 7.100 m2. 

Domul din Köln este declarat din anul 1996 patrimoniu mondial UNESCO. În anul 2001 , statisticile arată că Domul din Koln a fost vizitat de… 6 milioane de turiști din lumea întreagă!! Iar în anul 2005 printre ei s-a aflat și papa Benedict al XVI-lea!  

….pe mine statisticile nu m-au menționat în mod explicit, dar am contribuit și eu la ele! 😉

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/