Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 211. La Plevna, la luptă! 

 

Astăzi n-o să vă plimb foarte departe. O să revin la mai vechea mea convingere că poți găsi locuri extraordinare și la o aruncătură de băț de casă. Iar valiza LAMONZA, cea care îmi păstrează cu strășnicie amintirile din marile si micile mele hoinăreli prin lume, este cel mai fidel susținător al celor spuse de mine. 

Astăzi așadar vă voi plimba la Plevna, la aproximativ 3 ore de rulat de la București, traversând Dunărea și continuând pe șosele nici mai bune, nici mai rele decât ale noastre. 

Despre Plevna pot fi spuse multe : orașul de astăzi arată superb, însă Plevna este îmbibată într-un ocean de istorie. Prin urmare, nu-i poți fi oaspete, fără să te abați la oboectivul său turistic numărul 1 : Panorama Plevna. 

Cocoțată pe un deal  străjuită de echipe tăcute de tunuri, Panorama din Plevna, este, în același timp, și lăcas istoric, și de artă. O nesfârșită pictură “rupestră” descrie evenimentele din Războiul Ruso-Turc din 1877-1878, mai precis cele 5 luni ale asediului de la Plevna, care a făcut orașul bulgăresc celebru pe plan internațional și care a contribuit la eliberarea acestei țări,  după cinci secole de  dominație otomană. 

   Panorama a fost creată de 13 pictori bulgari și ruși în onoarea aniversării a 100 de ani de la asediul Plevnei și a fost inaugurată oficial in decembrie 1977, la fix 100 de ani de la evenimentul istoric. În primii trei ani de la deschiderea sa, a fost vizitată de 2,5 milioane de persoane. Monumentul este unul dintre aproape cele 200 de construite de către localnicii din Plevna în semn de omagiu pentru luptele înaintașilor și pentru cele aproape 35.000 de vieți pierdute in acestea.

Cei unsprezece artiști ruși și doi artiști bulgari au pictat și au construit această pictură panoramică, incluzand  o pânză principală de 115×15 metri , plus alți12 metri de scenografie cu elemente reale, ce vin în orelungirea picturii murale, catre vizitatorii muzeului. Scopul lui Ovetchkin și al artiștilor care au creat panorama a fost de a crea un sentiment de empatie pentru lupta care în acel loc, precum și un sentiment de autenticitate a evenimentelor care au avut loc pe 11 septembrie 1877. Panorama a fost deschisă pentru public pe data de 10 decembrie 1977, la 100 de ani de la ziua în care Mareșalul Osman Pașa s-a predat Colonelului Mihail Cerchez, unul din învingătorii Asediului Plevnei.

    Muzeul conține și destule exponate ce datează din acele vremuri : ținute ale militarilor bulgari, arme folosite în  luptă, documente ale vremii, alte obiecte personale ale curajoșilor militari. Studiindu-le, devii o părticică a acestei povești și retrăiești, ca intr-un film artistic bine regizat, momentele fierbinți ale acestei atât de importante felii din istoria omenirii.

 

….deși nu sunt o Marină militară, ci cât se poate de civilă, am vizitat cu mare nesaț fiecare colțișor al Panoramei, despre care pot concluziona că este concepută astfel încât devii tu însuți o parte a acestei pagini de istorie. Iar la plecare, pentru a imortaliza intr-un chip inedit această vizită, am riscat o ședință foto…”atipică”! 😜

 

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/

Etichete

Publicitate