Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 242. Roșu, pe patru roți, prin lume! 

 

Astăzi am avut poftă de roșu! Nu vi se întâmplă niciodată să faceți fixație ,  o perioadă scurtă, pentru o anume culoare? Mie, da! In acele zile mă îmbrac cu precădere in culoarea respectivă, și mă bucur când îmi cad în mână diferite obiecte având culoarea respectivă. Mi se pare chiar ca un mică dovadă de  “complicitate” din partea  Universului, care intră, iată,  în jocul meu nevinovat! 

Și, ca să revenim, azi am poftă de roșu! Până și valiza LAMONZA, în care-mi țin ascunse amintirile din călătorii, mi-a devenit și ea complice, scoțand de pe fundul sau fotografiile cu mult roșu! Și…ce sa vezi? Marea lor majoritate erau din categoria “Hop on, hop off” – faimoasele în întreaga lume autobuze turistice, cele care ne vântură de colo-colo, prin orașele lumii cărora le devenim oaspeți. 

Rar mi se întâmplă să fiu intr-un mare oraș și sa refuz să mă vantur, dintr-un cap la altul al acestuia, cu bus-urile puse la dispoziția turiștilor de Municipalitate sau de diferitele firme private, puse pe jumulirea de bani a curioșilor turiști. 

Cumpăr bilet, mă interesez care este cea mai apropiată stație față de hotelul în care locuiesc, după care mă pun …pe citit! Studiez, online, traseul autobuzului, după care incep să cercetez îmorejurimile fiecarei opriri. Căci acesta este marele avantaj al formulei magice “Hop on, hop off” : poți coborî când te taie capul, apoi colinzi din fir a păr zona cu pricina, vizitezi muzee, magazine, străduțe pur și simplu, ba poți servi și cate o cafea, după care…te sui intr-un nou bus din rețeaua respectivă ( există , in unele orașe, o sunedenie de companii, fiecare cu oferta sa!), și…pe-aici ți-e drumul, pâna la o nouă stație. Din nou te dai jos, colinzi  noul cartier, acumulezi noi impresii și amintiri, faci din nou un snop de fotografii, și tot așa, până , în final, cobori în stația de unde ai pornit-o la drum. 

De regulă, bus-urile “Hop on, hop off” sunt roșii. Un roșu strident, care străpunge orice câmp vizual, facând autobuzele “de neratat”. Ele au , mai toate, etaj, iar dacă vremea este frumoasă, este o adevărată plăcere să te lași mângâiat de boarea locală și să admiri “de la înălțime”, frumoasele orașe ce se dezvăluie privirilor voastre. Și nu, nu te plimbi precum  vițelul în fața porții celei noi! Autobuzele sunt dotate cu un sistem de ghidare electronică : la urcarea in autobuz, ți se oferă o pereche de căști, pe care le înfigi în orificiile plasate in spatarul scaunului din față sau în mâneru, propriului scaun și, o voce cristalină sau gravă ( depinde de noroc!) îți va povesti, în limba străină pe care o stăpânești cel mai bine, tot ceea ce vezi, de-a stânga și de-a dreapta! Firește, la coborâre căștile se returnează, precizare pe care o fac în cazul in care, spiritul de “român” care domină pe foarte mulți dintre noi, ne-ar putea împinge să le păstrăm “ca souvenir” …

    Ca o paranteză, am remarcat că vremurile aduc îmbunătățiri chiar și în domeniile în care totul pare a functiona perfect : la Milano, lângă Dom, am dat peste un “mini Hop On, Hop Off” : o mașinuță ca de jucărie, colorată identic marilor autobuze turistice și gândită în același scop. Simpatică, nu? …doar că-i lipsește etajul superior! 😂😂

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/