N-am crezut niciodată că voi putea savura – în adevăratul sens al cuvântului – o plimbare prin parc, la aproape zero grade Celsius! Și totuși, acest city-break varșovian mi-a oferit această ocazie!
Iată-ne intrând, așadar, pe poarta de acces a unui imens parc. Nu suntem singurele. Deși e abia 10 dimineața, destui vizitatori îi, măsoară cu pasul tăcutele alei. Si nu numai vizitatori. Pe lângă noi trec în goană inși care fac jogging, ba chiar, la un moment dat, un grup tineri în treninguri identice, ce par a fi o echipă profesionistă, aflată la antrenament. De fapt, în recomandările site-urilor de turism, asa se și specifică: “an ideal place for running” – locul ideal pentru a alerga!
Ne aflăm, așadar, în Parcul Łazienki.
Este unul din cele mai mari parcuri din lume și cel mai mare, ca suprafață, din capitala Poloniei. Situat fix în centrul orașului, intr-o zonă dominată de ambasade și clădiri guvernamentale (a propos, Ambasada, Consulatul și Institutul cultural ale României se află la cateva străzi distanță!) parcul ocupă o suprafață de 76 de hectare, toate gândite, în stil baroc, încă din în secolul al XVII-lea, de către Tylman van Gameren. Printre arborii seculari care își așteaptă veșmântul verde al primăverii, se dezvăluie privirii superbe construcții cu denumiri diferite, ale căror fațade albe se decupează perfect în peisaj: Templul Dianei, Teatrul Roman și Palatul de pe apă. Sunt 18 astfel de clădiri și pavilioane, frumoase fiecare în felul său. Ele alternează cu fântâni arteziene, acum încremenite, și statui împrăstiate în diverse puncte ale parcului. Curățenia este deplină. Aflu că accesul cu câini este strict interzis, însă nu pentru că edilii nu ar iubi animalele, ci pentru că în parc viețuiesc nenumărate animale ale pădurii: veverițe, vulpi, etc.
Parcul Łazienki a fost proiectat inițial pentru comandantul militar Stanisław Herakliusz Lubomirski, iar numele de Łazienki (care in traducere liberă înseamnă “băi”) provine de la un pavilion de baie, aflat in apropiere. La mijlocul secolului al XVI-lea, parcul a devenit parte a proprietăților reginei Bona Sforza, născută în Italia, cea care i-a adăugat un conac din lemn cu o grădină italiană. Mai târziu,în acest loc s-a aflat și conacul de lemn al Reginei Anna Jagiellon. În partea de sud a parcului, lesne de descoperit grație mușchiului consistent ce îmbracă trunchiurile arborilor, regele Sigismund al III-lea a înălțat, în 1624, un castel de piatră cu patru laturi și turnuri de colț.
În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, Ujazdów a devenit proprietatea Mareșalului Stanisław Herakliusz Lubomirski. El a si construit, de altfel, două din superbele pavilioane ale grădinii. Primul pavilion era un schit, iar celălalt conținea inițial o cameră de baie ornamentată, care și-a dat numele clădirii și, în cele din urmă, întregii grădini.
Fotografiem frumosul pod ce traversează râul artificial creat, cu secole în urmă. Ceea ce se afla în jurul nostru nu este altceva decât Grădina Romantică, precizare inutilă, zic eu, pentru că tot ceea ce ne înconjoară pare descins dintr-o peliculă romantică ce aduce în primplan una din marile iubiri ale omenirii. De pe pod, Palatul Lazienki se vede superb, în zare, încadrat într-un peisaj natural de poveste.
Palatul Łazienki sau, cum i se mai spune, Palatul de pe Apă, este o construcție neoclasică, ce a debutat ca simplu pavilion, construit intre 1683 – 1689 pe o insulă artificială. Insula desparte lacul Łazienki in doua parti: un lac mai mic in partea de nord și unul mai mare în sud. In 1764, Stanisław August Poniatowski, proaspăt uns în fruntea regatului Poloniei, a înălțat, pe locul fostului pavilion , acest superb palat, proiectat de meșteri italieni și simbolizând visul de a avea un stat modern. Palatul este conectat la parcul din jur prin două poduri cu coloane în stil ionic. Fațadele superbe ale muzeului dezvăluie statui din mitologie. Păuni tacticoși pășesc în fața palatului, spre deliciul turiștilor, care îi “vânează”, cu aparatele de fotografiat. In acest palat, regele Stanislaw August a dorit sa-si etaleze colectia sa de 2289 de opere: picturi, sculpturi, tapiserii, monede, medalii, toate aparținând celor mai de seama artisti ai Europei acelor vremuri. Astăzi, vizitatorii palatului mai pot admira 140 de lucrări din colectia regelui. Dar vizitarea sa a fost posibilă încă din anul 1792, astfel încât se poate spune că palatul deține un record: este primul muzeu modern de artă, deschis publicului larg.
Dacă veți purcede a-l vizita, aveți grijă să nu repetați greșeala noastră : evitați zilele de luni, când Palatul este închis! Așa că, pentru ca articolul de față să nu rămână șchiop, vom fi nevoite să “împrumutăm” de la alți fotografi câteva imagini de interior. Scopul scuză mijloacele, nu-i așa?
Foto : Daniela Grigore
Foto interior palat:
Călătorie realizată cu sprijinul:
Mulțumim Oficiului de Turism al Orașului Varsovia (Stołeczne Biuro Turystyki)
Comentează