Ea și El La psiholog

O boală fără de care nu ești sănătos…

…așa a definit scriitorul Octavian Paler dragostea. Cu toții am întrebat sau am răspuns cândva la întrebarea, pusă de obicei în împrejurări romantice.. ”Ce e dragostea?”

Conform dicționarului explicativ al limbii române, dragostea este definită ca sentiment de afecțiune pentru cineva sau ceva; sentiment de afecțiune față de o persoană; iubire, amor.

Dacă în faza inițială, a îndrăgostirii, emoțiile sunt intense și pozitive, când lucrurile nu merg în direcția dorită și relația se rupe intervin emoții negative și puternice, care provoacă suferință.

Iată cele mai frecvente simptome care dovedesc că ești “bolnav de dragoste”:

– Gânduri obsesive despre altul
– Schimbări  bruşte ale dispoziţiei
– Stimă de sine atrofiată
– Autocompătimire
– Insomnie, somn intermitent
– Acte negândite, impulsive
– Dureri de cap
– Reacţii alergice
– Sindromul de obsesie

Am auzit cu toții expresii precum: ”o dragoste nebună”, sau ”sunt nebun după tine”, sau ”te iubesc la nebunie” și altele asemănătoare. Pentru că, într-adevăr, unul dintre principalele simptome este pierderea gândirii raționale.

Numai dragostea este cea care ne face să vedem calități extraordinare acolo unde ele nu există, să transformăm oameni banali în ființe minunate, să ne facă să dorim să fim pentru totdeauna cu o singură persoană pe care o împodobim de multe ori cu calități imaginare pentru a se potrivi idealului nostru de partener de viață.

Dar nu dragostea în sine provoacă suferință, ci despărțirea, pierderea partenerului de cuplu, dar și  dragostea neîmpărtășită, atunci când obiectul pasiunii nu răspunde cu același sentiment. În cazul ruperii unei relații, cu cât aceasta a fost mai de lungă durată, cu atât suferința va fi mai intensă și va dura mai mult timp, pentru că iubirea provoacă dependență.

În țările în care sistemul sanitar are o bază solidă, problemele suferinței din dragoste sunt tratate serios, existând clinici specializate unde persoane care suferă din dragoste sunt supravegheate și consiliate de psihoterapeuți, deoarece se știe că suferința din dragoste provoacă cele mai multe acte suicidare, în special în rândul adolescenților. Iar femeile suferă mai mult din dragoste decât bărbații, existând și pentru asta o explicație. Se pare că e legată de relația bebelușilor cu mama: băieții se simt mai iubiți de mame decât fetele. Din acest motiv fetele capătă niște frustrări ce se repercutează asupra vieții amoroase a femeii la maturitate. Mai este, desigur, vorba și de încărcătura emoțională diferită a femeilor față de bărbați.

Psiholoaga austriacă Gerti Senger care a studiat începând cu anul 1992 suferința din dragoste, a fost uimită să afle ce potențial creator uriaș produce ca efect secundar, ce forțe sufletești și spirituale pot fi mobilizate prin intermediul durerii.

Nebunia dragostei este cea care a inspirat cele mai valoroase opere de artă din toate domeniile. Artiștii au știut întotdeauna să convertească suferința din dragoste în energie creatoare. În mod paradoxal, spune Gerti Senger, scriitorii și creatorii de artă ar trebui să aleagă deliberat suferința din dragoste, ca pe un stimulent exceptional. În cazul lor, calmul sufletesc duce la opere medii, cu emoționalitate redusă. Și totuși, oricât ar fi de romantică și creativă suferința din dragoste, trebuie să ieși din ea, mai ales dacă separarea este definitivă. Organismul reacționează și tinde să revină la “setările” inițiale, pentru că altfel suferința riscă să somatizeze și să ducă într-un final la îmbolnăvirea fizică.

Pentru a reuși să ieși din această suferință, este nevoie de voință, disciplină și, din păcate, de timp. Amintirile despre cel drag, cu cât sunt mai frumoase, nu ajută, ci dimpotrivă, accentuează suferința. Sunt însă de ajutor orice alte activități fără legătură cu persoana iubită: socializarea cu prietenii, lectura, sportul, călătoriile, ocupațiile artistice și creative. Un umăr pe care să plângi din când în când e și el de folos. Dar nu e indicat să te arunci imediat în altă relație ca să-l uiți pe “fostul”, pentru că ai aduce cu tine toate frustrările acumulate în relația eșuată. Dă-ți timp să te vindeci. Perioada de după ruperea relației e ca un doliu pe care trebuie să-l respecți. Presupune parcurgerea unor etape, de la negare până la acceptare.

Ție cine îți alină suferința din dragoste? Uneori poți apela la sfatul unui prieten. Dar alteori este mai bine să apelezi la ajutor specializat. Exista soluții. Clinica Renia din București are psihologi și psihoterapeuți gata să te ajute să-ți recapeți echilibrul emoțional, să nu rămâi cu cicatrici sufletești și să te pregătești pentru o eventuală relație viitoare armonioasă.

 

 

 

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.