Bombănelile Marinei Editoriale

Liniuța care schimbă totul  ( gânduri, în timp ce-ți faci Testul COVID) 

 

O liniuță sau două liniuțe? 

Pare a fi un soi de “A fi sau a nu fi”  al zilelor noastre. O demonstrație a felului în care o liniuță îți poate schimba radical cursul vieții. 

Există, așadar,  situații în care a doua liniuță iți deschide cerurile și te învăluie în lumina fericirii. Să zicem că îți  dorești cu ardoare un copil – poate chiar te-ai chinuit, precum Isus pe cruce, pentru a accede la statutul de mamă – și, în sfârșit, a doua liniuță a testului de sarcină îți face cunoștință cu al nouălea cer, de unde , după a noua ( tot 9! ) lună, vei intra în rândul lumii pe care ți-ai dorit-o. 

Dar la fel de bine această a doua liniuță înseamnă,  pentru multe femei, începutul sfârșitului. Înseamnă prăbușirea lor în disperarea fără margini a unei sarcini nedorite, venită când nu trebuie sau din partea cui nu trebuie. Și iată cum a doua liniuță te trimite fuga la Farmacie, după un alt test, care – te rogi lui Dumnezeu – să-l infirme pe primul. Lucru care nu se întâmplă cam niciodată. Și uite-așa,  a doua liniuță te scufundă într-o angoasă fără de sfârșit și te trezești navigând prin toată viața ta de până atunci, plutind în derivă pe o mare de lacrimi, ale cărei valuri scriu pe țărm, cu litere de-o șchioapă : “Doamne,  ce proastă am fost!”. Concluzie care oricum nu te mai ajută cu nimic. Cea de-a doua liniuță îsi vede de treabă și te pune în fața uneia dintre cele mai complicate decizii ale vieții tale. Una, pe care s-ar putea s-o regreți tot restul ei. In consecință, peste nouă luni, populația planetei va spori cu încă un suflet, sau va rămâne aceeași…Tu însă, nu. 

     În prezent, emoțiile testului de sarcină sunt concurate serios de cele ale Testului COVID. Cele 15 minute solicitate de cel rapid, cumpărat cu emoție de la Farmacia din colț atunci cand te doare gâtul sau când mecurul termometrului se joacă cu nervii tăi, trec mai greu decât o veșnicie. E răstimpul în care-ți parcurgi de asemenea întreaga viață de până atunci, trecând în revistă posibilii tăi “călăi”,  sau, și mai atent,  “victimele” , care ar avea de suferit de pe urma “covidării” tale…Și apar liniuțele. Una sau două. Dacă sunt două, nu mai ești un simplu cetățean, ci “un contact”, iar cerul e în picaj către capul tău – cel pe care ți l-ai pierdut, când n-ai păstrat distanța sau n-ai purtat masca zice-se salvatoare. 

Dacă liniuța îți zambește însă de una singură, răsufli ușurat. Insă numai cu jumătate din plămâni, pentru că vremurile te-au făcut al naibii de suspicios : dacă rezultatul nu e concludent?  dacă nu ți-ai străpuns îndeajuns nările cu bagheta magică a testului? dacă testul însuși nu e bun? ( în  dorința de a obține câștig cu orice preț, cine știe ce “subproduse” au invadat piața, la fel ca și în cazul măștilor?!? ) 

Faci și de data aceasta stânga-mprejur spre Farmacie și-ți mai iei un rând de teste, să-ți ajungă pentru reconfirmarea dezastrului sau pentru răsucirea situației în favoarea ta. Dar nici așa nu vei fi liniștit. 12 zile, ca la carte, vei locui pe ghimpi, încălecat de scenarii pesimiste, visându-te, noaptea,  înfipt într-un tub de oxigen și adulmecând orice lucru din preajma ta, pentru a-ți procura bucuria că simțurile nu ți-au fost afectate și că usturoiul continua să aibă miros de usturoi, iar tocana și-a păstrat gustul de porc. 

Și-uite-așa, fix ca în viața de școlar de odinioară, când “testele” la matematică sau română îți provocau diaree și dureri de cap, revin în forță testele Prezentului, jucându-ți, din liniuțe, soarta. 

Și fie că aștepți un copil sau… un COVID, eu, trecută prin amândouă, îți doresc, din inimă, testul  care să te facă fericit. Și pe tine, și pe cei din jur!

Rubrică oferită de FARMACIILE CATENA : VEDIXIN MAX