Cațiva cârcotași ( e plină lumea de ei! ) deși au admis că-mi citesc rubrica pe nerasuflate, m-au întrebat de ce nu scriu și despre țărișoara mea dragă. Oare valiza fermecată – LAMONZA pe care o tot ridic în slăvi de fiecare dată – nu are și un buzunar special pentru imagini și amintiri din România? Ba bine că nu!
Și chiar am decis să mai strecor din ele pe parcursul episodelor viitoare, ca să demonstrez că la fel de drag mi-e să mă mișc și prin locurile mioritice!
Astazi, așa, de amuzament, am să încep cu …cel mai mediatizat cui din turismul romanesc! Este cel, in care se agață harta României și care stârnește amuzamentul turistilor ajunsi, dintr-un motiv sau altul ( imi place să cred ca nu din întâmplare!) la Sighetul Marmației.
În plin centru vechi al orașului, înfipt în caldarâm, la 622 de km distanță de Capitală, îți stă la dispoziție pentru fotografii, un cui metalic de dimensiuni impresionante. Care este povestea sa? Una foarte simplă și..pământeană, făra nimic spectaculos într-însa. Primarul de la acea vreme (2017) al oraşului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, a dovedit că are simţul umorului. În imediata vecinătate a primăriei, el a montat, cum vreo 4 anișori, un monument de o formă neașteptată : cea a unui cui. El a explicat, în cuvinte simple și extrem de logic, că despre oraşul pe care îl conduce se spune că este situat ”acolo unde se agaţă harta în cui”, astfel că s-a gândit că un astfel de cui ar putea deveni simbolul oraşului.
Atacat de cârcotași ( vedeți? Spuneam eu că nu scăpăm nicăieri de ei!) precum ca ar fi cheltuit aiurea banii publici, inspiratul primar a explicat, la vremea respectivă : “ Monumentul meu este de fapt un
mobilier urban. Pe strada asta mai am un ceas, un totem cu o hartă, deci nu e un monument. Cuiul în care se agaţă harta ar putea deveni simbolul oraşului, menit să amuze turiştii, aşa cum simbolul oraşului Bruxelles, băieţelul care face pipi, îi ditrează pe turişti. Numit ”Mannecken pis”, este cel mai vândut suvenir şi nu este turist în Bruxelles care să nu cumpere măcar un desfăcător de sticle sau un magnet de frigider cu acest simbol.”
Deocamdată la Sighet nu am văzut să fi apărut suvenirurile în formă de cui pentru hartă, dar localnicii s-au obișnuit cu noul lor “monument”, iar turiștii se bucură să-și facă fotografii în vecinătatea uriașului cui.
Monumentul ingenios este, potrivit primarului, doar un punct realizat dintr-un proiect mai amplu care vizează atragerea turiştilor şi menţinerea lor cât mai mult în oraş. Iar în Sighetul Marmației chiar ai ce vedea!
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează