Amintiri din valiza LAMONZA

Amintiri din …valiza LAMONZA! Episodul 22 : Fântânile care te fac…ciuciulete!

Plimbându-mi dulăul – pe simpaticul Obama – pe străduțele liniștite din Floreasca, la un moment dat, dintr-o curte, a țâșnit un jet de apă, care l-a făcut ciuciulete pe tuciuriul meu labrador. Cineva își spăla mașina…
Am mulțumit Cerului că mă aflam cu câțiva pași în urma antemergătorului meu patruped, însă secvența mi-a adus în minte o amintire similară, în care însă victima fusesem chiar eu. Odată ajunsă acasă, am regăsit, într-unul din buzunarele valizei mele LAMONZA, amintirea cu pricina. Exact! Mă aflam la Salzburg. Mai precis, la Castelul Helbrunn…..

…..Cu 400 de ani în urmă, prințului arhiepiscop Markus Sittikus i-a venit ideea de a-și crea o oază a plăcerilor, în apropiere de Salzburg. Ideea era ca locul să nu mai semene cu nimic ce mai fusese construit până atunci. Drept care l-a angajat pe arhitectul Santino Solari (cel care și-a pus semnătura și pe Catedrala din Salzburg) pentru a-i pune în aplicare dorința. Solari s-a pus pe treabă și, în anul 1615, după 3 ani de trudă, la poalele munților Helbrunn s-a înălțat un palat gălbior, înconjurat de grădini mirifice, în care prințul își primea oaspeții. Însă nu grădinile palatului constituiau punctul forte al acestuia, ci fântânile jucăușe – „trick fountains” – devenite celebre în întreaga lume. Răspândite pe întreaga suprafață dominată de verde și alternând cu grote misterioase și statui în stil renascentist, acestea aveau drept scop să-i suprindă pe vizitatorii palatului cu apa țâșnind de unde nu te aștepți. De acum 400 de ani și până astăzi,  aleile din Helbrunn răsună de hohotele de râs ale vizitatorilor, făcuți ciuciulete de jeturile de apă îndreptate iscusit asupra lor de dibaciul arhitect. Singura diferență este că, acum, ghidul îi avertizează pe turiști să-și țină la adăpost telefoanele mobile! Inutil să vă spun – căci v-ați dat seama din context! – că unul din “ciuciuleți” am fost chiar eu!

Foto : Daniela Grigore

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/

Uscatoare rufe