banner marshal garden
Călătorii Timp liber

Jurnal de călătorie la Oslo. Episodul 1: La Holmekollen, chiar și fără schiuri.

 

La București azi au fost 19 grade și lumea a trecut  deja la ținutele de vară. 

Da, dar asta se întâmplă la București. Eu, bunăoară,  calc chiar acum pe zăpadă și o rog pe Geta să-mi și facă o poză-martor,  pe care mă grăbesc să i-o încredințez pe loc prietenului Facebook. Ei, nu e chiar peste tot zăpadă în Oslo, dar aici, la Holmekollen, iarna pare că se desprinde mai greu din peisaj…

Ne aflăm așadar într-una dintre cele mai frumoase zone de recreere din Oslo. Un vânt rece ne dă târcoale, încercând să găsească o breșă în hainele  cu care , prudent, ne-am înfofolit de la București. Dar nu, avem și canadiene, și cizme, și fulare. Mănuși nu ne-am luat de la București. Era prea de tot, desi știam că mergem spre nordul Planetei. Dar cum să faci poze cu mănușile în mâini?!? Iar aici, la Oslo, îți vine să faci fotografii neîncetat, pentru că orașul te surprinde la tot pasul cu frumusețile sale și provocările sale nebănuite. Bunăoară, cum să nu fotografiezi din toate unghiurile posibile această uriasă spinare metalică,  profilată arcuit pe seninul cerului? Ne aflăm, așadar,  la poalele celei mai vestite trambuline din Oslo..

Norvegienii sunt mari iubitori ai sportului și ai mișcării, în general. Iar sporturile de iarnă sunt în top, la fel cum în top sunt și iernile însele. Recunoașteți : când auziți vorbindu-se de Norvegia, primul lucru care vă vine în minte este un peisaj de iarnă, eventual cu un schior care-l însuflețește, coborând vertigininos din vârful unui munte împachetat în alb! 

Se spune că acum mai bine de 100 de ani, un astfel de norvegian s-a aruncat în gol de la o înălțime de 9,5 metri și uite-așa a apărut sportul numit “schi”, ajuns atât de popular, în zilele noastre. Orășelul Holmekollen se află la doar 20 de minute de Oslo. În anul 1892, aici s-a desfășurat prima competiție de schi, iar astăzi el a devenit una dintre cele mai importante locații în materie. El se află în topul celor mai vizitate locații de sport din lume. Împarte locul pe podium cu Wimbledon si Wembley Arena. Profităm de platforma amenajată deasupra pârtiei de schi, pentru a surprinde de sus orașul, în toată splendoarea sa. Fiordul, vapoarele imense care, de la distanță, par unele de jucărie, clădirile tradiționale dar și cele avangardiste cu care orașul se prezintă la raport în fața Prezentului, toate la un loc se așează cuminți în fotografii ce se pregătesc să  devenă mărturiile unei călătorii fabuloase. 

    Împrejurimile sunt de poveste, însa privirea tot catre spectaculoasa trambulină îmi fuge. Un adevărat gigant metalic, ce domină întinderea nesfârșită, surprins iată, în somnul său adânc, cu care asteaptă zăpezile următoare. În absența lor, răscolesc , pe telefon, internetul, curioasa să văd cum arată trambulina, în timpul marilor competiții. Găsesc și poza ( o vedeti mai jos!) , găsesc și informații despre ea : Este singura trambulina din lume construita din otel si care are protectie permanenta la vant, iar  competitiile importante de aici adună chiar și cate  30.000 de spectatori, ceea ce reprezintă capacitatea maxima a constructiei.

….Dacă-ți ciulești urechile și imaginația, încă vei mai putea desluși rumoarea din tribunele concursurilor de sărituri desfășurate aici, in timpul Olimpiadei de Iarna din 1952. Iar începând cu 1980, în fiecare an, o etapa din Cupa Mondiala la sarituri este gazduita de Holmekollen. 

Îți trebuie mare curaj – ma gandesc – să te arunci, pe schiuri, de pe o astfel de trambulină . Iar daca nu-l ai, gazdele îți mai oferă o șansă : poți experimenta senzațiile aferente unei sărituri cu schiurile în simulatorul plasat în preajma trambulinei. Câte 13 musterii pătrund în incinta cu alură de aeronavă, iau loc pe scaune și , cu ajutorul tehnicilor moderne de simulare, execută spectaculoase sărituri…virtuale, care le hrănesc stima de sine, dar îi păstrează….vii și nevătămati! 

 

   Ma voi repeta, spunând  că schiatul reprezintă o parte importantă din cultura poporului norvegian. La baza vestitei trambuline,  Muzeul de schi din Holmekollen prezinta istoria acestui sport, de acum peste 4000 de ani și până în zilele noastre. 1923 a fost anul de inaugurare a muzeului, fiind cel mai vechi reprezentant al genului din lume.

 

Și am să vă mai spun un amănunt interesant : se pare că există și o “Zi Holmekollen”! Are loc anual, în luna martie și este considerată o altă”zi națională” a Norvegiei. Cei ce i-au fost părtași, susțin ca atmosfera este incredibilă, sărbătoarea adunand mii de spectatori din toate zonele învecinate. 

   Înainte de plecare, îmi fac o fotografie șugubeață, vârându-mi capul într-un panou ce ilustrează un localnic cu capul decupat, îmbrăcat într-o șubă specifică locului. Subtitrarea face toți banii : voi deveni un explorator polar! …nu e chiar rău! – mă gandesc, căutând apoi, iute-iute, un colțișor de soare unde să mă încălzesc. Astăzi, la Oslo n-au fost decât 6 grade Celsius. 

Fotografii realizate de Georgeta Nistor

Serial realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Oslo, Ambasadei Regatului Norvegiei la București, Camerei de Comerț si industrie România-Norvegia

 

 

 

Femei de 10 pe Facebook